eieren

Schadelijke stof aangetroffen in eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt verschillende Nederlandse pluimveebedrijven bij wie het giftige bestrijdingsmiddel fipronil is gebruikt om bloedluis bij hun kippen tegen te gaan. In verschillende gevallen is het fipronil-gehalte zodanig hoog dat ook consumptie door volwassenen een gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Onderzoek

De zaak komt aan het licht nadat de stof in België wordt gevonden op eieren. Hoogstwaarschijnlijk is de stof op de eieren terecht gekomen nadat gecertificeerd pluimveeservicebedrijf Chickenfriend bij verschillende pluimveehouders aan de slag is gegaan met het middel, nadat hier bloedluis is geconstateerd. Een pluimveeservicebedrijf wordt ingehuurd door een pluimveehouder, om bijvoorbeeld een bepaald ongedierte te bestrijden. Inmiddels is de administratie van Chickenfriend in beslag genomen en is er een huiszoeking geweest bij de bestuurder van het bedrijf. Alle 180 bedrijven uit hun klantenbestand zijn geblokkeerd. Deze blokkade wil zeggen dat er geen ei, kip of mest het bedrijf in of uit mag.

Gevaar voor volksgezondheid?

Fipronil is een pesticide die bij kippen de verspreiding van bloedluis tegengaat. Vanaf 1 januari 2017 mag het niet meer gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen de ziekte, die ervoor zorgt dat kippen minder eieren leggen. Dit omdat het langdurig in de kip aanwezig blijft, waardoor het ook in de eieren terecht komt. Fipronil kan bij mensen voor schade aan schildklier, nieren of lever zorgen. Er wordt door de NVWA op volle sterkte onderzoek gedaan naar de concentratie fipronil in eieren.

Eicodes

De NVWA heeft inmiddels laten weten dat de eieren van verschillende bedrijven een te hoog fipronil-gehalte hebben. Het eten van deze eieren is schadelijk voor de volksgezondheid. Het NVWA adviseert consumenten om hun eieren te checken op de code die erop staat. Kijk op de website van de NVWA voor de lijst met eicodes met een te hoog fipronil-gehalte. Ook biologische, vrije uitloop- en scharreleieren kunnen de stof bevatten. Op dit moment onderzoekt de NVWA of kippenvlees wel fipronil-vrij is, want ook op vleeskuikenbedrijven is ook gebruik gemaakt van de stof.

Producten met ei als grondstof

De NVWA heeft uit voorzorg ook producten die ei als grondstof hebben onderzocht. Denk hierbij aan mayonaise, eiersalade en eierkoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de stof wel is gevonden in sommige van deze producten, maar dat de waardes zo laag zijn dat het nuttigen ervan geen enkel gevaar vormt.

Groter probleem

Verwacht wordt dat dit het topje van de ijsberg is, want Nederland is na de Verenigde Staten de grootste eierexporteur ter wereld. Ruim 70 procent van de 10 miljard die in ons land worden geproduceerd gaat naar het buitenland. Veel gaat naar Duitsland, maar de meerderheid legt een langere reis af. China is bijvoorbeeld een grote afnemer.

(Bron: De Stentor, NVWA, Boerderij.nl, ANP, Nieuwsuur, NOS)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Nu de NVWA, zich verveelde en eens iets onderzoekt, vinden ze een bestrijdingsmiddel in eieren. … Onderzoek nog maar even door, dan blijkt het al jaren in eieren te hebben gezeten. Dit bestrijdingsmiddel wordt al jaren gebruikt binnen pluimveebedrijven.

    Louise van Blokland says:

    het is weer allemaal storm in een glas water net als bij de varkens! weer veel boeren failliet en waarom er wordt al minsten een jaar met die troep gewerkt!! waarin worden eieren verwerkt we eten allemaal teveel dingen met allerlei vergif erin waar we langzaamaan ziek van worden. schandalig!!.

    oosterwijck says:

    Terwijl half Europa in paniek is over een gifstof in eieren, is Dos Santos al een paar jaar aan het lobbyen in Brussel, om Round-Up, een onkruidbestrijdingsmiddel, vrij te geven voor landbouwproducten. Dos Santos is bezig om landbouwgewassen immuun te maken voor dit gif, en patent te verkrijgen op die immune gewassen, zodat Dos Santos een monopoly heeft in de voedselproductie. Er is al jaren bekend dat Round-Up, kankerverwekkend is, maar met steekpenningen hier en daar, in het Europees parlement, zal Dos Santos erin slagen, om het plantengif, als onschadelijk te bestempelen. We kunnen dus wachten op een volgende paniekaanval en vele slachtoffers.

    oosterwijck says:

    Jammer dat straks de rekening bij de consument wordt gelegd