olijfolie

De ene olijfolie is de andere niet: hoe herkent u kwaliteit?

Wie graag kookt met goede olijfolie, moet soms flink zoeken. Lang niet alle olie die in de winkels staat, is van even hoge kwaliteit. Hoe scheidt u het kaf van het koren?

Kijk naar het type

Volgens kenners is het sowieso handig om altijd extra vierge olijfolie te kopen. Dit is de olie die overblijft nadat de olijven geplukt, geperst en vermalen zijn. Dit is niet alleen de puurste, maar ook de beste vorm van olijfolie die er is.  Vierge olijfolie ontstaat na een 2e persing en ‘gewone’ olijfolie is een mengsel van vierge olijfolie en bewerkte olie.

olijfolie
Lees ook: Niet elke olijfolie is geschikt voor bakken en braden, maar waarom eigenlijk niet?

Bestudeer het etiket

Bij betere oliën staat op het etiket vaak de datum waarop de olijven zijn geplukt of verwerkt. Op flessen waarin olie zit van mindere kwaliteit, staat dit meestal niet. Zoek ook naar de naam van het bedrijf waar dit plukken of persen is gebeurd, want ook dat is een teken van kwaliteit. Daarnaast is het ook geen overbodige luxe te kijken of op het etiket ook iets staat over de zuurgraad van de olie. Doorgaans zetten alleen fabrikanten van kwaliteitsolie dit erop. Goede olie heeft een zuurgraad van o,2 tot 0,8 procent.

Heeft het een keurmerk?

Kwaliteit kunt u ook herkennen aan het keurmerk. Italië hanteert bijvoorbeeld het DOP-keurmerk, een afkorting van  Denominazione d’Origine Protetta. Als u een sticker met ‘DOP’ op een fles olijfolie ziet, gevolgd door een naam van een streek, dan komt het product als geheel hier vandaan. Dit is een goed teken. De EU heeft een soortgelijk keurmerk: de PDO-sticker. Dit betekent dat het gehele product is gemaakt in de streek die wordt genoemd.

Wat doorgaans minder goed is, is als er op de fles zoiets staat als ‘made in the EU’. De kans is dan groot dat er olie uit verschillende landen in de fles zitten, en dat doet het product geen goed.

Zoek een donkere fles

Goede olijfolie zit doorgaans in een donkere fles, omdat licht ervoor zorgt dat het sneller bederft. Olijfolie is overigens niet iets wat snel slecht wordt, dus schrijf het niet direct af als de datum achter de woorden ‘houdbaar tot’ is bereikt. Als het er nog goed uitziet en ook zo smaakt, kunt u het nog gebruiken.

Op 11 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: EU, epicurious, archief, kookfans, flavor flav)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Original Andalucia says:

    Met alle respect , waar heeft U die informatie vandaan ? Al jaren word olie niet meer “geperst” . Middels motoren wordt de olijf heden ten dage “gecentrifugeerd ” , met andere woorden snel rond gedraaid in een trommel met gaatjes met scherpe kantjes…. Daarnaast geeft U aan te kijken naar “datum waarop de olijven zijn geplukt of verwerkt” . Olijven groeien 1 maal per jaar en de datum van plukken is natuurlijk anders dan de datum welke deze verwerkt is…. lees afgevuld….. Daarnaast geeft het artikel aan : “Goede olie heeft een zuurgraad van o,2 tot 0,8 procent: ” daarvoor zijn in de EU namen bedacht en dat betekent dat Extra Virgin olijfolie ten alle tijd een zuurgraad heeft van maximaal 0,8. Verderop word er gesproken over een keurmerk. “DOP” en zo….. Indien een product in een bepaalde regio gemaakt word ( olijfolie , kaas, bier of wat dan ook ) wil dat enkel zeggen dat het gemaakt is in regio X maar niets over de kwaliteit ervan……. Weer een stuk verder word gesproken over “‘made in the EU’” en dat het product geen goed doet. Olijfolie is net als wijn ( vreemde vergelijking ) een product dat puur verkocht maar ook als blend. Een blend is een samen voegsel van meerdere variaties om een bepaalde smaak te verkrijgen net als één enkele soort olijven / wijn etc etc ook een bepaalde smaak geeft. Dat zegt niets over kwaliteit. Wel is het zo dat vaak…. niet altijd op die wijze word verhuld dat de hoogste kwaliteit vermengd word met mindere kwaliteit ….. Dan dat laatste stuk over donkere fles. Ja olijfolie word beïnvloed door licht en een donkere fles helpt in positieve zin en helpt ook als men trots die fles op het aanrecht plaatst opdat iedereen ziet dat men merk x of y heeft of dat men gewoon eenvoudig geen plek heeft maar bewaar die fles gewoon in een kast en dan maakt het niet uit of die fles licht donker is…. Hoe dan ook al die verhalen staan los van de smaak, ieder mens is anders en smaak heeft niets met kwaliteit te maken. tenslotte smaken verschillen….. dat maakt het dus moeilijker om kwaliteit te onderscheiden van de standaard supermarkt olie….

    Jojo52 says:

    Is het niet zo dat extra vierge olie voor bv de sla is en de gewone om mee te bakken en koken?