Internetabonnement provider overstappen

Hoe u honderden euro’s kunt besparen, door elk jaar naar uw internetabonnement te kijken

Een goede internetverbinding is in de 21e eeuw onontbeerlijk geworden voor de meeste Nederlanders. Als de vaste looptijd van uw internetabonnement is afgelopen, kunt u op elk gewenst moment overstappen naar een andere provider. Haast is dus niet per se geboden, maar het kan wel degelijk de moeite lonen om u regelmatig te oriënteren. U kunt er zelfs honderden euro’s per jaar mee besparen, als u dit consequent doet.

Een nieuw internetabonnement met korting

Veel providers maken zichzelf aantrekkelijk voor nieuwe klanten, met speciale kortingsacties. Zo biedt Ziggo abonnementen met 50 procent korting aan, gedurende 6 of zelfs 12 maanden. Ook KPN biedt internetabonnementen met korting aan, tenzij u kiest voor een maandelijks opzegbaar contract. Daarnaast stelt het bedrijf welkomstcadeaus in het vooruitzicht, zoals wifiversterkers. Youfone pakt aan het einde van het jaar, na Black Friday, uit met December Deals.

“Voor consumenten geldt dat het de moeite waard is om jaarlijks te kijken of het huidige abonnement nog wel de beste prijs en snelheid biedt”, concludeert Manon Leijten, bestuurslid bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens Leijten zorgen deze kortingsacties voor een gezonde concurrentie op de telecommarkt, ondanks de dominantie van Vodafone, Ziggo en KPN. Mede door de opkomst van glasvezel is er meer keus gekomen voor de consument. En dat beïnvloedt dus ook de prijzen. “Dat Nederland relatief duur wás, herkennen we. Maar ons beeld is dat dat niet meer zo is”, voegt de ACM-bestuurder tegenover Het Financieele Dagblad toe.

4G 5G 6G
Lees ook: Hoe zit het? Wat is het verschil tussen 4G, 5G en 6G?

Steeds meer Nederlanders stappen over naar andere provider

Daarnaast is het vaak gemakkelijker geworden om over te stappen naar een andere provider. Ten 1e komt uw oude abonnement pas te vervallen zodra uw nieuwe abonnement ingaat. Als alles goed gaat, komt u niet tijdelijk zonder internet te zitten. Let wel op de opzegtermijn van uw bestaande abonnement. Ten 2e is het installeren van een nieuwe internetmodem een relatief gemakkelijk klusje geworden, waarbij een monteur vaak niet meer nodig is. Welke stappen u moet doorlopen als u voor een andere provider kiest, ook als u bijvoorbeeld gaat verhuizen, legt ACM ConsuWijzer uit.

In 2023 is 12 procent van de consumenten overgestapt, terwijl 8 procent een ander abonnement bij dezelfde aanbieder heeft afgesloten. Uit marktonderzoek is gebleken dat de prijs, de snelheid en eventuele aanbiedingen de 3 belangrijkste redenen voor een overstap zijn. Mede door de kortingsacties kan dit 500 euro per jaar schelen, aldus Jean-Paul Würsten, expert Telecom bij vergelijkingssite Overstappen.nl. “Providers hopen dan natuurlijk dat je ook na een jaar klant blijft, maar je kunt – afhankelijk van je contractduur – dan ook opnieuw overstappen”, aldus Würsten, geciteerd door marketingplatform Emerce.

Internetbrowser Google Chrome Firefox Microsoft Edge
Lees ook: Werkt Chrome, Firefox of Edge niet mee? 6 mogelijke oplossingen voor een trage internetbrowser

Een internetabonnement bij een andere provider: loont het voor u?

Wat geldt voor energiecontracten, zorgverzekeringen en zelfs banken, geldt ook voor internetabonnementen. Het kan geen kwaad om van tijd tot tijd – en misschien zelfs elk jaar – om u heen te kijken, bijvoorbeeld via vergelijkingssites. Krijgt u bij een andere provider dezelfde kwaliteit internet, maar wel voor een lagere prijs? Let daarbij wel goed op de contractvorm en eventuele kortingsacties. Stel dat u een contract voor 1 jaar afsluit met 6 maanden korting. Is die korting dan nog wel de moeite waard als u eenmaal de volle mep moet betalen? Of kunt u dan beter opnieuw overstappen, zodra het contract afloopt?

De snelheid van het internet bepaalt meestal de prijs. Maar let er wel op dat u een pakket neemt dat bij uw situatie past. Woont u in uw eentje, dan heeft u sowieso geen pakket van 500 of 1.000 megabit (Mbit) per seconde nodig. Een internetsnelheid van 100 Mbit per seconde is meestal wel voldoende. En wat als u met uw partner en kinderen een huishouden vormt, waarvan meerdere personen thuiswerken of streamingsdiensten gebruiken? Dan kan het geen kwaad om naar een pakket met sneller internet te kijken. Maar ook dan is een pakket van 200 Mbit per seconde meestal de maximale vereiste.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, NU.nl, ACM, Totaal TV, Het Financieele Dagblad, Emerce, Internetexpert.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Dirck says:

  Elk jaar overstappen?
  Vele geven wel 1e jaar korting en 2e jaar niets en nu met glasvezel vaak 2 jarige contracten helaas.
  Met 1 jaar geen kortingen vaak meer.
  Wel is het slim nu KPN de Oranje ook die Groene indien die er komt ook te nemen.
  Naast Ziggo dan weer keuze uit 3 aanbieders en de KPN zal koper er wel uit trekken als Glasvezel er is.
  Zodra stoorde zullen ze overstap aanbieden in plaats van herstel.

   Helena01 says:

   Inderdaad ? Begrijp niets van bovenstaand verhaal.