website

Met 1 druk op de knop controleren of een website betrouwbaar is? Het kan

Internetcriminelen kunnen anno 2022 gebruik maken van talloze manieren om mensen op te lichten. Dit kan bijvoorbeeld via een webshop die op alle vlakken echt lijkt, maar dit niet is. Het kan best lastig zijn om dergelijke website van echt te onderscheiden. Gelukkig is er nu een hulpmiddel ontwikkeld: de ScamCheck.

Zo werkt het

ScamCheck zit nog in de ontwikkelingfase, maar kan al wel gebruikt worden. Het werkt eenvoudig: op de betreffende website voegt u het webadres toe dat u wilt nakijken. Let op: laat de https:// en de www. voor het adres weg.

Vervolgens wordt er gecontroleerd of de website mogelijk malafide is. Dat wordt gedaan door na te gaan wat er over de site is verschenen op websites die ook data verzamelen over al dan niet onbetrouwbare sites. Op basis van die bevindingen zult u na de check zien of ScamCheck de website als legitiem of onbetrouwbaar bestempeld.

veilig internetten
Lees ook: Veilig internetten? Deze digitips helpen een handje

Zelf controleren

Hoewel de scan u in 1 druk op de knop laat zien of u te maken heeft met een betrouwbare partij, is zelf ook alert blijven uiteraard aan te raden. Zelf een check uitvoeren kunt u doen door op de volgende punten te letten:

  • Controleer of er voor het webadres https staat en niet alleen http. Die ‘s’ staat voor het Engelse woord secure (veilig) en geeft aan dat het een beveiligde omgeving is waar internetcriminelen dus ook niet opeens met uw betaalgegevens aan de haal kunnen gaan.
  • Het is verplicht om klanten verschillende betaalmethodes aan te bieden. Zo moet het mogelijk zijn om achteraf te betalen. Als de webwinkel in kwestie alleen creditcard-betalingen accepteert, is dit ook een slecht teken.
  • Controleer altijd op vergelijkingssites of sites van brancheverenigingen of er iets over de site geschreven staat. Ook de website van de fraudehelpdesk raadplegen is een goed idee als u ook maar enigszins twijfelt.

Let ook altijd op het taalgebruik op de site. Zijn de teksten geschreven in slecht Nederlands? Dat is niet per se een goed teken. Ook het ontbreken ven keurmerken is mogelijk een teken aan de wand, al hoeft dit niet altijd iets te betekenen. Wilt u meer weten over hoe u een veilig van een onveilige webshop kunt onderscheiden? Op de – zeer veilige – website veiliginternetten.nl vindt u meer informatie.

De ScamCheck is een initiatief van ECP|Platform voor de InformatieSamenleving, dat zich bezighoudt met een verantwoorde digitale samenleving en thuiswinkel.org. Thuiswinkel.org is de partij achter het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk, dat laat zien dat aangesloten webwinkels voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

(Bron: Radar, ScamCheck, veiliginternetten.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie