bord

10 tips voor het mooi opmaken van een bord

Een lekkere maaltijd smaakt net nog even beter, wanneer hij er aantrekkelijk uitziet. In restaurants wordt daarom vaak veel aandacht besteed aan het opmaken van het bord. Ook wel dresseren genoemd. Ook thuis kunt u dat doen, bijvoorbeeld voor een feestelijk maal met Pasen of Kerst, of gewoon wanneer u het eten extra mooi wilt presenteren. We geven 10 tips die u hiervoor ter inspiratie kunt gebruiken.

Extra aandacht voor het bord

De vorm en grootte van het bord zijn bepalend voor hoe een gerecht erop uitkomt. Ga afhankelijk van de soort maaltijd eens voor een langwerpig bord of een ovaal exemplaar. Of kies een extra groot formaat, zodat het voedsel niet in de verdrukking komt en er ook ruimte is voor versieringen, zoals druppels sauzen of oliën. Een wit bord is eigenlijk altijd wel goed, maar u kunt ook experimenteren met een gekleurde versie. Bijvoorbeeld in het blauw of zwart.

zwart bord

Door het bord te verwarmen, blijven uw warme ingrediënten tijdens het opmaken langer warm. Voor koude gerechten zet u de borden van tevoren juist even in de koelkast.

Begin vanuit het midden

Door vanuit het midden te beginnen met het opmaken van het bord, maakt u het uzelf makkelijker. Want u weet dan precies hoe veel ruimte u overhoudt. Maar het staat ook mooi om alleen de rechter- of linkerzijde van het bord te gebruiken. Maak het bord niet te vol. Doe de rest van het eten in schalen die u op tafel plaatst, zodat iedereen desgewenst extra kan opscheppen.

Gebruikt u puree, begin daar dan mee en plaats de rest daarop / omheen. Is het een gerecht met vlees of vis, laat dat dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Het staat mooi om af te wisselen in hoogte. Plaats ingrediënten die zich daarvoor lenen daarom op elkaar of bijvoorbeeld op hun kant, de lucht in. Zoals een bijvoorbeeld een lamskotelet.

bord

Zo kunt u puree mooi serveren

Puree is niet het mooiste ingrediënt. Daarom kunt u het bijvoorbeeld met een garneerring op het bord plaatsen. (Ook voor rijst of couscous is dit overigens een goede optie). Ook kunt u er een ‘veeg’ mee over het bord maken. Of maak met behulp van een spuitzak mooie toefjes op het bord. In een eerder artikel vertellen we hoe u de lekkerste aardappelpuree kunt maken.

servetten
Lees ook: Inspiratie voor het vouwen van servetten, voor de kerst en andere feestelijke momenten

Zo kunt u vlees mooi serveren

In plaats van het vlees te verdelen over de borden, kunt u het ook in 1e instantie op 1 groot bord serveren en het van daar in porties uitdelen. Een hele kip of kalkoen komt zo bijvoorbeeld mooi uit. Maar het staat ook aantrekkelijk om vlees dat ervoor geschikt is, (deels) in plakjes te snijden. Al dan niet aangekleed met kruiden, noten of sauzen. Wilt u het vlees al wel op de individuele borden leggen, dan staat het ook dan mooi om dat in plakjes te snijden.

plakjes vlees

Sauzen (apart) serveren

Een gerecht is vaak pas echt compleet met een bijbehorende saus. Het staat alleen niet verzorgd om er grote hoeveelheden van op het bord te gieten. Maak daarom met een spuitfles of met behulp van een lepel zigzaggend sausstrepen over het bord. Of spuit ronde druppels saus op het bord. Dit staat ook mooi met oliën. Het nadeel is dat er zo maar kleine hoeveelheden saus op het bord terechtkomen. Wilt u liever een gullere portie geven, schenk de saus dan aan 1 kant van het bord.

saus

Of in kleine kannetjes, die u naast elk bord zet. Het ziet er leuk uit en iedereen kan ook nog eens zelf bepalen hoe veel saus ze gebruiken.

sauskan

Gebruik oneven getallen op het bord

Raar, maar waar, in het geval van een gerecht ziet het er minder aantrekkelijk uit, wanneer die symmetrisch is opgebouwd. Het staat daarom mooier om met oneven aantallen te werken. Geef daarom bijvoorbeeld niet 2 of 4, maar 1 of 3 stuks van een ingrediënt.

In de vorm van een krans

Voor de kerstdagen is het populair om het kerstmenu in de vorm van een krans te presenteren. Maar deze vorm van opmaken is zeker ook voor andere momenten in het jaar geschikt. Zo kunt u bijvoorbeeld borrelhapjes, een salade of het dessert op deze manier opmaken.

kransGarneringen op het bord

Door als laatste garneringen toe te voegen, oogt het resultaat extra professioneel. Gebruik bij hartige gerechten bijvoorbeeld kleine takjes groene kruiden, zoals bieslook, tijm of dille. Of kies voor cressen (kiemgroenten), zoals tuinkers.

garneringen

Bij zoete gerechten kunt u bijvoorbeeld nootjes, blaadjes munt, dotjes siroop, (cacao/kaneel)poeder(suiker) of schaafsel van chocolade gebruiken. Door te variëren met kleur, ziet het geheel er direct sprankelender uit. Om die reden kunt u bijvoorbeeld ook mooi gesneden stukjes tomaat, eetbare bloemen of fruit op het bord erbij leggen.

bord

Bord schoonmaken

Heeft u gemorst tijdens het opmaken van het eten? Maak het bord dan, bijvoorbeeld met behulp van een stukje keukendoek, schoon. Anders ziet het er meteen niet meer verzorgd uit.

bord

Kijk naar voorbeelden

Op het internet zijn vele voorbeelden te vinden van het opmaken van borden. Wanneer u een zoekmachine gebruikt en op afbeeldingen klikt, krijgt u die te zien. Of kijk op Youtube, voor filmpjes ervan. Op die manier kunt u nog veel meer inspiratie opdoen.

(Bron: Archief, AH.nl, Culy, Uit Paulines keuken, vlees.nl, Miljuschka, Coop. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Margeaux says:

    Gewoon walgelijk die foto’s met stukken kadaver. Max loopt vreselijk achter. Plantaardig is de toekomst!!
    Helemaal met pasen. Mensen vieren het leven met een dood dier op hun bord, hoe ironisch!

    jane says:

    Leuke ideeën en…………..laat iedereen eten wat hij of zij wil.