Brabantse asperges beschermd tegen namaak

De Brabantse Wal Asperges krijgen voortaan Europese bescherming. Deze asperge met onderscheidende smaak is door de Europese Commissie toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak.

Zilte smaak

Asperges die geproduceerd, verwerkt en bereid zijn in Noord-Brabant krijgen de naam Wal Asperges, mits erkende en duurzame methoden zijn gebruikt. De asperge zelf heeft een licht zilte smaak die ontwikkeld is door de combinatie van zuiver grondwater van de Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Het gebied rond Bergen op Zoom was tot de jaren 50 het grootste gebied in Nederland waar asperges geteeld werden.

Beschermde kazen

De Europese lijst waar de Brabantse Wal Asperges aan toegevoegd zijn bevatten meer dan 1320 producten met beschermde oorsprongsbenaming. Uit Nederland genieten vooral kazen die bescherming, zoals kanterkaas, Boeren-Leide met sleutels, Noord-Hollandse Gouda en Edammer. Ook de Opperdoezer Ronde aardappel staat in het register.

Geef een antwoord