Eierkwestie

Veel kritiek op NVWA door eierkwestie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op dit moment bezig met een grootschalig onderzoek naar eieren die besmet zijn met de illegale en schadelijke bestrijdingsstof fipronil. Op dit onderzoek is veel kritiek, zowel vanuit de politiek als vanuit de pluimveesector.

Dit is er aan de hand

De eierkwestie begint in juni 2017, als op een ei in België de verboden stof wordt gevonden. Vanaf 1 januari 2017 mag fipronil niet meer gebruikt worden in Nederland, want het kan bij consumptie schade aan organen veroorzaken. De link naar het Nederlandse pluimveeservicebedrijf Chickenfriend wordt snel gelegd en de NVWA mengt zich in de kwestie. Er wordt vastgesteld dat Chickenfriend het middel heeft gebruikt bij de bestrijding van bloedluis op verschillende pluimveebedrijven. Bloedluis is een luis die ervoor zorgt dat kippen minder eieren leggen. De NVWA start met het blokkeren van deze bedrijven en het onderzoeken van hun eieren op het fipronil-gehalte.

Vervolg

Inmiddels heeft zij ongeveer 180 bedrijven geblokkeerd en een lijst opgesteld met eiercodes van eieren die een te hoge fipronil-waarde hebben. Freek van Zoeren, plaatsvervangend inspecteur-generaal van de warenautoriteit, heeft 1 augustus 2017 in Nieuwsuur zelfs gezegd dat consumenten eieren beter helemaal links kunnen laten liggen totdat het onderzoek helemaal is afgerond.

Kritiek vanuit pluimveesector

Deze uitspraak wordt nog geen dag later genuanceerd, maar dan is het kwaad al geschied. LTO, belangenbehartiger van de agrarische ondernemers, is boos. Volgens Eric Hubers van de LTO zaait de uitspraak onrust, want volgens hem liggen in de winkels nu alleen maar eieren die fipronil vrij zijn. Ook zeggen verschillende pluimveehouders dat zelfs het eten van besmette eieren geen enkel probleem is. Een anonieme boer vertelt Omroep Gelderland dat het pas een probleem wordt als er meerdere per dag geconsumeerd worden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) bevestigd dit denkbeeld door te zeggen dat het eten van besmette eieren “geen acute gezondheidseffecten oplevert”.

Kritiek vanuit politiek

Ook verschillende politici hebben de handelswijze van de NVWA veroordeeld. Kamerlid Frank Futselaar (SP) spreekt van een chaos. CDA-kamerlid Jaco Geurts vindt de onduidelijkheid over welke eieren er wel en welke niet gegeten kunnen worden onacceptabel. Ook Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, vindt het fout dat de NVWA niet meteen alle codes van de besmette eieren bekend maakt, maar de lijst steeds aanvult.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het onderzoek van de NVWA nog voor 6 augustus 2017 afgerond en is de lijst met eiercodes van besmette eieren dan compleet.

(Bron: Algemeen Dagblad, ANP, NOS, Nieuwsuur, Kassa)

Geef een reactie

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Natuurlijk is er kritiek op dit Fipronil onderzoek. … Dit bestrijdingsmiddel wordt al jaren grootschalig toegepast. We eten al jaren besmette eieren. En niet alleen besmette eieren is een probleem. Bedenk maar een voedselsoort en er is wel een schandaal te melden. Consumenten bedriegen is al jaren een sport van de geldwolven. En de controlerende organisaties zijn al jaren geleden gecastreerd. … Niet de gezondheid en het welzijn van de bevolking is belangrijk, de winstuitkering voor de aandeelhouders staat voorop. De kunst is: om de normen van het toelaatbare steeds verder op te rekken. Een beetje gif kan geen kwaad. We halen gewoon wat meer geld op voor de kankerbestrijding fondsen, dat kan de consument er nog wel bij hebben.

  oosterwijck says:

  Jammer dat straks de rekening bij de consument wordt gelegd

  sinon says:

  Ik word doodziek van de politiek. Ze weten al vanaf november 2016 dat er mogelijk iets mis is met de eieren en men doet gewoon niets. De voedsel en waren autoriteit doet eveneens niets. Och waarom zouden ze ook. In een verklaring zal de regering dit wel weer marktwerking noemen. Evenals bij zoveel andere zaken als teveel zout, teveel suiker en andere in andere landen verboden E nummers. Wie kan er nog vertrouwen hebben in de politiek? Iedereen zit toch in het Haagse web gevangen en de spin wacht tot eten. Waarom in november geen maatregelen. Waarom worden de eigenaren vervolgd en waarom de regering niet. Feitelijk moet de V&W autoriteit worden gearresteerd en vastgezet wegens het in gevaar brengen ???? van de volksgezondheid zoals nu justitie zegt tegen de eigenaren van het bedrijf. Maar ja: de overheid drinkt een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was met uitzondering van het zwarte pieten spel spelen.