Duur 02:29
Gepubliceerd op 20 mei 2016

Deel 5: Games

Gamen is onder kinderen een geliefde bezigheid. En het kan heel meeslepend zijn: een goede game is een game waar een kind niet mee wil stoppen. En kinderen gamen veel: in de leeftijd van 7 tot 17 jaar spelen ze gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Wat moet u als ouder weten van games?

In-game aankopen

In veel spelletjes kunnen de kinderen pas verder komen door op een gegeven moment iets te kopen. Het is voor kinderen niet altijd duidelijk dat dit om echt geld gaat. Zorg dus dat uw (klein)kind niet zelfstandig in-game aankopen kan doen.

Samen gamen

Ga eens naast uw kind zitten tijdens het gamen en pak ook eens een controller op. Het is niet alleen leuk om samen te gamen, maar u leert zo ook waarom uw (klein)kind zo verslingerd is aan dat ene spel bijvoorbeeld.

Gamen in de woonkamer

Als u uw (klein)kind laat gamen op een gemeenschappelijke plek leert uw (klein)kind dat gamen niet iets is dat per se in afzondering moet, op een donker zolderkamertje. Gamen kan heel sociaal zijn. En u kunt hem/haar ook een beetje in de gaten houden.

Stel een tijdslimiet en bied alternatieven

Games zijn leuk, maar er zijn ook andere dingen op de wereld. Het is belangrijk dat uw (klein)kind ook sport en buiten speelt met vriendjes. Stel een tijdslimiet aan en houdt u daar ook aan.

Geschikt of niet?

Niet alle games zijn geschikt voor elke leeftijd. Er zijn bijvoorbeeld games die erg gewelddadig zijn. Op elke game staat een leeftijdsadvies als richtlijn. Maar kijk zelf eens mee en maak een inschatting welk effect het op uw (klein)kind kan hebben. Leg uw (klein)kind uit waarom hij/zij een spel wel of niet mag spelen.

Games zijn voor veel kinderen een heerlijk tijdverdrijf. Bovendien kunnen kinderen er veel van leren: creatief en oplossingsgericht denken, Engelse woorden en samenwerken bijvoorbeeld. Door een tijdslimiet in te stellen en alternatieven te bieden houdt u het gamen in de hand.

In deel 6 legt Anja uit hoe u er voor kunt zorgen dat uw (klein)kind slachtoffer of dader wordt van cyberpesten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer