fipronil

Wafels uit de schappen om fipronil-kwestie

Een inkooporganisatie heeft verschillende door hen geleverde wafels teruggeroepen uit een aantal Nederlandse supermarkten. Ze zijn waarschijnlijk gemaakt met fipronil-eieren.

Terugroepacties

Het gaat om de eigen merk mini-eierwafels en sneeuwwafels die in de schappen liggen bij de supermarkten die aangesloten zijn bij inkooporganisatie Superunie. Deze organisatie heeft dit gedaan op aandringen van verschillende leveranciers. Zij concluderen dat hun wafels gemaakt zijn met eieren met een iets verhoogde fipronil-waarde. De supermarkten verwachten dat er nog veel meer terugroepacties zullen plaatsvinden, want er liggen ontzettend veel producten met ei in de schappen. “We weten niet waar dit gaat eindigen”, zegt Wilco Jansen van betrokken supermarkt Emté tegen het Algemeen Dagblad.

Relatief ongevaarlijk

Begin augustus 2017 wordt bekend dat er fipronil-eieren zijn gebruikt bij het maken van verschillende producten. Sindsdien zijn er in binnen- en buitenland al meerdere koekjessoorten uit de handel gehaald. Het is overigens wel zo dat de concentraties fipronil die hierin zitten erg laag zijn, waardoor ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Over de fipronil-kwestie

De fipronil-kwestie begint in juli 2017 doordat pluimveeservicebedrijf Chickenfriend het insecticide fipronil gebruikt bij het bestrijden van bloedluis in kippenstallen. Fipronil is een stof die, bij consumptie door de mens, schade aan verschillende organen kan veroorzaken. Zodra dit wordt ontdekt, besluit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de bedrijven waar fipronil is gebruikt te blokkeren; niets mag er meer in of uit. Hierdoor moeten miljoenen eieren vernietigd worden en raken verschillende pluimveebedrijven in de problemen.

Nederland is de op 1 na grootste eierexporteur ter wereld en exporteert jaarlijks 10 miljard eieren. Inmiddels zijn er op verschillende plekken op de wereld al eieren opgedoken met een te hoog fipronil-gehalte. Wilt u meer weten over de kwestie? Lees dan ook: Schadelijke stof aangetroffen in eieren en Kwestie rondom ei met fipronil nog lang niet afgelopen.

(Bron: NOS, Algemeen Dagblad, Superunie)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Zou de NVWA dit “stofje” niet hebben ontdekt, zou er geen ruchtbaarheid aan zijn gegeven, zouden we met z’n allen gewoon doorhandelen, exporteren, verwerken en vooral eten. Zoals de consument geacht wordt dat te doen bij alles. Er is met ons welvaartsvoedsel zo verschrikkelijk veel mis dat het nooit meer rechtgroeit, goed komt. Maar het is wél ontdekt. En nu is het zaak aan “damage-control” te doen. Want het gaat over vele miljoenen. Zeer vele miljoenen die nu niet zullen worden verdiend en dus zal er een heel arsenaal van maatregelen uit de verschillende kasten moeten worden getoverd om ontstane angst bij de consument te ontzenuwen. Daar is waarschijnlijk ook wel een fonds voor. Want dat is eigenlijk het enige wat telt. Dat de consument liever beschermd wordt door een instantie als de NVWA om reden van gezondheid is het tweede plan. Maar de voedselindustrie gaat met de consumenten om zoals de zorgindustrie met zorgvragers. Eerstens dienen de zakelijke belangen te worden veilig gesteld. Die maken het belang uit van deze kwestie. Zou het anders zijn dan zou de consument ook moeten worden beschermd tegen alle andere wanproducten uit de bio-industrie, land en tuinbouw. Maar al vele tientallen jaren mag er door de voedingsindustrie op los worden gespoten, toegevoegd en uitgevent, allemaal onder het veronderstelde toeziend oog van een betrouwbare organisatie. Voorts is de politiek van mening dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor producten aan de industrie moet worden overgelaten. Weet u nog? Te veel suiker in frisdrank. Nitriet in de sla? Over het leed van de honderdduizenden kippen, varkens, koeien, geiten, vissen en ál die andere soorten stakkers die worden vergiftigd, afgemaakt, mishandeld en verbrand hebben we het niet eens. Laat ons het gemis van de eieren maar compenseren met wat extra kiloknalburgers of “echte duurzame vis”uit zo’n droomfjord. Wordt er ergens tenminste nog iéts verdiend.