witlof

Breng de witlof terug!

Afgelopen week kreeg Emina Zorlak van een vriendin een nieuwsitem van Omroep Brabant doorgestuurd, want wat blijkt: jongeren eten geen witlof meer. Mijn vriendin schreef erbij: “bring it back!” en die uitdaging gaat ze graag aan.

Lastig combineren

Van de 2000 witlofbedrijven zijn er nu slechts 55 over. Het schijnt dat jongeren (volgens het bericht zijn dat mensen onder de 40 jaar oud) het lastig vinden om witlof te combineren in gerechten die tegenwoordig populair zijn, zoals sushi, curry en pizza, omdat het minder veelzijdig is. Ik snap wel dat jongeren witlof niet snel verwerken in hun menu: het maakt een gerecht waterig, het gebrek aan kleur maakt het niet aantrekkelijk voor het oog, het smaakt als het niet goed bereid is een beetje weeïg en van het bittertje moet je ook maar houden…

Veelzijdig, duurzaam en relatief goedkoop

Maar er zitten zoveel mooie kanten aan witlof! Het is jaarrond verkrijgbaar uit Nederland, dus duurzaam en relatief goedkoop. Daarnaast is bitter eten juist erg goed voor het lijf, want het ontgift, het bevordert de natuurlijke reiniging van de lever en het activeert de spijsvertering. Eigenlijk zijn heel veel dingen die we lekker vinden bitter; denk aan koffie, chocola, bier. Daarnaast is witlof juist wel veelzijdig; u kunt het verwarmen, maar ook rauw eten of de blaadjes gevuld zelfs als borrelhapje serveren. Bovendien is het een hele caloriearme groente, dus ideaal als u een keer wat lichter wilt eten. Witlof is in de groentelade van de koelkast tot wel twee weken houdbaar, dus top om altijd in huis te hebben.

Per toeval ontdekt

Eigenlijk is de witlof per toeval ontdekt. Cichoreiwortelen werden geteeld en gebrand en konden op deze manier als goedkoper alternatief voor koffie worden gebruiken. Na een overproductie bleven de wortelen in donkere schuren achter, waar de omgeving perfect was voor het kiemen en daar kwamen deze wit-gele scheuten uit. Ze groeien in het donker, want als er licht bij komt worden de blaadjes groen.

Familie van andijvie

Witlof is verwant aan andijvie, varieer dus eens met de stamppot. U kunt salade ook vervangen door witlof en dan verwerken in Aziatische springrolls of taco’s. Of heel heet wokken, zodat al het vocht eruit verdampt en dan op smaak brengen met ketjap manis of hoisinsaus. Vul de langwerpige blaadjes met geitenkaas, honing en nootjes en serveer het bij de borrel. Ontzettend veel mogelijkheden. Ik zou de lezers van MAX Vandaag zelf hierbij ook willen uitdagen: maak een van de genoemde recepten of het recept hieronder, nodig uw kinderen en kleinkinderen uit en laat ze proeven hoe lekker witlof kan zijn! Laten we samen de witlof weer terugbrengen op het menu!

Ingrediënten witlofsalade met roquefort en peer (2 personen): 

  • 30 gram hazelnoten
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 peer
  • 100 gram roquefort

Bereidingswijze:

Hak de hazelnoten grof en rooster circa 4 minuten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Meng in een kom de honing, mosterd, azijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de witlof, snijd de kern eruit en snijd de witlof in dunne reepjes. Voeg de witlof toe aan de dressing. Snijd de peer in dunne plakken en voeg toe. Meng alles goed door.

Verdeel de salade over de borden. Bestrooi met de hazelnoten en verbrokkel er de roquefort over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    GWJW says:

    Om bittere witlof (boerenkool of spruiten) te voorkomen een theelepel gele (géén andere) basterdsuiker toevoegen bij het koken/bereiden en de bitterheid is weg. Iets uit grootmoeders tijd!