Postzegel

Postzegel wordt opnieuw stuk duurder

Het versturen van post wordt vanaf januari 2018 weer duurder. Een postzegel voor binnenlandse post gaat 83 cent kosten. Dat is een verhoging van 5 cent. De prijsstijging is volgens PostNL nodig om kostendekkend te blijven werken, nu het postvolume gestaag afneemt.

Decemberzegel

Het aantal verstuurde kaarten en brieven is vorig jaar met 8 procent gedaald. PostNL zegt die daling grotendeels op te vangen met kostenbesparingen in het eigen bedrijf, maar ook de prijs van postzegels moet volgens het bedrijf omhoog. Het eerst krijgen we daar al in december mee te maken. Ook decemberzegels gaan namelijk meer kosten. In 2016 zijn we daar nog 65 cent voor kwijt, dit jaar gaat de prijs 73 cent bedragen. Ook het versturen van post naar het buitenland wordt duurder. Deze postzegels gaan in januari van 1,33 cent naar 1,40 cent. Sinds 2000 is de postzegelprijs dan meer dan verdubbeld.

Toezichthouder

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord gegaan met de kostenstijging. De autoriteit bepaalt hoeveel ruimte voor prijsstijgingen PostNL krijgt en houdt in de gaten of het postbedrijf op een rendabele manier de post kan bezorgen, zonder dat bedrijven en consumenten te veel betalen voor onder meer postzegels. Aan de hand daarvan bepaalt de toezichthouder jaarlijks of, en zo ja met hoeveel de tarieven mogen stijgen.

Lees ook: is de postzegel onnodig veel te duur?

(Bron: ANP, nos.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    keesje says:

    ik vind het een schande dat de rechter zegt nl mag SAND niet overnemen en het toch doet , onze ministers hebben overal maling aan ,denken dat ZIJ boven de WET STAAN,SCHANDE,NEE TE GOEDKOOP , MAAR WEL ALTIJD JE POST , NU MIS JE VEEL POST DOOR DAT NIET BEZORGD WORD DUS GEWOON FOETSIE LANG LEVEN POST NL.. TERUG MET SAND.

    keesje says:

    SAND MOET TERUG. POST NL HEEFT NU HET ALLEEN RECHT.