Zonnepanelen terugverdientijd

Extra kosten voor zonnepaneelbezitters: wat betekent dit voor de terugverdientijd?

Zonnepanelen op Nederlandse daken, anno 2024 is het eerder regel dan uitzondering. In februari van dit jaar weet Nederland zelfs Australië af te troeven, als wereldkampioen zonnepanelen per inwoner. Maar inmiddels lijkt er een kentering te zijn ingezet, mede door het wegvallen van diverse financiële voordelen. Als u nu nog geen zonnepanelen op uw dak heeft, is het dan nog aantrekkelijk om erin te investeren? En hoe zit het met de terugverdientijd?

Wereldkampioen zonnepanelen houdt salderingsregeling toch in stand

De ontwikkelingen rondom de zonnepanelen volgen elkaar in razend tempo op, blijkt wel in februari 2024. Een paar dagen nadat Nederland zich tot wereldkampioen mag kronen, komt het nieuws binnen dat de Eerste Kamer alsnog tegen de afbouw van de salderingsregeling stemt. Discussies over deze gunstige regeling voor zonnepanelenbezitters – het verrekenen van hun teruggeleverde zonne-energie op hun energierekening – lopen al jarenlang. Maar de salderingsregeling blijft alsnog in stand, ook al heeft de Tweede Kamer eerder al ingestemd met een stapsgewijze afbouw na 2025.

Deze politieke wending lijkt een impuls voor de zonnepanelenbranche. Sinds de salderingsregeling in 2004 is geïntroduceerd, is de aanschaf van zonnepanelen voor steeds meer consumenten een reële mogelijkheid geworden. Daar komt bij dat zonnepanelen in de loop der jaren steeds goedkoper zijn geworden. De terugverdientijd is spectaculair gedaald, van bijna 35 jaar in 2004 naar 5 à 7 jaar in recente jaren, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Tijdens de wereldwijde energiecrisis in 2022 is de terugverdientijd zelfs nog korter geweest.

Veel financiële voordelen voor zonnepaneelbezitters vallen weg

Maar tegenover het behoud van de salderingsregeling staan inmiddels meerdere factoren, die de terugverdientijd juist vertragen. Ten 1e zijn er steeds meer energieleveranciers, waaronder energiereus Eneco, die juist extra kosten rekenen voor het terugleveren van zelf opgewekte energie. Ook de vergoeding die huishoudens krijgen als ze zonne-energie terugleveren, is lager geworden bij veel energiemaatschappijen. Tot slot zijn energiemaatschappijen inmiddels terughoudend met meerjarige contracten en welkomst- en loyaliteitsbonussen voor huishoudens met zonnepanelen.

Zonnepanelen terugleververgoeding terugleverkosten contract
Lees ook: Geen meerjarige contracten, lagere terugleververgoeding en extra kosten voor zonnepaneelbezitters: hoe komt dit?

Kleiner verschil tussen huishoudens met of zonder zonnepanelen

Wat dit soort maatregelen betekenen voor de terugverdientijd van zonnepanelen, hebben De Telegraaf en vergelijkingssite Gaslicht.com in maart 2024 in kaart gebracht, op basis van onderzoek naar honderdduizenden consumenten. Wel of geen zonnepanelen aanschaffen, het financiële voordeel van de 1e optie is steeds kleiner geworden. “De huishoudens die driekwart van hun stroomverbruik zelf opwekken zijn gemiddeld slechts €30 per jaar goedkoper uit dan huishoudens die geen zonnepanelen hebben”, rekent Sanne Bins namens Gaslicht.com voor, in gesprek met De Telegraaf. 5 tot 7 jaar is de beoogde terugverdientijd. “Op dit moment zien wij voorbeelden voorbij komen waarbij de terugverdienperiode ruim het dubbele is van waar de overheid op mikte”, voegt een woordvoerder van Gaslicht.com toe, in reactie op vragen van MAX Vandaag.

De vergelijkingssite neemt een gemiddeld huishouden met zonnepanelen als voorbeeld, met een jaarverbruik van 1.200 kubieke meter gas en 3.200 kilowattuur elektriciteit. Dit huishouden heeft eerst 485 euro kunnen besparen op een rekening van 2.000 euro, met dank aan de salderingsregeling. Maar in maart 2024 is dat nog maar 248 euro, op een rekening van 2.045 euro. Dat heeft te maken met de extra kosten waar zonnepaneelbezitters tegenwoordig mee te maken hebben, ondanks het behoud van de salderingsregeling. “Consumenten met een hoog eigen verbruik en een hoge teruglevering zijn daarbij iets beter af, maar komen nog steeds 3 tot 4 jaar boven de termijn van 7 jaar uit”, aldus Gaslicht.com.

Welke factoren bepalen uw terugverdientijd?

Hoe aantrekkelijk is het dus nog om zelf zonnepanelen te nemen, als u dat nog niet heeft gedaan? Dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan de beschikbare ruimte op uw woning, de stand van uw dak (plat of schuin), de windrichting van uw dak, de hoeveelheid schaduw die erop valt, de grootte van uw huishouden en de hoogte van uw huidige energierekening. Deze factoren bepalen hoe hoog uw investering moet zijn, hoeveel panelen u thuis kunt plaatsen en hoeveel energie u ermee kunt opwekken. En hoe hoog uw terugverdientijd dus uitvalt. Let daarnaast op de hoogte van het stroomtarief, belastingen, eventuele terugleverkosten van de leverancier en natuurlijk de kosten van de zonnepanelen, benadrukt Gaslicht.com. Aan de hand van vergelijkingssites, zoals Zonvinder, kunt u een inschatting voor uzelf maken. En zorg dat u betrouwbaar advies in kunt winnen.

Zonnepanelen in de winter
Lees ook: Zonnepanelen in de winter: wat brengen ze op? En hoe kunt u ze optimaal benutten?

Wat is de terugverdientijd, met en zonder terugleverkosten?

Hoe het zit met de terugverdientijd, heeft Milieu Centraal uitgerekend. Heeft u 6, 10 of 18 zonnepanelen, gericht op het zuiden in een hoek van 30 à 45 graden? Door middel van saldering kunt u de investering in net iets meer dan 5 jaar terugverdienen, als u de terugleverkosten en andere kosten niet meerekent. Doet u dat wel, dan heeft u uiteraard meer jaren nodig om de investering terug te verdienen. Stel dat uw energiemaatschappij jaarlijks 250 euro aan terugleverkosten rekent (wat in de praktijk ook nog hoger uit kan vallen)? Dan kan de terugverdientijd van 10 panelen oplopen naar minstens 8 jaar, rekent Milieu Centraal voor. De meest voordelige tijd om zonnepanelen aan te schaffen, ligt inmiddels dus achter ons. Maar: “Los daarvan blijft de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een goede investering. Vooral voor consumenten met een hoog verbruik en een groter aantal zonnepanelen is dit nog heel interessant”, aldus Gaslicht.com.

Houd er verder rekening mee dat zonnepanelen meestal ruim 25 jaar meegaan, maar na verloop van tijd minder efficiënt worden. Ook bij extreem hoge temperaturen, midden op de dag in de zomer, leveren zonnepanelen relatief minder op. Tot slot is de omvormer van de zonnepanelen al eerder aan vervanging toe, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Over omvormers gesproken, energiemaatschappij Zonneplan heeft inmiddels de mogelijkheid om omvormers van zonnepaneelbezitters op afstand uit te schakelen tijdens piekmomenten. Er zijn namelijk momenten, vooral overdag in de zomer, dat er zo veel zonne-energie terug wordt geleverd dat het elektriciteitsnet dit niet aankan. Daardoor vallen omvormers uit. Klanten die toestemming geven om hun omvormer op afstand te laten bedienen, kunnen hier een financiële vergoeding voor krijgen, als compensatie voor hun misgelopen inkomsten.

(Bron: Archief, Nieuwsuur, De Telegraaf, Gaslicht.com, Milieu Centraal, Independer, Zonvinder.nl, Business Insider, Dagblad van het Noorden. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (15)

    Joris Driepinter says:

    Het probleem is natuurlijk de zonnepaneelbezitters die hun hele dak hebben vol liggen, onder het mom van ‘milieu’…
    Onzin natuurlijk, het gaat 99% van die zonnepaneelbezitters om het geldelijk gewin !
    Overigens zijn dat ook meestal de mensen die vervolgens extra energie gaan gebruiken, want tja… het kán hé: laat die airco maar loeien en in de winter gebruiken we de airco als verwarming…
    Aan deze klanten hebben we dan ook te danken dat energiemaatschappijen nu extra kosten in rekening gaan brengen als je terug levert…

    Het is veel beter om klanten tot een beperkt aantal kWh’s niet te belasten met extra kosten en de groep die heel veel opwekt en verbruikt wél extra te belasten…
    Als je 30 zonnepanelen als particulier op je dak hebt liggen, heeft dat niets met milieu te maken, maar met geld binnen harken… en daar was het eigenlijk niet voor bedoeld !

    En natuurlijk zijn die mensen met die grote aantallen zonnepanelen het niet met mij eens, ze doen het natuurlijk voor het milieu… (poen poen poen).

      peterB says:

      Hallo Max,

      Zoals iemand hier al opmerkte lezen we niks in dit artikel over de capaciteit van het elektriciteitsnet!
      Ikzelf woon in Vlijmen (gemeente Heusden) en bij ons kan het electriciteitsnet het niet aan!
      Zo rond 10.30 uur tot 15.30 valt steeds de omvormer uit omdat er teveel elektriciteit wordt opgewekt de spanning op het net komt dan boven de 253 volt zodat de omvormer uitvalt!

      Dus reken maar uit wat ik elke dag niet opwek omdat het electriciteitsnet niet toereikend is en de netbeheerder (Enexids) doet er niks aan, die heeft schijt aan zijn klanten!

      En de politiek heeft boter op zijn hoofd.

      Waarom wordt hier niks over vermeld in het artikel?

      MAX Vandaag says:

      Beste Peter,

      Dank voor uw terechte suggestie. We hebben het artikel aangevuld, met de problematiek rondom het elektriciteitsnet tijdens de piekmomenten.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

      peterB says:

      Joris je praat zonder de feiten te kennen!

    Energiezuinig says:

    Joris die heeft er verstand van zo te zien. En als je meerdere panelen hebt dan ben je niet goed bezig.
    Meer dan driepinten denk ik… 😀

    A
    Ik wek met 30 panelen hetzelfde op als iemand met 15 panelen ivm mijn ongunstige stand van het dak.
    Dus veel geïnvesteerd en langere terugverdientijd

    B
    30 panelen kun je nodig hebben als je volledig over gaat op elektrisch. Elec Auto-hybridewarmtepomp
    Groter gezin meerdere autos enz enz.

    Dus poen overhouden is er echt niet bij ook al heb je 30 panelen. Ik doe er zelfs langer over om het terug te verdienen dan iemand met een gunstige ligging van de panelen.

    Fredckx says:

    Sorry om het te moeten zeggen. Maar veel onzin in dit verhaal. Ja, lagere tarieven voor teruglevering maken het hebben van panelen ongunstiger dan voorheen. Ook afschaffen van premies (extra voordeeltjes) doet dat. De winst zit m in de lagere kosten voor inkoop van electra. En doordat de salseringsregeling er is komt dat in feite neer op max een hoeveelheid van je eigen gebruik. Dus zeg 4000 kWh x 0.20 Eu per jaar. Toch zo’n 800 Eu pj
    . Eventuele kosten voor teruglevering moeten daar vanaf. Maar dat is voor velen nog niet aan de orde.

    Jeroen1962 says:

    Alle zonnepanelen eigenaren zijn feitelijk opgelicht door de overheid, dus het is niet meer dan billijk dat de overheid zonnepanelen eigenaren en huurders 100% compenseert.

    De overheid haalt haar verlies dan maar terug bij de energieleveranciers zodat de burgers geen last heeft van deze rovers.

      paulvantongeren says:

      En op wie zouden de energieleveranciers het verlies dan weer verhalen? Ik denk de burgers!

    Dotternetta says:

    Wat een slecht artikel, ik vraag me af wie de schrijver heeft betaald om dit te schrijven. Ik wek 8,5 MW op, gebruik 10, moet dus 1,5 betalen, dat was 600 euro. Zonder panelen had ik 4000 moeten betalen. Terugverdientijd is minder dan 3 jaar, simpel

    Denkertje says:

    Ik mis in dit verhaal het deel van het overvolle netwerk. Als overdag het netwerk vol is, zal de omvormer afschakelen, indien je op dat moment niets gebruikt
    Dus dit levert dan niets op en wordt hier niet meegenomen in de terugverdientijd. Eigenlijk wordt je dan als particuliere investeerder 2 x gepakt. Extra kosten voor teruglevering en geen teruglevering. Dit is een probleem van de netbeheerder, maar de energieleverancier profiteert hier van.
    Tevens gaan commerciele opwekkers voor op de particuliere opwekkers.

      Dirck says:

      U heeft gelijk, maar hoeveel gebruik je?
      De Vaatwasser en Wasmachine gaan bij opwarmen flink gebruiken maar wassen is alleen maar beetje draaien.
      Strijken of wasdroger gebruiken vaak gelijkmatiger stroom.
      Ook een Taart bakken zal de oven afhankelijk merk aan/uit of hoog lager gaan dus welke heb je gekocht?
      Stofzuigen is wel permanent zelfde verbruik.

      Als je dus Vuile Was of Vaat doen, zullen panelen ook aan/uit flipperen.
      Wel zal bij verbruik in huis de spanning dalen en vooral als je die op dezelfde groep van panelen zet.
      Bij 1 fase geen probleem maar 3 fase is vaak lastiger lager te krijgen of je EV laden dan maar.

      Als je een goede EV lader hebt die je ook trager kunt zetten kun je dat afstemmen op geleverde dus niets terug of gebruik maar probeer die gelijk te krijgen, er is ook software voor bij bepaalde merken.

    Dirck says:

    Zelf nu Oost + West liggen, 2x 6 op 6/1 Hoymiles die er gelijk 400 Volt 3 Fase van maakte. dus nu 12 Oost en 24 panelen West!
    Maar deze 4 micro 6in1 omvormers kunnen geen 6x400Watt verwerken!
    Geen 2400 Wp van panelen maar slechts 2200 Watt leveren!
    Nu lijkt dit 4x 200 watt verlies maar de 400 Wp / 2400Wp bij volle zon is maar enkele uren als ze vooral vele uitgeschakeld werden.

    Ik kan dus nu 8800 Watt maximaal leveren en dat is rond 12.40 uur als alle 4 sets vol in de zon liggen.
    Wel meld ik nu even; Geen 40~55 graden dak als meeste maar 29 graden op schuurdak!
    Van 12 panelen oost elke ochtend vroeg tot 24 panelen rond de middag en weer 12 laat in de avond als de Zon rood werd.

    Let op; deze 8800 Watt maximale is bij 400 volt 22 Ampère, dus de 16 zou ploffen!
    De 25 is lastig te koop en ik heb er 2x 4400 van gemaakt dus maar 11 Ampère per groep .

    Poep monitor? Ja dankzij de 6/1 Micro inverters van Hoymiles zie ik alle 24 panelen of ze zelfde leveren.
    Ik zie dus om Smartphone de Shit van vogels, Poepie monitor en Opa mag van kleinzoon weer ’t dak op!
    Via dakraampje en spuitfles + poetsdoekje de foute schoonmaken.
    Daarom niet op huis maar schuur gedaan, 29 graden op pantoffels is veiliger als pannen schuiven op 47 graden dak.

    Verder nog gesloopte Tesla een Thuis batterij gemaakt.
    Deze ziet via de P1 poort op de slimme meter of ik gebruik of leverde aan Netwerk.
    De accu lader kan dan zien hoeveel deze moet laden en samen met Dynamische Contract lijstje zien we soms bij harde storm of teveel zon meer laden omdat ik Geld Toe stroom kan opslaan, Accu is ietsje te groot!

    En tegen de Tijd dat U thuis kwam, EV aan de paal zet en Inductie gaat koken + Magnetron erbij pakte tegen hoge prijzen en zware tekorten op netwerk ga ik wel dure stroom leveren!
    Met 3 Fase 400 Volt kan ik dus maximaal 3x 25A leveren!
    Door de spanning per Fase uit te lezen is dat meestal 3 verschillende om netwerk gelijk te trekken.
    Ik leverde tussen de 3 en 22 Amp. per fase meestal.

    Ik betaalde omdat ik 100% overschot opsla + nog gratis aftapte niets aan boetes, en kreeg leuke winst over de avond uren!
    Buren bedankt !
    Eind 2023 Begin 2024 begon met stilstaande fabrieken + harde wind!
    Elke avond veel gratis geladen en overdag weer moeten leveren voor lage prijzen om in de nacht weer gratis te kunnen laden.

    Elke dag kregen alle Dynamische gebruikers een bericht hoe laat ze morgen de Vuile was & vaat mogen draaien!
    En ja, buren komen vaak voordelig hun EV laden, thuis betalen ze meer en de Gemeentelijke Openbare Paal, die was ooit altijd vol maar sinds die paal er is nu 99% van de tijd 2 plaatsen leeg!

    Ik kan nog niet zien wie er staat aan de paal maar buren kunnen melden en ik zet deze dan aan.
    Buren stroom, geen Netwerk beheerder meer nodig met mooie en dure TV reclame.

    Steek hem erin bij je Buurvrouw!
    Als ze dat op hun werk zeggen denken vele gelijk verkeerd!

    Nu bezig met 2e Tesla te slopen en die accu komt er naast te staan.
    Deze “Thuis” accu niet thuis staan maar in vrijstaande blokhutje!
    Vond brandgevaar en gezeur verzekeraar of hogere premie niet leuk.
    Mijn opstal /inboedel verzekeraar komt nu ook vaak laden (buren!)

    j.kaspers says:

    De beheerders van de zonneweides ,betalen die ook extra kosten voor het te veel stroom leveren ??die opbrengst fluctueert namelijk ook of word het alleen voor de consument berekend ??

      Jurrien says:

      Heeft u al antwoord gehad? Ik heb nl vandebron gebeld en die vertelden mij dat eigenaren van zonneweides geen extra kosten betalen voor teveel geleverde stroom. Zoals op de website van vdbron is te lezen “waar particuliere daken vaak belegd zijn met een aantal losse panelen, wekken onze producenten energie op met enorme velden …. Goeie energie noemen we dat”
      Conclusie: “onze producenten” van vdbron zijn ONZE concurenten. Dat vond de medewerker van vdbron ook!!!??

    peterB says:

    Hallo Max,

    Zoals iemand hier al opmerkte lezen we niks in dit artikel over de capaciteit van het elektriciteitsnet!
    Ikzelf woon in Vlijmen (gemeente Heusden) en bij ons kan het electriciteitsnet het niet aan!
    Zo rond 10.30 uur tot 15.30 valt steeds de omvormer uit omdat er teveel elektriciteit wordt opgewekt de spanning op het net komt dan boven de 253 volt zodat de omvormer uitvalt!

    Dus reken maar uit wat ik elke dag niet opwek omdat het electriciteitsnet niet toereikend is en de netbeheerder (Enexids) doet er niks aan, die heeft schijt aan zijn klanten!

    En de politiek heeft boter op zijn hoofd.

    Waarom wordt hier niks over vermeld in het artikel?