boerenkool

Boerenkool is zo populair dat het zelfs een eigen nationale dag heeft

In Nederland eten we graag en veel boerenkool. En dan voornamelijk in een stamppot. De groente heeft zelfs een eigen nationale dag, die wordt jaarlijks op 24 oktober gehouden. Een mooie aanleiding voor ons om wat tips en weetjes over boerenkool op een rijtje te zetten.

Eerst een nachtje vorst

Boerenkool is het lekkerst als er een nachtje vorst over is gegaan, wordt vaak gezegd. En die volksmythe blijkt dus te kloppen. Het zetmeel in de bladeren wordt door vorst omgezet in suiker. En dat maakt de plant zoeter en dus lekkerder vinden veel mensen. Een zak boerenkool uit de winkel zelf nog even in de vriezer leggen helpt niet. Het bevriezen moet namelijk geleidelijk gaan en niet in 1 klap.

Boerenkool is goed voor uw spieren

Ook is boerenkool goed voor uw spieren. Boerenkool bevat per 100 gram zo’n 5 à 6 gram eiwitten. Vezels zitten er ook in: rond de 2 gram per 100 gram. Boerenkool werkt daarnaast ontstekingsremmend en er zit veel vitamine K in. Vitamine K is nodig voor sterke botten en spieren. Naast vitamine K zijn de vitaminen A en C, plus de mineralen koper en calcium rijkelijk aanwezig in boerenkool.

boerenkool-smoothie

Nationale Boerenkooldag

Nationale Boerenkooldag wordt sinds 2015 in Nederland gehouden. In de Verenigde Staten wordt de dag al langer gevierd. En dat terwijl het echt een Hollandse groente is. Al wordt de groente wel eerder al geëerd in de regio’s waar boerenkool geteeld wordt. Dat wordt waarschijnlijk sinds de Tweede Wereldoorlog gedaan. Maar de organisatie van de huidige boerenkooldag kan de oorsprong niet helemaal achterhalen.

Receptinspiratie

Wat zet u op tafel op 24 oktober? De traditionele boerenkoolstamppot? Of wilt u liever nog inspiratie op doen voor nog meer gerechten met de groente? Bij onze recepten staan ze allemaal voor u klaar.

(Bron: Archief, AD, boerenkool.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord