Zonnepanelen uitvallen omvormer

Steeds meer zonnepanelen, maar waarom kunnen ze soms uitvallen? 3 redenen

De meest gunstige tijd om zonnepanelen aan te schaffen lijkt voorbij, maar de panelen zijn nog altijd populair. Nederlandse woningen en bedrijven hebben voor 24 gigawatt (1 miljard watt) aan zonnepanelen, blijkt zelfs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 1 jaar eerder is dat een toename van 22 procent. En dat terwijl u ze soms niet eens kunt gebruiken… Welke 3 verklaringen schuilen er achter het uitvallen van zonnepanelen?

Terugverdientijd loopt terug, maar zonnepanelen nog steeds populair

2023 is een roerig jaar op de zonnepanelenmarkt geweest. Energieleveranciers zijn extra kosten gaan rekenen voor het terugleveren van overtollige zonne-energie. Bovendien heeft het er lange tijd naar uitgezien dat de gunstige salderingsregeling per 2031 gaat verdwijnen. Inmiddels heeft de Eerste Kamer die afbouw van de salderingsregeling geblokkeerd. Maar het nieuwe kabinet wil de regeling alsnog beëindigen in 2027, zelfs per direct in plaats van stapsgewijs. Door deze ingrepen is de gemiddelde terugverdientijd van de zonnepanelen met een paar jaar toegenomen. Desondanks zijn de panelen onverminderd populair in Nederland. In 2023 zijn ‘we’ zelfs wereldkampioen zonnepanelen geworden, nog voor Australië.

Sinds 2013 is het totale vermogen van zonnepanelen liefst 40 keer zo groot geworden, blijkt uit de CBS-cijfers. En misschien zijn de zonnepanelen te snel te populair geworden. Want het grote aantal zonnepanelen in het kleine Nederland zorgt ook voor praktische problemen. Het elektriciteitsnet heeft grote moeite om alle zonnestroom te kunnen verwerken. Netbeheerder Enexis is er lange tijd van uitgegaan dat het stroomnet in Groningen en Drenthe in 2030 vol is. Maar dit blijkt eind 2023 al het geval, 7 jaar eerder dan verwacht.

Omvormer zonnepanelen
Lees ook: Hoelang gaan de omvormers van uw zonnepanelen mee?

Waarom kunnen uw zonnepanelen uitvallen? 3 redenen

En het kan zomaar gebeuren dat uw zonnepanelen soms uitvallen, omdat er een te hoge spanning op het net ontstaat. Komt deze boven de 253 Volt, dan is er sprake van overspanning. Als dat gevaar dreigt, schakelt de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf uit. Zo voorkomt het systeem dat er meer schade ontstaat op het elektriciteitsnet, maar ook bij uw elektrische apparaten in huis.

Als dit gebeurt, kan dat met de tijd van het jaar te maken hebben. Tijdens de zomermaanden schijnt de zon uiteraard feller dan in de winter, met gevolgen voor uw zonnepanelen. Hoe meer zonuren, hoe meer energie de zonnepanelen opwekken en hoe meer energie er weer op het net belandt. In de maanden mei, juni en juli is de opbrengst van uw zonnepanelen meestal het hoogst. Maar helaas is er in die maanden ook meer risico op uitvallende omvormers, met name in juni. Want hoewel juni 2024 allesbehalve zonnig verloopt, is het risico op overspanning in deze maand wel degelijk het grootst.

Zonnepanelen terugleververgoeding terugleverkosten contract
Lees ook: Geen meerjarige contracten, lagere terugleververgoeding en extra kosten voor zonnepaneelbezitters: hoe komt dit?

Ten tweede kunnen uw woonplaats en leefomgeving een rol spelen. In stedelijke gebieden is het elektriciteitsnet een stuk robuuster dan op het platteland, waardoor het risico op uitvallende omvormers lager is. “In landelijke gebieden zijn de netten dunner. En juist daar zie je nu daken van grote boerderijen vol met panelen”, benadrukt Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland, in gesprek met De Telegraaf. In extreme gevallen kunnen er zelfs ruim 100 storingen, groot of klein, per kwartaal voorkomen. Voor circa 100.000 zonnepaneeleigenaars is dit de realiteit.

In de Noord-Hollandse gemeente Drechterland, waar onder meer Hoogkarspel en Wijdenes onder vallen, is het percentage spanningsproblemen het hoogst. 46 procent van de postcodes in Drechterland heeft recent last gehad van netcongestie, oftewel ‘file’ op het elektriciteitsnet. Dit blijkt uit onderzoek van energieanalist Jeroen Bakker. Urk (Flevoland) heeft het hoogste percentage inwoners dat is getroffen door netcongestie, namelijk 53 procent. Qua provincies staat Gelderland bovenaan. Dit komt mede door een hoog percentage spanningsproblemen in de gemeentes West Maas en Waal (het gebied rond Beneden-Leeuwen, Wamel en Dreumel), Heumen, Wijchen en Elburg. En hoe hoger de kans op netcongestie, hoe hoger de kans op uitvallende zonnepanelen.

Tot slot kan het uitvallen van zonnepanelen het gevolg zijn van een ingreep door de netbeheerder zelf. Zo moet het eerder genoemde Enexis – ook actief in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg – soms maatregelen nemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de netbeheerder in juni 2024 tegenover NU.nl. Op plekken waar overspanning dreigt, verhoogt Enexis zelf de spanning op het lokale net, waardoor omvormers van zonnepanelen automatisch uitschakelen. Dat is vervelend voor de eigenaars van deze zonnepanelen, maar de netbeheerder hoopt hiermee grotere calamiteiten op het net te voorkomen.

Zonnepanelen vakantie
Lees ook: Zonnepanelen uitschakelen tijdens uw vakantie: levert het u iets op?

Netbeheerders werken aan versterking van elektriciteitsnet

Onze collega’s van Meldpunt hebben al eens 3 oplossingen aangedragen, om de files op het elektriciteitsnet tegen te gaan. En de netbeheerders brengen één van die 3 oplossingen al in de praktijk, namelijk uitbreiding van het elektriciteitsnet. Liander (actief in 5 provincies) wil bijvoorbeeld 60 nieuwe elektriciteitshuisjes per week plaatsen. En grote kans dat de straat voor uw huis in één van de komende jaren open zal liggen, voor het plaatsen van nieuwe kabels. Maar doordat zonnepanelen zo populair zijn geworden, zal het nog jaren duren voordat het elektriciteitsnet genoeg is versterkt.

Wat kunt u zelf doen om problemen met uw zonnepanelen te voorkomen?

Wat kunt u voor die tijd zelf doen om spanningsproblemen te voorkomen? Als u zelf zonnepanelen heeft, kunt u uw energieverbruik afstemmen op de piekmomenten. Als er een zonnige dag aanbreekt, kunt u dus overdag een wasje draaien, de vaatwasser aanzetten en uw elektrische auto opladen, adviseren Liander, Enexis en Stedin. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt de slimme apparaten ook zo instellen dat ze pas aangaan als uw zonnepanelen veel energie opwekken. En merkt u dat uw zonnepanelen uitvallen? Controleer dan bij uw netbeheerder of er spanningsproblemen of andere storingen in uw postcodegebied zijn.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, CBS, Jeroen.nl, NU.nl, Liander, RTL Nieuws, De Telegraaf, Netbeheer Nederland, Pricewise. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  ajee says:

  Er bestaan twee andere oplossingen: 1. Dikwijls staan PV panelen op een fase in de meterkast die ook door de buren worden gebruikt. Je kunt Liander, Enexis of Stedin vragen dit na te meten en vragen om jouw aansluiten op een andere fase aan te sluiten. Dit noemt men net- balancing. 2. Er zijn transformatoren te koop die de netspanning met 10% verminderen waardoor men geen last heeft van overspanning en geen last heeft van het uitvallen van PV panelen. Extra voordeel hiervan is dat men minder elektra verbruikt en er minder slijtage ontstaat van elektrische apparaten door te hoge netspanning.

   Bert says:

   Hy hoe werkt dit dan met een transformator als je een 3 faseomvormer hebt

   ajee says:

   Je kunt zowel 1 fase als 3 fase transformatoren kopen.

  Dirck says:

  Gemeente Drechterland verkopen de plaatselijke nu graag een thuisaccu.
  Overdag stroom laden en in de avond leveren tegen hogere tarief en geen uitval meer.
  Vooral als je ook Dynamische tarieven nam heel rendabel.
  Ik weet hoeveel tijd een aanvraag bij Liander koste + ook niet gratis.
  Maar overdag laden en eventueel laden van ’t netwerk zodat buren ook kunnen leveren en later duur de gratis overdag overschot weer leveren is juist in deze gebieden zeer rendabel en gewenst.
  Drechterland is grote gemeente, weinig inwoners dus of meer capaciteit rendabel is?
  Wel met een thuis accu en dagelijks laden en leveren.