Opgeklopte feta, oftewel whipped feta.

Opgeklopte brie, feta en honing zijn een hit, zo maakt u een whipped variant

Brie, feta en honing zijn op zichzelf al goed van smaak. Maar op social media gaan nu opgeklopte versies rond. Door ze ‘whipped’ te maken, wordt het luchtiger en krijgt het volgens de makers meer smaak. We leggen uit hoe u dit zelf kunt maken en geven handige tips.

Opgeklopte brie

De Amerikaanse chef-kok Thomas Keller is één van de 1e die met de opgeklopte brie komt. Hij serveert het één van zijn restaurants. Vooral op Instagram en TikTok gaan al gauw video’s rond van mensen die dit namaken.

@ainttooproudtomeg

♬ original sound – Meg Quinn

Om zelf whipped brie (opgeklopte brie) te maken, zijn weinig ingrediënten nodig. De basis is eigenlijk alleen de brie zelf. Zorg ervoor dat de brie goed koud is, wanneer u begint. Het beste is 2 tot 3 ronde stukken brie te gebruiken voor 1 portie, omdat er anders te weinig volume is om te mixen. Snijd van elke brie de witte korst eraf. Deze gebruiken we in dit recept verder niet, maar kunt u eventueel wel voor een ander gerecht gebruiken. Dit werkt het beste als het stuk kaas goed koud is. Snijd vervolgens in blokken. Laat dit op kamertemperatuur komen.

Wanneer de blokjes brie zacht zijn geworden, kan het opgeklopt worden. Het makkelijkste is om dit in een hakmolen of foodprocessor te doen, omdat het langere tijd moet draaien. Een handmixer kan, maar dan wordt aangeraden om een vlindergarde of bisschophaak te gebruiken. Doe de blokjes in de molen en laat ongeveer 10 minuten draaien. Mix het mengsel op een medium snelheid en schraap af en toe de zijkanten los wanneer het mengsel smeuïger wordt.

Smeer de opgeklopte brie uit op een bord of schaaltje en serveer met toppings die u zelf lekker vindt. Zo past honing er goed bij, maar ook gehakte pistachenoten of vijgenjam.

Het is alleen nog wel een lastige klus om daarna de hakmolen of foodprocessor goed schoon te krijgen.

Opgeklopte feta

De whipped feta oftewel opgeklopte feta werkt in de basis hetzelfde. Alleen heeft feta geen korst, dus die hoeft er niet af. Aangeraden wordt om nog iets van Griekse yoghurt, roomkaas of zuivelspread toe te voegen, om het smeuïger te maken. Ook hier werkt een hakmolen of foodprocessor het beste om een romige massa te creëren. Voeg naar smaak nog knoflook, olijfolie en peper toe. Feta is al best zout van zichzelf, dus proef of het nodig is om toe te voegen. Wie van wat pit houdt, kan chilivlokken eroverheen strooien.

Hier zijn diverse toppings lekker bij, zoals honing, (oven)geroosterde tomaten, verse munt, vijgen, komkommer, walnoten of hazelnoten en granaatappelpitjes.

@everything_delish

WHIPPED FETA DIP #recipe #whippedfeta #feta #cheese #food #tiktokfood #easyrecipe

♬ Aesthetic – Xilo

Opgeklopte honing

Gewone honing kan over de opgeklopte brie en feta heen, maar ook hiervan is een opgeklopte variant een hit. Door honing in een keukenmachine te stoppen en de garde zo’n 10 minuten te laten kloppen, wordt het een hele luchtige massa. Met een handmixer werkt het ook. De kleur verandert naar wat lichter en de textuur wordt anders. Dit is lekker voor op brood, maar kan ook in koffie of andere gerechten gebruikt worden.

Vloeibare honing kan hiervoor gebruikt worden en het werkt ook goed bij honing die al wat gekristalliseerd is.

@ethanrodecoffee

How to make whipped honey

♬ original sound – Ethan Rode

Een butter board

Op zoek naar nóg een ingrediënt, wat anders gebruikt wordt dan normaal? Dan kunt u ook een butter board maken. Deze is eind 2022 een hit op social media.

(Bron: Culy, Brenda Kookt, Borrels & Bites, Albert Heijn, TikTok. Foto (opgeklopte feta): Shutterstock)

Geef een reactie