4G 5G 6G

Hoe zit het? Wat is het verschil tussen 4G, 5G en 6G?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat is het verschil tussen 4G, 5G en 6G?

Wat zijn 4G, 5G en 6G?

De G in de afkortingen staat voor ‘generatie’. 4G is dus de 4e generatie op het gebied van draadloze verbindingen, voor internet en mobiele telefonie. 5G is logischerwijs de 5e in de rij en 6G de 6e. Elke nieuwe generatie is in feite een verbetering van de vorige. Daarbij draait het om betrouwbaarheid en stabiliteit, maar vooral om snelheid. Zo is 5G ongeveer 100 keer zo snel als 4G. Het 6G-netwerk is nog in ontwikkeling, maar moet weer 10 keer zo snel als 5G worden.

Bart Smolders is namens de Technische Universiteit Eindhoven betrokken bij onderzoeken naar 6G. Volgens hem is het downloaden van een film, wat in het 3G-tijdperk nog weken kan duren, het duidelijkste voorbeeld van de technologische ontwikkelingen. “Bij 4G duurt dat één uur, en bij de eerste generatie 5G circa 50 minuten. Vanaf 2025 duurt dat met 5G ongeveer 40 seconden. Bij het 6G-netwerk heb je al binnen een halve seconde een film binnen”, vertelt hij in 2020 aan Editie NL. Ook de tijd tussen het versturen en ontvangen van berichtjes, bijvoorbeeld een foto via WhatsApp, is in de loop der jaren steeds kleiner geworden.

Wifi-hotspot
Lees ook: Digitips over het verbruik van mobiel internet en de wifi-hotspot gebruiken van Samsung en iPhone

Hoe lang gaan 4G, 5G en 6G mee?

Elke generatie gaat zo’n 10 jaar mee. 4G is in 2013 geïntroduceerd in Nederland en heeft het stokje overgenomen van 3G. Dit netwerk is daarna nog op de achtergrond actief gebleven, maar KPN heeft in maart 2022 besloten om definitief te stoppen met 3G. Voorganger 2G is nog wel actief, maar de meeste providers gaan dit netwerk ook uitschakelen, uiterlijk in 2025. Als u een hedendaagse mobiele telefoon heeft, die op 4G of 5G werkt, merkt u daar de gevolgen niet van. Wel kan het zijn dat oude telefoons, slimme meters of alarmsystemen nog gebruikmaken van 2G. Mocht dat zo zijn, informeer dan bij uw provider naar de gevolgen.

5G bestaat sinds 2020 in Nederland, aanvankelijk als alternatief naast 4G. Maar het is dus de bedoeling dat dit netwerk zichzelf verder ontwikkelt en uiteindelijk een veel snellere opvolger wordt van 4G. De introductie van het zogeheten 5G standalone in mei 2023 is hierin een belangrijke stap. Dit wil zeggen dat hedendaagse mobiele telefoons direct verbinding maken met 5G, zonder tussenkomst van een 4G-netwerk. De overstap van 4G naar 5G is op het moment van schrijven dus nog bezig, maar ondertussen is 6G al in ontwikkeling. Waarschijnlijk is dit netwerk rond 2030 beschikbaar in Nederland.

Internetbrowser Google Chrome Firefox Microsoft Edge
Lees ook: Werkt Chrome, Firefox of Edge niet mee? 6 mogelijke oplossingen voor een trage internetbrowser

Nóg sneller internet, is dat wel nodig?

Is ons internet nu al niet al snel genoeg, kunt u zichzelf afvragen. Maar tijdens en na de coronapandemie is gebleken hoe belangrijk draadloos internet en mobiele telefonie voor ons zijn geworden. Met meerdere mensen in 1 ruimte thuis werken, videobellen en online vergaderen, het gaat uiteraard een stuk handiger met een razendsnelle internetverbinding.

Ook de overheid zet vol in op de vooruitgang. Volgens het kabinet kan 5G bijdragen aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, efficiënte landbouw en zorgverlenging op afstand. En misschien komen er nog meer technologische snufjes, die we nu nog niet kennen, maar over een paar jaar onmisbaar blijken te zijn. En technologie die snel achterhaald raakt. Neem bijvoorbeeld de detectielussen in de weg, die bepalen of een stoplicht op groen springt. “Maar lussen zijn duur, onderhoudsgevoelig en werken pas vanaf een bepaald gewicht”, vertelt Paul Wijngaard van onderzoeksbureau TNO aan ITchannelPRO. Mogelijk kan een razendsnelle 6G-verbinding ooit zorgen voor bediening van de stoplichten en een veilige verkeersdoorstroom.

WhatsApp
Lees ook: Appjes aanpassen na verzending en video’s inkorten: dit zijn de nieuwe functies in WhatsApp

Hoe zit het met mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G en 6G?

Het is nog wachten op 6G, maar de introductie van 5G heeft links en rechts in Nederland alvast voor beroering gezorgd. Tegenstanders wijzen namelijk op gezondheidsrisico’s vanwege de 5G-straling. Op meerdere plekken in Nederland zijn in 2020 zelfs zendmasten in brand gestoken. Maar vooralsnog zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor een verband tussen de straling en gezondheidsproblemen in Nederland. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) houdt in de gaten of de straling van de zendmasten aan de internationale veiligheidsnormen voldoet.

Hoogleraar Smolders van de TU Eindhoven wijst er bovendien op dat wifi-verbindingen thuis sterker zijn dan de 5G-zendmasten. “Ik begrijp best dat zo’n 5G-mast misschien angst inboezemt door de grootte en de nabijheid. Maar de intensiteit van de straling bij die torens is veel lager. Dus als je tegen die mast ageert, kun je beter ook je router, wifi-versterkers of modem uitzetten”, vertelt hij aan TC/Tubantia.

(Bron: ANP, TNO, Editie NL, KPN, Rijksoverheid, Het Parool, KPN, T-Mobile, NU.nl, Android Planet, ITchannelPRO, De Correspondent, TC/Tubantia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie