zonnebrandcrème

Tandpasta en zonnebrandcrème tot 12 procent goedkoper

Tandpasta en zonnebrandcrème worden dankzij een uitspraak van de Hoge Raad voortaan tot geneesmiddelen gerekend. De btw wordt daardoor van 21 naar 6 procent verlaagd en verschillende drogisterijketens reageren op die beslissing met het verlagen van de prijzen.

Preventieve werking

Dat de 2 producten nu als geneesmiddel gezien worden, is vanwege de bestanddelen. Volgens de rechter hebben de bestanddelen een preventieve werking. In tandpasta zit onder meer fluoride, dat gaatjes voorkomt, tegen tandbederf beschermt en helpt bij de genezing van geïrriteerd tandvlees. In zonnebrandcrème zitten UVA- en UVB-filters die verbranding van de huid voorkomen.

Drogisterijketens

Verschillende grote drogisterijketens laten weten op korte termijn de prijzen te verlagen vanwege de uitspraak. Bij Kruidvat en Trekpleister zijn de nieuwe prijzen inmiddels doorgevoerd. Bij franchisers als DIO en DA mogen de filiaalhouders de prijzen zelf bepalen, maar de verwachting is dat ook deze ketens de prijzen zullen verlagen. Vanuit de hoofdkantoren wordt geadviseerd zo snel mogelijk de prijzen te verlagen. Etos gaat de prijs van de producten van het eigen merk binnenkort verlagen.

Btw-verlaging

Mochten winkeliers de btw-verlaging geheel doorberekenen, dan komt de prijsverlaging dus neer op ruim 12 procent. Voor een tube tandpasta van 2 euro betalen we dan voortaan nog maar 1,75 euro. En een flacon zonnebrandcrème van 15 euro komt dan op 13,14 euro.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een antwoord