buurtapp

Na de BuurtWhatsApp, wint ook de buurtapp aan populariteit

Van de buurt WhatsApp-groep heeft u vast al eens gehoord. In zo’n whatsapp-groep kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen over verdachte situaties in de buurt of wordt gekletst met elkaar. Deze groepen zijn populair, maar ook de zogenoemde buurtapps zijn in opkomst. Wat zijn dit en waar zijn ze goed voor?

Buurtapps zijn speciale apps voor de telefoon of tablet die ontwikkeld zijn om sociale contacten met de buurtgenoten te onderhouden. Momenteel zijn er verschillende van dit soort apps beschikbaar die allemaal een nét iets ander doel hebben. Sommigen dienen puur als middel om de communicatie tussen buurtgenoten te vergemakkelijken en anderen fungeren ook als een portaal om burenhulp te vragen of te bieden.

Buurtapps tegen eenzaamheid

Ook zijn de apps mogelijk een goed middel tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland, waaronder veel oudere mensen. 1,2 miljoen 75-plussers noemt zichzelf eenzaam, waarvan 200.000 zelfs aangeeft extreem eenzaam te zijn. Zij zien gemiddeld 1 keer in de weke iemand. Door zich aan te sluiten bij een buurtapp, kan dit mogelijk veranderen. “Buurtapps zelf lossen eenzaamheid niet op, maar zijn wel een middel om drempels te verlagen en in contact met anderen te komen”, zegt Kitty van Muiswinkel, woordvoerder van buurtapp Nextdoor tegen de NOS. Norbert Scholl, oprichter van de buurtapp genaamd BuurtApp, is het hier mee eens. “Mensen herkennen elkaar vaker als buren op straat en zijn beter op de hoogte van ontwikkelingen in de buurt.”

Vergering voorkomen

Ook Hoogleraar Burgerschap en Humanisering aan de Universiteit voor Humanistiek, Evelien Tonkens, denkt dat buurtapps wellicht iets kunnen betekenen in de strijd tegen eenzaamheid. Zij zegt tegen de NOS dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de apps daadwerkelijk eenzaamheid tegen gaan, maar: “Het zou wel verergering van eenzaamheid kunnen voorkomen.” Om eenzaamheid echt te verhelpen zijn fysieke ontmoetingen nodig.

(Bron: NOS, Nextdoor, BuurtApp)

Geef een reactie