Wat zijn captcha's? En waarom is het voor robots zo moeilijk om deze te omzeilen?

Wat zijn captcha’s en hoe kunnen ze robots van een website weren?

U herkent het ongetwijfeld; u komt op een website en moet aanvinken dat u geen robot bent, of u moet alle stoplichten of auto’s selecteren. Dit zijn zogeheten captcha’s. Helpen deze captcha’s daadwerkelijk om robots van een website te weren?

Hoe werkt een captcha?

Captcha’s zijn kleine uitdagingen die u moet voltooien voordat u bepaalde websites mag bezoeken. Het is de bedoeling dat mensen ze simpel vinden, maar dat ze voor robots ingewikkeld zijn. Er zijn verschillende soorten captcha’s. Soms hoeft u alleen aan te vinken dat u geen robot bent, andere keren moet u bepaalde afbeeldingen aanklikken. Het komt ook voor dat u een haast onleesbare reeks letters en cijfers moet ontcijferen om op een website te komen.

Deze laatste vorm leidt bij sommige websitebezoekers tot grote frustratie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat het aantal websitebezoeken afneemt door het gebruik van captcha’s.

Hoe kan een captcha robots weren?

Ondanks dat captcha’s frustratie veroorzaken bij websitebezoekers, vervullen ze een belangrijke functie. Het klinkt misschien makkelijk te omzeilen voor robots, maar ze blijken wel degelijk effectief. De opdrachten zijn voor robots vaak te abstract, waardoor ze deze niet snappen.

Websites kunnen een robot ook herkennen aan een kaarsrechte muisbeweging. Als mensen op ‘ik ben geen robot’ klikken, gaan ze daar in een slordige, wiebelende lijn naartoe. Robots doen dit perfect. Bij deze opdracht helpt het dus om een slordige lijn te trekken. Het is echter niet zo dat u vanaf nu bewust een slordige lijn hoeft te maken. Onbewust doen we dat als mensen namelijk toch wel.

veilig internetten
Lees ook: Veilig internetten? Deze digitips helpen een handje

Blijft het effectief met slimmere robots?

Robots worden steeds slimmer. Daarmee rijst de vraag of captcha’s in de toekomst nog wel een effectieve manier blijven om robots van websites te weren. Het klopt inderdaad dat robots steeds beter worden in het voltooien van de uitdagingen. Daarom moet Google op termijn op zoek naar moeilijkere of creatievere uitdagingen om een captcha te voltooien.

Waarom is het een probleem als robots een website bezoeken?

Het duurt meestal slechts enkele seconden, maar erg gebruikersvriendelijk zijn captcha’s niet. Het liefst gaat u direct naar de website die u aanklikt. Toch vinden websites het belangrijk om robots te weren. Als dit niet gebeurt, neemt de kans op DDoS-aanvallen toe. Het weren van robots helpt verder om persoonsgegevens zoals telefoonnummers of e-mailadressen te beschermen.

(Bron: AVG, Elephant, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  loek10 says:

  alle stoplichten selecteren ? Taalvervuiling. Ze staan ook regelmatig op groen: VERKEERSLICHTEN

   Dirck says:

   En moet ik alleen met lampen aanklikken of ook de bijbehorende palen?

   Vaak moet ik meerdere keren en klik pagina weg, doei.
   Ik denk dat ik een A.I. programma moet installeren die het wel foutloos zou kunnen doen voor mijn.
   Daarmee houd je nu geen enkele Robot tegen!