Internetsnelheid videobellen

Wat voor internetsnelheid heeft u thuis nodig?

Klanten van internetprovider Ziggo kunnen vanaf oktober 2023 gebruikmaken van aanzienlijk sneller internet. Afhankelijk van welk pakket ze hebben, kan hun internetsnelheid thuis zelfs verdubbeld worden. Ook andere providers pakken uit met razendsnel internet. Wat betekent deze verhoging van de internetsnelheid? En bij welke provider u ook zit, aan welke internetsnelheid heeft u thuis eigenlijk genoeg?

Van 50 naar 100 (download) en van 75 naar 100 (upload)

Het kleinste pakket van Ziggo gaat 50 megabit per seconde naar 100 Mbit/s (download) en behoudt de uploadsnelheid van 25 Mbit/s. Het grootste Ziggo-pakket blijft op een downloadsnelheid van 1.000 Mbit/s (oftewel 1 Gigabit) staan, maar verhoogt de uploadsnelheid van 75 naar 1.000 Mbit/s. Hoe zit het met de andere grote spelers op de markt? Ook KPN varieert met een downloadsnelheid van 100 à 1.000 Mbit/s, maar maakt meestal gebruik van een lagere uploadsnelheid. Odido, de nieuwe naam van het bedrijf achter Tele2 en T-Mobile, houdt de downloadsnelheid meestal gelijk aan de uploadsnelheid.

Wat zijn megabits (Mbit) en Megabytes (MB)?

Wat betekenen al deze technische termen concreet? Met Mbit/s per seconde bedoelen we de hoeveelheid informatie die uw internetverbinding per seconde kan verwerken. Deze informatie drukken we, verwarrend genoeg, ook uit in Megabyte (MB), waarbij 1 MB gelijk staat aan 8 Mbit. Het bekijken van een YouTube-video met een lage beeldkwaliteit kost bijvoorbeeld 5 à 7,2 MB per minuut, oftewel 40 à 57,6 Mbit per minuut. Vrijwel alle internetabonnementen kunnen dit gemakkelijk aan. Maar voor videovergaderingen of het gebruik van streamingsdiensten heeft u een hoge internetsnelheid nodig.

Dropshipper
Lees ook: Pas op voor onbetrouwbare webwinkels en online oplichting: wat zijn dropshippers en hoe herkent u ze?

Wat zijn uploadsnelheid en downloadsnelheid?

Daarnaast is er nog een verschil tussen download- en uploadsnelheid. Downloaden wil zeggen dat u data van het internet naar uw laptop, pc of telefoon haalt. Dat doet u als u een website bezoekt of een video bekijkt, via YouTube of een streamingsdienst. Met uploaden komt de informatie juist uit uw systeem, als u bijvoorbeeld een e-mail verstuurt of een foto via sociale media deelt. Daarnaast vallen videobellen en videovergaderen onder uploaden. Als uw internetverbinding thuis via een glasvezelkabel loopt, zijn de download- en uploadsnelheid overigens vaak hetzelfde.

“We blijven investeren voor onze klanten zodat zij de beste ervaring op ons netwerk hebben en soepel blijven videobellen, gamen, online shoppen, TV kijken en streamen”, aldus ZiggoVodafone-directeur Robin Kroes in september 2023, over de verhoging van de internetsnelheid bij Ziggo. Deze redenering van het bedrijf is duidelijk. Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af, zowel op het werk en privé. En hierbij is snel en betrouwbaar internet een vereiste, zodat u online boodschappen kunt doen en kunt videobellen met uw naasten. Niet voor niets vinden we overal in Nederland glasvezelkabels onder de grond.

Wachtwoord
Lees ook: Hoe lang bestaan wachtwoorden nog? Dit zijn de nieuwe opties

Welke internetsnelheid is het beste voor u?

Maar heeft u zo’n verdubbelde internetsnelheid wel nodig? Logischerwijs hangt dit af van de samenstelling van uw huishouden en uw internetgebruik. Woont u alleen en maakt u niet zo fanatiek gebruik van uw laptop, computer, mobiele telefoon en/of televisie, dan heeft u vaak meer dan genoeg aan 100 Mbit per seconde. Als u met meerdere mensen gebruik maakt van een gedeelde internetverbinding, is het een ander verhaal. Zeker als meerdere personen in uw huishouden regelmatig thuis werken, inclusief videovergaderingen. Een huishouden van 4 personen dat vaak gebruikmaakt van Netflix, of een andere streamingsdienst, zit met een snelheid van 200 Mbit per seconde sowieso goed. “Maar als je kinderen de wifi nauwelijks gebruiken, kun je ook met minder toe”, aldus telecomexpert Hayte Hugo in gesprek met NU.nl.

Bij verschillende providers kunt u zelfs pakketten van 400 Mbit per seconde of meer aanschaffen. Maar voor de meeste internetgebruikers zijn zulke hoge snelheden dus niet nodig. Een internetsnelheid van 1.000 Mbit per seconde is pas interessant voor degenen die op grote schaal streamingsdiensten gebruiken en fanatiek videogames spelen. Bij een gemiddeld gebruik is 100 of 200 Mbit per seconde dus wel genoeg. Hoe snel de internetverbinding in uw woning überhaupt kan zijn, kunt u controleren via vergelijkingssites en zogeheten postcodechecks via de providers.

(Bron: MAX Meldpunt, VodafoneZiggo, KPN, Odido, NU.nl, ProviderCheck.nl, Internetvergelijk.nl, Sim-only-internet.nl, Dstny, Welke-internetsnelheid.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    johanna78 says:

    Erg blij met dit bericht wat ik al had gelezen op de nieuwsbrief van Radar. Ik bleek 400 M/bits te krijgen wat voor mij als alleenstaande 83 jarige veel te veel is. Ik heb mijn snelheid direct bij Ziggo laten wijzigen in 100 M/bit. Scheelt toch 16 euro per maand.