Brievenbus

Help, de brievenbus is weg!

Mevrouw Bakker benaderde ons namens 121 mensen die een handtekeningenactie zijn gestart voor het behoud van hun brievenbus. De bewoners van het betreffende complex zijn om en nabij de 80 jaar. Ze waren gewend om hun post zelf naar beneden te brengen. Maar nu de brievenbus weggehaald is, moeten ze een beroep doen op anderen. Dat willen ze niet.

Waar hoort een brievenbus?

We legden ons oor te luister bij PostNL. Ze geven aan dat zij moeten bezuinigen en dat ze dat op een zo consumentvriendelijke manier proberen te doen. Ze overleggen met belangenorganisaties en kijken bij het vaststellen van het nieuwe brievenbusnetwerk naar de volgende 4 punten:

 • De wettelijke eis is dat de brievenbus in een woonkern met meer dan 5.000 inwoners binnen een  straal van 1.000 meter te vinden moet zijn. Voor woonkernen met minder dan 5.000 inwoners geldt een afstand van 2.500 meter.
 • PostNL houdt ook rekening met de mate waarin de brievenbus wordt gebruikt.
 • Het bedrijf kiest ervoor om brievenbussen te plaatsen daar waar de klant al komt: dichtbij een winkelcentrum, postkantoor, een OV-knooppunt of aan het begin van een woonwijk.
 • Uitgangspunt is dat PostNL zo veel mogelijk rekening wil houden met de klanten die wat minder goed ter been zijn of een beperking hebben. Daarom blijven brievenbussen bij zorginstellingen gewoon op hun plek.

In de komende 2 jaar zal PostNL door heel Nederland brievenbussen weghalen. Op dit moment is Noord-Brabant aan de beurt, waarna Gelderland en Zuid-Holland volgen. Informatie kunt u krijgen via lokale media die worden geïnformeerd door PostNL. Ook worden mensen huis-aan-huis geïnformeerd, zodra het in hun buurt speelt.

Klagen heeft zin

En wat als u nu denkt dat het echt onterecht is dat de brievenbus weggaat? Dan heeft klagen zin! Via de klantenservice van PostNL kunt u laten weten waarom u denkt dat de brievenbus moet
blijven. PostNL heeft toegezegdserieus naar deze signalen te kijken. Dat wil niet zeggen dat u altijd gelijk krijgt, maar wél dat nog eens alles tegen het licht wordt gehouden. Zo is er een voorbeeld
in Zeeland, waar PostNL meende goed te doen aan het plaatsen van de brievenbus langs de doorgaande weg. Later bleek dat de mensen hem liever hadden gehad aan het plein waar ze rustiger stonden. Die bus is toen verplaatst. Het complex waar mevrouw Bakker woont, is geen zorginstelling. De handtekeningactie die mevrouw Bakker aan PostNL heeft gestuurd, is zoekgeraakt. Wij
zorgen dat de brief met handtekeningen nogmaals bij PostNL komt en zij zullen onderzoeken of de juiste beslissing is genomen.

Geef een reactie

Reacties (2)

  henrikiel says:

  Tot mijn verbijstering waren in Bergen op Zoom vrijwel alle brieven bussen afgesloten vanwege de verplaatsing van de brievenbussen. Later in de week zijn er verschillende brievenbussen verplaatst. Echter de afstand van de brievenbus tot mijn huis is dat voor gehandicapten en ouderen dit een on overkomelijk probleem is. Daarover heb ik een klacht ingediend bij Post NL. Behalve dan een ontvangst bevestiging heb ik niets meer van hun mogen ontvangen en is de beloofde reactie uitgebleven. Daarop heb ik een klacht ingediend bij het ministerie van economische zaken echter die verwijzen mij weer terug naar Post NL. Hierdoor worden ouderen en gehandicapten in de kou gezet en de arrogante houding van Post NL door verder niet te reageren is zeer laakbaar. Ook is inmiddels door sluiting van enkele supermarkten daarmee ook agentschappen van Post NL en ING gesloten en niets voor terug gekomen. Ook daarover is er een klacht ingediend, echter die klacht is ook afgewezen omdat het economisch niet rendabel zou zijn om daarin te voorzien. Van een aanbod van een supermarkt in de buurt om daarin te voorzien is ook geen gebruik van gemaakt, zo ziet Post NL kans de dienstverlening stilletjes weg te saneren ten koste van ouderen en gehandicapten.

  KoenPieter says:

  Ik woon 12 jaar in de stationsbuurt in Den Haag. Sinds enkele jaren zijn er twee brievenbussen bij mij in de buurt verdwenen. Er is er nog maar een (op de Stationsweg) en ik hoop dat die blijft. Ook het postagentschap dat in een drogisterij zat is verdwenen toen de drogist sloot. Daar kon ik pakketjes verzenden.