Appeltaart met roomspijs van Anna Yilmaz

Deze appeltaart van Anna vergt enige voorbereiding. Want amandelspijs is volgens Anna het lekkerst als u het een dag van tevoren maakt. Dan kan de smaak zich pas echt goed ontwikkelen. En nog een tip: meng de appelvulling met peren. Is heerlijk!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 250 gram (Zeeuwse) bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • rasp van 1 citroen

Voor de roomspijs:

  • 100 gram amandelspijs (zelfgemaakt op uit een pakje)
  • 100 gram banketbakkersroom

Voor de amandelspijs:

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram suiker
  • rasp van ½ citroen
  • ½ geklutst ei

Voor de banketbakkersroom:

  • 250 milliliter volle melk
  • 50 gram suiker
  • 20 gram custard
  • ½ vanillestokje
  • 1 eidooier

Voor de vulling:

  • 2 elstar appels
  • 3 jonagold appels
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de garnering:

  • abrikozenjam
  • poedersuiker

Benodigdheden: een springvorm 22 cm

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Meng de boter met de basterdsuiker en eidooier. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en citroenrasp toe. Kneed het tot een samenhangend deeg en laat het een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Vet de springvorm in met wat boter. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en bekleed de bodem van de vorm. Rol om een mooie hoge rand te krijgen de rest van het deeg uit in een lange sliert en druk dit rondom tegen de ring van de springvorm aan. Er ontstaat nu een ‘kuil’ in het midden.

Van de amandelspijs:

Doe het amandelmeel samen met de suiker en citroenrasp ineen foodprocessor en meng alles door elkaar. Voeg het ei toe en mix het tot een samenhangend geheel. Rol de spijs in vershoudfolie en laat het voor 1 dag rusten in de koelkast. Zo kan de smaak zich goed ontwikkelen.

Van de banketbakkersroom:

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje het merg eruit. Verwarm de melk in een steelpan samen met de vanille.

Meng de suiker met de custard en eidooier in een kom en klop alles goed door elkaar. Giet de kokende vanillemelk voorzichtig op het suikermengsel, roer alles door elkaar, giet het weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren totdat het mengsel begint te binden tot een vla. Schenk de banketbakkersroom op een bord en dek het af met vershoudfolie. Laat de room afkoelen in de koelkast

Van de roomspijs:

Doe de banketbakkersroom in een kom en doe er beetje bij beetje wat amandelspijs doorheen. Roer alles goed door elkaar en zet het tot gebruik in de koelkast. Als het deeg in de springvorm zit kunt u met een spatel de roomspijs verdelen over de bodem.

Van de vulling:

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in grove blokjes en meng dit samen met de suiker en kaneel.

Als de roomspijs uitgesmeerd is over het deeg kunt u de appels toevoegen, druk ze lichtjes aan. Bak de appeltaart in 40 minuten mooi goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de taart helemaal afkoelen voordat u de springvorm verwijdert.

Verwarm wat abrikozenjam en smeer dit met een kwartje op de bovenkant van de taart. Bestuif de rand met wat poedersuiker

TIP: vindt u het lastig om zelf banketbakkersroom te maken? U kunt dan ook vanillevla maken. En een combinatie van appels en peren is ook erg lekker!

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie