Bananen

Bananen bewaren? Zo blijven ze langer goed

Als u bananen koopt, koopt u vaak een tros, dus meer tegelijk. Maar voor u het weet zijn ze niet meer mooi geel, maar vertonen ze al bruine plekken en zijn ze overrijp. Er zijn een aantal manieren om dit te voorkomen.  

Groen geplukt

De bananen in de supermarkt of bij de groenteboer hebben al een hele weg afgelegd voor ze in ons land zijn. Een groot deel van de bananen in Nederland komen uit Zuidoost-Azië. Ze worden geplukt als ze groen zijn. De stof die ervoor zorgt dat ze verder rijpen heet ethyleen of etheen. Ze verspreiden dat geleidelijk via de stelen. Zo worden ze langzaam geel.

Koel , donker en droog bewaren

Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder. Eenmaal rijp kunt u ook deze exemplaren in de koelkast leggen om het rijpingsproces te stoppen. Meest ideaal is een koele, droge kelder, maar daar beschikken niet alle huizen meer over.

Bananenschil
Lees ook: Een bananenschil eten? Dat kan (wel goed eerst goed wassen)

Niet op de fruitschaal

U kunt de bananen ook buiten de koelkast bewaren, zowel de rijpe als de nog wat groenere. Om het rijpingsproces te vertragen is het af te raden ze bij ander fruit, bijvoorbeeld op een fruitschaal, te leggen. Hoe leuk dat ook staat, zo gaan ze hard achteruit. Want niet alleen bananen, ook andere fruitsoorten stoten ethyleen uit en dat versnelt de rijping.

Plasticfolie

Om het rijpingsproces nog verder af te remmen, kan het helpen om de bovenkant van de bananen (tros) in te pakken met vershoudfolie. Het plastic zorgt dat de ethyleen niet verder kan verspreiden. Zo blijven ze langer goed. Doe dit niet bij de groenere exemplaren, die moeten immers nog verder rijpen.

Zijn de bananen toch te snel rijp geworden, gooi ze niet weg. Verwerk ze in een bananenbrood. De schillen kunt u overigens gebruiken als plantenvoeding voor de tuin.

(Bron: Voedingscentrum, RTL Nieuws, Margriet, Elle, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Vrije vrouw says:

    Je kunt overrijpe Bananen natuurlijk ook gebruiken om een heerlijke smoothy te maken, samen met stukjes appel, een paar aardbeien en sinaasappelsap wordt dat een heerlijk gezond drankje in de blender.