kleuren

Zo bepalend zijn kleuren en zo worden ze gebruikt door merken en politieke partijen

Kleuren beïnvloeden onze emoties en daar kan handig gebruik van worden gemaakt. Het is daarom dan ook niet toevallig dat veel politieke partijen groen in hun logo’s gebruiken en banken blauw.

Zo beïnvloeden kleuren ons

Goed gekozen kleuren zorgen voor een bepaalde associatie en verhogen de merkherkenning. Zo gebruiken veel merken geel en blauw. We hebben van een aantal veelgebruikte kleuren de eigenschappen op een rij gezet:

  • Blauw staat voor rust, helderheid, formaliteit en betrouwbaarheid. Het wordt daarom veel in de bankenwereld gebruikt. En het is de ideale keuze voor de slaapkamer.
  • Geel wordt geassocieerd met de zon en zorgt voor nieuwe energie.
  • Rood zorgt voor de aanmaak van adrenaline en trekt de aandacht. Het wordt vaak geassocieerd met liefde en passie.
  • Groen wordt geassocieerd met de natuur, rust en ruimte. De kleur zorgt voor het contact maken met de buitenwereld, kan stress verlichten en heeft een kalmerend effect.
  • Roze heeft een verminderend effect op agressie.
  • Paars staat voor luxe en spiritualiteit.
kleuren slaapkamer
Lees ook: Dit zijn de meest en minst geschikte kleuren voor in de slaapkamer

Oranje

In de westerse wereld wordt oranje gezien als vriendelijk, positief, vrolijk, optimistisch en warm. Daarnaast stimuleert oranje de productiviteit. In Nederland staat oranje verder natuurlijk ook voor het koningshuis en het Nederlands elftal. Ook Omroep MAX is herkenbaar aan de kleur oranje.

Politieke partijen en de kleur groen

Is het u weleens opgevallen dat veel politieke partijen de kleur groen in hun logo hebben? Niet alleen GroenLinks, maar ook het CDA, D66, de Partij voor de Dieren en de BoerBurgerBeweging kiezen voor groen. Tegenover Editie NL legt politiek strateeg Jack de Vries uit dat groen iets positiefs losmaakt in mensen. Het staat daarnaast voor vooruitgang, veiligheid en verbinding. De politieke partijen gebruiken elk verschillende aspecten van de kleur groen. Bij het CDA staat groen voor verbinding, bij D66 voor vernieuwing, bij GroenLinks voor het milieu en rood is toegevoegd voor socialisme. Bij de Partij voor de Dieren staat groen voor het dierenrijk en bij BBB voor de boeren en optimisme.

kleuren: BBB

Grijs en zwart in de autowereld

In een eerder artikel vertellen we waarom grijze en zwarte auto’s in ons land de felle varianten verdringen. Dat heeft als reden dat auto’s met die neutrale kleuren een hogere restwaarde hebben. Daarnaast roepen grijs en zwart minder heftige en minder negatieve reacties op dan bijvoorbeeld rood.

kleuren
Lees ook: Dit doet kleur met uw gemoedstoestand

De lelijkste kleur ter wereld

Daarentegen, met kleuren die totaal onaantrekkelijk zijn, is het ook mogelijk om iets juist ongewild te maken. Zo is het groenbruine pantone 448C gekozen voor de verpakking van rookwaren. Deze kleur is algemeen bekend als de lelijkste ter wereld.

(Bron: archief, Frankwatching, RTL Nieuws, Marketingfacts, Vriendin, Ipsis. Foto: Milos Ruzicka / Shutterstock.com)

Geef een reactie