veilig internetten

Veilig internetten? Deze digitips helpen een handje

Op 8 februari 2022 is het Safer Internet Day, een internationale dag waarop het belang van veilig internetten wordt benadrukt. Tegenwoordig is dit immers niet meer vanzelfsprekend, want internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om mensen om de tuin te leiden. Onderstaande digitips kunnen u helpen om niet in hun trucs te trappen. 

Herken nep e-mails

Mensen gegevens of geld afhandig maken door nep e-mails te sturen, is inmiddels een beproefde methode onder kwaadwillenden op het internet. Deze manier van oplichting staat bekend als phishing. Een e-mail die is geschreven in gebrekkig Nederlands, een link bevat die u niet vertrouwt en afkomstig is van een adres dat u niet kent, kan bijvoorbeeld een phishing mail zijn. Waar u dit soort e-mailberichten nog meer aan kunt herkennen, leest u in onderstaande digitip.

Phishing
Lees ook: Digitips over computermuizen, zoeken met Google en phishing

Beveilig uw cloud-omgeving

Wellicht heeft u weleens gehoord van bestanden opslaan in de cloud. Dat wil zeggen dat u bestanden opslaat op een online schijf, zoals bijvoorbeeld Dropbox of iCloud van Apple. Dit soort diensten zijn veilig, mits beveiligd met een goed wachtwoord. Hoewel u prima gebruik kunt maken van de cloud, zijn er wel een aantal punten waar u mogelijk rekening mee wil houden.

cloud
Lees ook: Digitip: gevaren van de cloud

Oplichters eruit vissen

Via allerlei platformen is het mogelijk om online goederen aan te bieden Van lampenkap tot concertkaartjes: alles is te koop. Let er echter wel op dat u koopt via een betrouwbare website en van een dito verkoper. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u een torenhoge prijs betaalt voor iets of dat u een product helemaal nooit krijgt. In onderstaande digitip wordt uitgelegd waar u op moet letten op het gebied van online ticketverkoop, want hier wordt levendig in gehandeld.

online ticketverkoop
Lees ook: Digitip: waar moet u op letten bij online ticketverkoop?

Meer tips over de digitale wereld en veilig internetten? Bekijk al onze digitips.

Het MAX/NPO Radio 5-programma De MAX! besteedt op 7 februari 2022 aandacht aan Safer Internet Day. Dj’s Manuëla Kemp en Henkjan Smits bellen dan ben een expert van SeniorWeb. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur.

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    waarom dit op 8-2 plaatsen als gisteren de uitzending was