Glasvezel internet telefoonlijn

Glasvezel wint terrein, klassieke telefoonlijnen verdwijnen: wat betekent dit voor de vaste telefoon?

Chriet Titulaer is zijn tijd vaak vooruit geweest. In de jaren 80 voorspelt hij al dat glasvezelkabels ooit de klassieke telefoonlijnen gaan vervangen. “Deze kabel zouden we kunnen vervangen door dit kleine glasvezelkabeltje. En deze kleine kabel kan meer dan deze bijna polsdikke kabel.” Die voorspelling is inderdaad uitgekomen in de 21e eeuw, want KPN wil het landelijke telefoonkabelnetwerk grotendeels vervangen door een landelijk glasvezelnetwerk. Wat maakt glasvezel zo bijzonder? En blijven vaste telefoonaansluitingen bestaan?

Wat is glasvezel?

Glasvezelkabels bestaan uit dunne draadjes, gemaakt van gesmolten glas en een beschermend laagje daaromheen. De kabels zijn net zo dun als een haartje, maar wel sterk, waardoor ze jarenlang mee kunnen. Doordat de glasvezelkabels data via lichtsignalen kunnen overbrengen, maken ze razendsnelle communicatie via internet en telefoon mogelijk. Ze werken een stuk efficiënter dan de traditionele kabels van koper en ze zijn vaak goedkoper. Bovendien neemt glasvezel een stuk minder ruimte in onder de grond, zoals Titulaer zo’n 40 jaar geleden al heeft benadrukt.

Internetbrowser Google Chrome Firefox Microsoft Edge
Lees ook: Werkt Chrome, Firefox of Edge niet mee? 6 mogelijke oplossingen voor een trage internetbrowser

Waarom neemt glasvezel de rol van klassieke kabels over?

In de loop van de 21e eeuw zijn internet en mobiele telefonie een steeds grotere rol in ons dagelijks leven gaan spelen, privé en op het werk. Hierdoor zijn we steeds hogere eisen aan de snelheid en het bereik van de verbindingen gaan stellen. En glasvezel kan hier beter aan voldoen dan de traditionele kabels, omdat het grotere hoeveelheden data kan transporteren zonder dat de snelheid hieronder lijdt. Bovendien is het onderhoud van de oude kabels duur, terwijl er met glasvezel een toekomstbestendig alternatief is.

Volgens cijfers uit april 2023 hebben 5,7 miljoen huishoudens in Nederland inmiddels een glasvezelaansluiting. KPN beheert de meeste glasvezelnetwerken in Nederland en heeft bij ruim 4 miljoen adressen een aansluiting gerealiseerd. Het bedrijf hoopt 80 procent van de Nederlandse adressen van glasvezel te voorzien, voor 2027. Maar er is inmiddels een concurrentiestrijd gaande. Nieuwkomer Open Dutch Fiber, waar onder meer T-Mobile mee samenwerkt, wil nog eens 2 miljoen woningen op glasvezel aansluiten. Dit hoopt het bedrijf eind 2025 voor elkaar te hebben.

Google inactieve accounts verwijderen
Lees ook: Google gaat inactieve accounts verwijderen: wat betekent dit voor u?

Blijft de vaste telefoon bestaan?

Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat glasvezel de klassieke telefoonverbindingen definitief heeft vervangen. In Frankrijk zijn de aanbieders al gestopt met het beheren van vaste telefoonlijnen. Maar in Nederland is vaste telefonie nog wel gebruikelijk. Het aantal belminuten via een vaste lijn wordt weliswaar steeds minder, maar komt in 2022 nog altijd op 6,3 miljard uit. Zeker voor degenen met een eigen bedrijf kan een vaste telefoonlijn nog prima van pas komen.

Wat als u nog steeds de vaste telefoon gebruikt, in plaats van een mobiele telefoon? Heeft de overgang naar glasvezelaansluiting nog gevolgen voor u? Nee, is het antwoord. De meeste vaste telefoons werken namelijk sowieso al via een internetverbinding, dus u kunt met een vaste telefoon blijven bellen. Wel hangt het ervan af wie het glasvezelnetwerk in uw straat heeft aangelegd, bijvoorbeeld KPN of Open Dutch Fiber. En welke providers op dit glasvezelnetwerk aan kunnen sluiten.

Verder is er nog een doelgroep die geen internet thuis heeft en belt via een koperen telefoonlijn. KPN hoopt deze huishoudens aan een glasvezelaansluiting te helpen en heeft hen persoonlijk en per brief benaderd. Tegelijkertijd is het bedrijf bereid om mee te denken met degenen die zich niet meer aan een internetaansluiting willen wagen. “KPN heeft besloten om voor deze beperkte groep mensen een uitzondering te maken en de oude situatie voorlopig in stand te houden. Dat voorkomt onnodige onrust bij deze doelgroep. Dat vindt KPN belangrijk”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten aan MAX Vandaag.

(Bron: Archief, Wondere Wereld, NU.nl, KPN, Willem Wever, Eurofiber.com, T-Mobile, Autoriteit Consument & Markten, Bright, Algemeen Dagblad, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    madeliev says:

    Als KPN wil hebben dat ik glasvezel neem, dan moeten zij die kosten voor hun rekening nemen.
    Glasvezel is alleen gratis mits je binnen de gemeentegrens woont. En woon je er 80 meter buiten, zoal wij, dan moet je 1600 euro betalen. Hoe gek wil je het hebben?

    Harr.visser says:

    Wij wonen binnen de gemeentegrens en willen aangesloten worden op het glasvezelnet. Een aanvraag gedaan bij KPN netwerk en zij stuurde ons een offerte van ruim € 5.000,- Alle huizen rondom ons huis zijn gratis aangesloten op glasvezel. Het blijft dan ook een raadsel dat wij zoveel geld moeten betalen. Voor het aansluiten op het glasvezelnet geeft de Consumentenbond een bedrag aan tussen € 500,- en € 1.500,- .