Duur 07:11
Gepubliceerd op 23 december 2020

Dit kookt MAX Vandaag: de kerst-borrelplank

Niets zo feestelijk als een borrelplank vol lekkere hapjes. Emina maakt er een waar u geen fornuis bij nodig heeft, alleen een waterkoker. De borrelplank is voor 2 personen. Maar komt er bezoek, dan is hij eenvoudig uit te breiden.

Ingrediënten witlofbootjes:

  • 1 witlof
  • 100 gram doperwten
  • 1 eetlepel ricotta
  • Hollandse garnalen

Bereidingswijze:

Kook wat water in een waterkoker. Doe de doperwten in een kom en schenk hier het hete water over. Giet af en spoel koud. Voeg de ricotta toe en breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot grove puree. Haal de blaadjes van de witlof en lepel er wat van het doperwten-ricottamengsel in. Verdeel er Hollandse garnalen over.

Ingrediënten wraprolletjes met zalm:

  • 100 gram doperwten
  • 1 el ricotta
  • 50 gram gerookte zalm
  • 1 tortilla

Bereidingswijze:

Kook wat water in een waterkoker. Doe de doperwten in een kom en schenk hier het hete water over. Giet af en spoel koud. Voeg de ricotta toe en breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot grove puree. Besmeer de tortilla met het doperwten-ricottamengsel. Beleg met de gerookte zalm en rol de tortilla op. Snijd plakjes van de opgerolde tortilla.

Ingrediënten savooiekoolpakketjes:

  • 1 kleine savooiekool (groene kool)
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 40 gram cashewnoten
  • 5 zongedroogde tomaten

Bereidingswijze:

Kook water in een waterkoker. Haal wat bladeren van de kool en leg ze in een grote kom. Schenk hierover heet water en laat de savooiekoolbladeren in circa 3 minuten zacht worden in het water. Prak de geitenkaas in een kom. Hak de cashewnoten en zongedroogde tomaten fijn en roer door de geitenkaas. Breng op smaak met peper. Droog de savooiekoolblaadjes af en snijd de harde nerven eruit. Lepel in het midden van de blaadjes wat van de geitenkaas. Rol de flapjes naar binnen en rol het blaadje tot pakketje. Steek er een prikker door. 

Ingrediënten artisjokdip:

  • 1 blik witte bonen (à 200 gram)
  • 1 pot artisjokken (op olie)
  • pompoenpitten
  • peper, zout

Extra: rauwkost en crackers om te dippen (wortel/paprika)

Bereidingswijze:

Spoel de bonen uit en doe ze met de artisjokken (en wat van de aanhangende olie) en pompoenpitten in een hoge maatbeker. Breng op smaak met peper en zout en pureer met de staafmixer tot grove spread. Serveer met rauwkost en crackers.

Serveer de hapjes op een mooie (borrel)plank en geniet ervan!

Dit recept wordt op 23 december 2020 besproken in het NPO Radio 5-programma De MAX!. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer