brievenbus

PostNL zet verwijderde brievenbussen terug

PostNL gaat op verschillende plekken in Nederland brievenbussen terugzetten. De bussen zijn eerder weggehaald door een reorganisatie van het brievenbusnetwerk.

Klachten

Er is begonnen met het terugplaatsen nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) klachten heeft gekregen vanuit het Groningse dorp Overschild. De inwoners moeten door de verwijdering van de bus een veel langere afstand afleggen voordat zij hun brief of kaart kunnen posten. Volgens het ACM is PostNL te rigoureus geweest met het weghalen van de brievenbussen. Niet alleen in Overschild, maar op meer plekken in Nederland.

In deze gebieden worden de oude exemplaren nu naar alle waarschijnlijkheid teruggezet. Het gaat in totaal om tientallen bussen. Welke precies teruggezet gaan worden, is niet bekend.

Reorganisatie

Het weghalen van de brievenbussen maakt deel uit van de landelijke reorganisatie van het brievenbusnetwerk van PostNL. Vanaf 1 januari 2017 gelden er nieuwe regels voor het bedrijf. Die houden in dat in woonkernen met meer dan 5000 inwoners binnen een straal van 1000 meter een brievenbus moet staat. In kleinere gebieden geldt een afstand van 2500 meter. Dit is rendabeler, want soms moeten postbodes 5 keer per week langs bussen rijden waar niets of weinig in zit.

Ondanks het terugzetten van bepaalde bussen, gaat de reorganisatie gewoon door. PostNL verwacht de herschikking in 2018 af te ronden en zegt uitvoerig in gesprek te gaan met lokale belangenbehartigers voordat er een bus wordt verwijderd. Zo hopen zij ook de kwetsbaardere doelgroepen, zoals ouderen, tevreden te stellen.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Louise van Blokland says:

    Lijkt me een heel goed idee, misschien toch wel handig om voortaan eerst eens na te denken en te berekenen of e.e.a. zinloos of zinvol is, de lichtingen waren al ingekort en hier zat de bus regelmatig heel vol en dan toch maar weer weghalen? belachelijk misschien alleen maar goed als werkvoorziening? gekkenhuis!! al die zinloze verandereingen net als zoveel lichtmasten die verdwenen zijn!! nu is de vuilophaaldienst aan de beurt>

    Hanneman says:

    Je zou denken dat het aanstaande kabinet misschien ook beleid terugveranderd maar met Pechthold en Buma in de buurt vrees ik het ergste.