postzegel

Is de postzegel onnodig veel te duur?

In een paar jaar tijd is de prijs van de postzegel meer dan driekwart gestegen. Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL nu doet. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van de huidige 78 cent naar 55 cent.

Kostenplaatje klopt niet

PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). Het is daarbij verplicht een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en op 5 dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Op basis van de kosten die het daarvoor moet maken, bepaalt de overheid hoeveel een postzegel mag kosten. Directeur Ronald van de Laar van bezorgbedrijf Sandd gelooft niets van het kostenplaatje dat PostNL schetst om dat te rechtvaardigen. De voormalige monopolist voert personeelskosten op die er niet zijn, stelt hij.

Postzegel hoeft maar 55 cent te kosten

Als het aan Van de Laar ligt, gaat de prijs van de postzegel flink naar beneden: “Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook.” Sandd heeft in november 2016 een plan voorgelegd aan minister Henk Kamp (Economische Zaken), maar ondanks herhaalde verzoeken nog geen reactie ontvangen. Een woordvoerder van Kamp laat echter weten dat Sandd wel degelijk antwoord heeft gekregen. Het ministerie is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de UPD. “Het voorstel van Sandd biedt in dit kader waardevolle informatie en wordt in deze analyse meegenomen. Dit heeft het ministerie ook eerder al mondeling aan het bedrijf toegelicht.”

Sandd is er klaar voor

Het idee om een gooi te doen naar de UPD leeft volgens Van de Laar al langer bij Sandd. “Maar nu zijn we er ook echt klaar voor”, zegt hij. “We beschikken inmiddels over een fijnmazig netwerk en financiële ruimte om verder te investeren.” Het bedrijf zal vooral geld moeten steken in het plaatsen van duizenden brievenbussen.

Reactie PostNL

PostNL reageert sceptisch. Een woordvoerster zegt: “Sandd lijkt te suggereren dat postbezorgers wel zonder fatsoenlijke cao, arbeidsovereenkomst en pensioenvoorziening zouden kunnen, PostNL ziet dat fundamenteel anders.” PostNL wijst daarnaast op de belangrijke verplichtingen die bij de UPD horen, zoals het binnen 24 uur bezorgen van medische- en rouwpost en het in stand houden van brievenbussen en postkantoren in heel Nederland. “Ook dat soort kosten zitten in de postzegelprijs, waar Sandd voor het snelle gewin maar even aan voorbij gaat.”

Postbonden boos

De gezamenlijke postbonden zijn verontwaardigd over de bewering van Sandd. De bonden vinden het “volstrekt onbetamelijk” om op deze manier de concurrentie aan te willen gaan. Sandd neemt het volgens hen niet zo nauw met allerlei wettelijke afspraken. De vakbonden (FNV, CNV en postpersoneel) hekelen Sandd, dat wettelijke afspraken over de minimale hoeveel mensen met een arbeidsovereenkomst zou schenden. CNV vindt dat een verlaging van de prijs van een postzegel ten koste gaat van de mensen die het werk doen. Ook pensioenopbouw is er niet meer bij volgens hen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dreumes says:

    Waarom reageert er nu niemand

    CPMK says:

    Heel handig die Post.nl directie die in der tijd de postzegels 1 en 2 hebben uitgevonden waardoor de gebruiker niet in de gaten heeft welke waarde ze vertegenwoordigen, met regelmaat wordt die waarde verhoogt terwijl niemand dat in de gaten heeft, zodoende betaald men veel te veel voor de post.
    en de politiek laat al zulke zaken maar begaan en vindt dat de markt maar z’n werk moet doen en zo gaat het met zoveel zaken.