Een flesje bier wordt leeggeschonken in een glas.

Bier over datum? Dit is in hoeverre u het nog kunt drinken  

U (of uw gast) heeft onverwachts zin in bier. U speurt de voorraadkast af en komt bij toeval nog een verdwaald flesje tegen. Alleen wat blijkt: de houdbaarheidsdatum is verstreken. Wat nu? Door de gootsteen spoelen of toch gewoon opdrinken? In dit artikel leggen we u uit in hoeverre u bier na de tht-datum nog kunt drinken.

Bacteriën hebben een hekel aan hop en alcohol

Bier wordt gemaakt door gemalen mout te koken met hop, waarna gist de suikers tijdens een fermentatie omzet in alcohol. Bacteriën vinden dit maar niks, want alcohol kan bacteriën doden en ook hop heeft antibacteriële eigenschappen.

Zolang een fles afgesloten is, kan bier dus niet bederven, ongeacht hoe lang het over de datum is. Verder is er volgens het Voedingscentrum bij dranken met een alcoholgehalte boven de 10 procent überhaupt geen houdbaarheidsdatum verplicht.

wijn
Lees ook: Hoe lang is wijn houdbaar en wat kunt u met restjes doen?

Zie de houdbaarheidsdatum op bier meer als een kwaliteitsgarantie

Net als veel andere producten, kunt u bier dus gewoon blijven drinken nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. U kunt deze datum dan ook beter zien als een kwaliteitsgarantie. De datum op het flesje geeft aan tot wanneer de drank de smaak heeft die door de brouwer is bedoeld.

Daarna kan de smaak mogelijk (snel) veranderen, afhankelijk van het soort bier. Sommige bieren, zoals IPA’s, zijn heel gevoelig voor smaakveranderingen na het bottelen. Kort na de tenminste-houdbaar-tot datum kunnen deze dranken al verzuren of de hoppige smaak verliezen.

Let bij het bewaren van bier op de juiste omstandigheden

Om een verandering van smaak zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u bier dan ook het beste onder de juiste omstandigheden bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een donkere plek, waar het tussen de 10 en 15 graden is. Hogere temperaturen zorgen voor een versnelde oxidatie en dus veroudering van de drank en ook te lage temperaturen gaan ten koste van de smaak.

Wanneer u geen kelder of donkere opbergplaats heeft, kan een speciale wijnkoelkast een oplossing zijn. Wel is het dan van belang dat het om een wijnkoelkast gaat zonder glazen of doorzichtige deuren, zodat licht er niet doorheen kan. Licht zorgt er namelijk voor dat de smaak van bier negatief wordt beïnvloed.

(Bron: Voedingscentrum, RIVM, Quest, Radar, HLN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Clever says:

    Wij hadden een goede vriend welke een zomerterras had wat eind September op slot ging tot 1 April. Alle blikjes bier die in die periode over de datum zouden gaan kregen wij een deel van en dronken dat (met slechte zomer) soms nog wel 2 jaar later en nooit enig probleem. Kwam onlangs in de kelder nog een flesje Kriek tegen van 8 jaar oud, rook goed en smaakte nog beter!

    Frankli says:

    Maar hoe zit het met alcoholvrij bier?