alcoholvrij bier

Steeds meer alcoholvrij bier te koop, maar is dat gezonder dan ‘normaal’ bier?

Alchohol is niet goed voor de mens. Daarom zijn er steeds meer bieren verkrijgbaar waar dit bestanddeel vrijwel niet meer in zit. U zou zeggen: zo’n 0 procent biertje is alleen daarom al gezonder dan eentje met alcohol erin. De KoelkastCoach Sabine Leijten vertelt u of dit ook echt zo is.

Steeds meer alcoholvrij

Wij Nederlanders zijn gek op bier, zo blijkt uit de cijfers. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in Nederland gemiddeld rond de 1 miljard liter bier per jaar wordt gedronken. Dat is natuurlijk hartstikke veel, maar wel al een stuk minder dan een aantal jaar geleden. Ook wordt er steeds vaker voor een alcoholvrij biertje gekozen.

Waar het vroeger zoeken is naar een blikje of flesje zonder alcohol erin, staan ze nu rijen dik in de schappen. Al jaren stijgt het percentage mensen dat de weg naar dit type bier weet te vinden. Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat 1 op de 20 bieren inmiddels alcoholvrij is en ook de horeca biedt ook standaard dit soort drankjes aan.

Positieve eigenschappen

Volgens Leijten is de opkomst van het alcoholvrije bier goed nieuws voor de liefhebbers. Zo bevatten alcoholvrije bieren doorgaans een stuk minder calorieën dan hun alcoholhoudende tegenhanger. “De hoeveelheid calorieën in een alcoholvrij biertje is veel lager dan die van een gewoon biertje. Een blikje bier van 330 milliliter bevat 139 kilocalorieën; een alcoholvrij biertje van dezelfde hoeveelheid maar 85,8. Als je goed zoekt vind je zelfs alcoholvrije biertjes met nog minder calorieën.”

Ook qua voedingsstoffen komen de alcoholvrije bieren beter uit de verf. “Alcoholvrij bier is een natuurlijk product, waardoor het nog mooie stoffen bevatten. Mineralen als calcium, fosfor en magnesium zijn volop aanwezig. Ook is er  een flinke hoeveelheid B-vitaminen in te vinden.”

Immuunsysteem

De natuurlijke antioxidanten, polyfenolen, vinden we ook terug in dit soort drank. Dit kan een positieve uitwerking hebben op het immuunsysteem. “Dat is gebleken uit onderzoek. Een grote groep mannen die hieraan meededen, kregen willekeurig dagelijks een liter bier met en zonder alcohol. Hun bloed werd regelmatig nagekeken en na 2 weken kwam men tot de conclusie dat de groep mannen die alcoholvrij bier hadden gedronken, minder last hadden van ziektes en veel minder ontstekingswaarden hadden in hun bloed. De onderzoekers gaan er vanuit dat dit komt door de hoeveelheid polyfenolen. Die maken maken schadelijke stoffen onschadelijk en ruimen ze op.”

Pas op met gemixte variant

Tot dusver dus alleen maar positieve geluiden, maar er zijn ook wat valkuilen. Zo wordt alcoholvrij bier vaak verwerkt in mixdrankjes, die dan weer niet gezond zijn. “Deze limonade-houdende dranken staan stijf van de toegevoegde suikers. Om eerlijk te zijn vallen deze dranken gewoon onder de frisdranken.”

Niet helemaal alcoholvrij

Een ander punt van aandacht is het werkelijke alcoholgehalte van alcoholvrij bier. Het heet dan wel zo, maar écht alcoholvrij is het nooit. Leijten: “In een Nederlands alcoholvrij biertje mag tot 0,1 procent alcohol zitten. Wees alert, want in het buitenland kan dit soms weleens tot 0,5 procent zijn. In Spanje en Italië ligt dit percentage zelfs hoger: tot 1,2 procent. Lees of vraag altijd even of je het etiket van tevoren mag bekijken voordat je een alcoholvrij biertje koopt of bestelt in een ander land. Dat alcoholvrij niet letterlijk alcoholvrij betekent, is ook de reden dat dit drankje niet per definitief geschikt is voor iemand met een serieus drankprobleem.”

Lees ook: Toch alcohol in alcoholvrij bier

Sowieso gezonder

Hoewel ook alcoholvrij bier dus wat nadelen kent, is het sowieso gezonder dan een regulier biertje. De alcohol is zeer belastend voor de lever, er zit meer suiker in en het het lichaam kan voedingsstoffen minder goed opnemen. “Als je bier drinkt er daarbij eet dan worden de voedingsstoffen uit je voeding, denk aan koolhydraten en vetten, minder goed verwerkt. Alle voeding die er binnenkomt wordt opgeslagen als vet in plaats van gebruikt waarvoor nodig is. Alcohol geeft je misschien even een lekker gevoel, maar je lichaam heeft veel langer de tijd nodig om die schadelijke stoffen uit je lijf te werken.”

Bijkomende nadeel is dat alcohol de productie van maagzuur bevordert, waardoor het lichaam behoefte krijgt aan vettig eten om dit te neutraliseren. Dat is ook de reden waarom een vette snack en alcoholhoudende dranken zo’n goede combinatie vormen. Gezond is dat uiteraard niet.

Op 6 augustus 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reacties (13)

 1. havikeen says:

  Maar bij matig gebruik van alcohol geeft dit ook prettige ervaringen,sociaal,gezelligheid dit is ook nodig voor een prettig leven,ondergetekende is bijna 80 en goed gezond.

  1. Jo 43 says:

   Havik lekker doorgaan en blijf gezond .

 2. Jo 43 says:

  Ja ik heb aandelen bij de brouwerij .
  Zou kunnen maagzuur daar gebruik ik maagzuur remmers voor.
  Toch is alcoholvrij een leuk alternatief .
  Ieder zijn keuze .
  De fiets is ook gezonder als een auto .
  Vakantie vluchten zijn ook niet gezond + dat sommigen lam zuipen ‘.
  Neem de tijd en niet leven je ben er maar even.

 3. Ceeshm says:

  Logisch natuurlijk, of liever een gebruikelijk patroon, dat alcohol liefhebbers onmiddellijk aan komen dragen met kreten als b.v. het moet ook gezellig zijn, of daar heb ik maagzuurremmers voor, of ben bijna bijna 80 en nog gezond, vliegen enz. is ook ongezond en meer van dat soort, in mijn beleving, domme opmerkingen. Natuurlijk is gezelligheid belangrijk, maar de gezelligheid door alcohol is walgelijk en ondermaats. Gezinsleven en de jeugd van kinderen om over de vrouwen nog maar niet te spreken, zijn aan die gezelligheid en domme opvattingen ten gronde gegaan. Het feit alleen al dat je maagzuurremmers nodig hebt om alcohol te verdragen is zotheid ten top. Dat soort mensen heeft niet door dat ze in minder of meerdere mate slaven zijn van bierbrouwers en loltrappers, die op misdadige wijze verslaving promoten en liegen over alcoholvrij maar met 0.1% alcohol. Jo 43, die de moed mist zijn eigen naam te gebruiken spant voor mij de kroon. Het zuiplegioen mag wat mij betreft in looppas, waggelend en wel, afmarcheren. Desnoods een biervat in en daar vooral gezellig blijven.

  1. Adriaan K says:

   Overdrijven is ook een vak!
   Teveel is nooit goed. Zo ook teveel alcohol drinken niet.
   Ik drink alcohol omdat ik het lekker vind en ik me er lekker bij voel.
   Ik word niet vervelend , ik sloop niets, ik val niemand lastig, etc.
   Jij daarentegen bent zo zonder alcohol al heeel vervelend! Dus met alcohol waarscjinlijk onuitstaanbaar! Goed dat je niet drinkt dus!

  2. Louis1952 says:

   In veel andere dagelijkse voedingsproducten zit meer dan het bewuste alcoholpercentage van 0,1 %.
   Zit dus niet te schreeuwen dan 0,1 % verslavend is, want ik denk dat je dagelijks door voeding meer alcohol binnen krijgt.
   Misschien is een beetje beter nadenken. voordat je je frustraties uit…

 4. CorH says:

  Drink tegenwoordig uitsluitend alcohol vrij bier, liefhebber van Warstein bier maar daar zit 0,5% alcohol in dus feitelijk niet alcohol vrij. Heineken kent wel 0,0% alcohol vrij. Het gaat erom wat jij lekker vindt en ik ben liefhebber van het Duitse merk Warstein.

 5. Hanneke60 says:

  dit is geen plek om mekaar af te kraken, als iemand een biertje wil drinken moet hij dat zelf weten. Laten we het gezellig houden
  zelf drink ik geen alcohol mis het ook niet, maar iemand mag ik mijn bijzijn best een biertje of wat drinken maar met mate.
  dus Ceeshm hou het gezellig

 6. CorH says:

  Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Kijk tegenwoordig maar om je heen wat alcohol doet met mensen. Fijn dat na velen jaren alcohol ellende, alcohol vrij bier (maar ook andere alcohol houdende drankjes) op de markt is gekomen, je moet met 0,5% alcohol biertje heel wat afdrinken alvorens je iets gaat merken van de alcohol. Alcohol vrije drankjes zijn ook gezellig en…je blijft nuchter en andere dag is er geen kater. Voor mij is alcohol vrij bier op zijn tijd een uitkomst en je drinkt dan omdat het lekkere dorstlesser is en niet om dronken te worden.

 7. Onella says:

  Dames en heren toch.. In het artikel wordt geen waardeoordeel over bierdrinkende mensen uitgesproken.
  Er wordt ook niet gezegd dat een alcoholhoudend biertje uit den boze is.
  Wat het artikel inhoudt is niets meer en minder dan de verschillen aangeven tussen een biertje mèt en een biertje zonder alcohol.
  Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die dat graag willen weten!
  Ik kan er ook niet uit opmaken dat het één afgeraden wordt en het ander gepromoot.
  Wat dit artikel doet, is objectieve informatie geven; wat zit er in en wat niet, zodat iedereen bewust kan kiezen.

 8. flyer says:

  klinkt bijna te mooi om waar te zijn . maar ik heb zelf toch goede ervaringen met alcoholvrij bier , dus er zit zeker een kern van waarheid in .

 9. Louis1952 says:

  Wat mij opvalt dat velen vallen over 0,1 tot 0,5 procent alcohol in bier.
  Realiseren jullie dat er in bijv. brood of jus ‘d Orange en nog meer voedingsproducten hetzelfde of (zelfs nog) een hoger percentage alcohol zit?
  Dus ga niet zeuren over alcohol als dat percentage zo laag is.

  1. madeliev says:

   In de Consumentengids nr 1 – jan 2022 -staat op blz 40 een overzichtje met de titel; wat zit er in mijn drankje.
   Bier; 300 ml 135 kcal 15 ml alcohol, geen suiker
   Bier alcoholvrij; 300 ml 78 kcal 0-0,2 ml alcohol, 2,4 klontjes suiker