Rabobank

Rabobank ‘wint’ Liegebeestverkiezing 2018

Een twijfelachtige eer voor de Rabobank. Zij hebben met hun campagne rondom duurzame voedselproductie de Liegebeestverkiezing 2018 van organisatie Wakker Dier gewonnen. Volgens Wakker Dier investeert de bank helemaal niet in het verduurzamen van de voedselindustrie, maar juist in megastallen, fastfoodketens en plofkippen. 

Misleidende claims

Wakker Dier organiseert jaarlijks de Liegebeestverkiezing om leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht te brengen. In 2018 is het dus de Rabobank die wint, met ruim 50 procent van alle stemmen. Zuivelproducent Campina eindigt op een 2e plek, omdat op de melkverpakking staat dat hun koeien verantwoord oud worden, terwijl ze vaak al overlijden voor het 6e levensjaar. Dat is jong, want een melkkoe die opgroeit in een gezonde omgeving kan volgens Wakker Dier wel 14 jaar worden. De 3e plaats is voor ECOstyle, een fabrikant van dierenvoeding. Het keurmerk suggereert volgens Wakker Dier dat het eten dat zij produceren biologisch is, terwijl hun hondenvoer plofkip en industrievarken bevat.

Teruggetrokken kandidaten

De andere 2 kandidaten, Jumbo en Albert Heijn, trekken zich al tijdens de stemperiode terug. Jumbo wordt in eerste instantie genomineerd omdat zij levende kreeften verkopen, maar dit product wordt al snel na de nominatie uit de winkels gehaald. Albert Heijn maakt ook kans op de titel door de verkoop van eendenborstfilet met een vals welzijnskeurmerk. Inmiddels heeft de supermarktketen dit aangepast.

AH winnaar van 2017

Albert Heijn is geen onbekende bij de Liegebeestverkiezing. In 2017 wint de super de ‘wedstrijd ‘nog omdat wordt gepretendeerd dat de varkens waarvan de serranoham wordt gemaakt in de wei lopen, terwijl zij eigenlijk hun leven lang in een krap hok doorbrengen.

(Bron: Wakker Dier, NOS, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Om nu de Rabobank aan de schandpaal te nagelen is een beetje hypocriet. Alle banken bestaan d.m.v. liegen en bedriegen. Er is niet één bank die niet liegt. Er is elke week wel een of andere bank, die het journaal haalt met een schandaal. Maar als ik toch een bank zou moeten aanwijzen, zou het DNB zijn (De Nederlandse Bank). Hoewel ik twijfel aan de ECB (Europese Centrale Bank). Die banken, juist die, met sterke verbindingen met de Staat der Nederlanden of iets mondialer, met de Staat Europa, liegen dat het barst. En de Liegebeestverkiezingen maar wegkijken, de ander kant uitkijken. Maar toch leuk voor TV kijkend Nederland.