Blokverwarming

Heeft u blokverwarming? Dan heeft u recht op deze tegemoetkomingen

Is uw woning aangesloten op blokverwarming? Dan krijgt u in 2023 een tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen, net zoals huishoudens met stadsverwarming en reguliere energieaansluitingen. Het kabinet heeft de opzet van deze regeling bekendgemaakt, wij leggen uit wat dit voor u betekent.

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming vindt u het vaakst in studentenhuizen, flats en woongroepen. Het kenmerk van deze verwarmingsmethode is dat 1 centrale energiebron meerdere woningen van energie voorziet. De aangesloten huishoudens hebben dus geen eigen aansluiting en energiecontract. Hierdoor is het lange tijd onduidelijk geweest of ze mee kunnen profiteren van het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dit is namelijk niet afgestemd op huishoudens met een collectief contract en een gedeelde aansluiting. De cijfers over het aantal huishoudens met blokverwarming in Nederland lopen uiteen van 450.000 tot 600.000.

Hoe hoog is de tegemoetkoming blokverwarming vóór 30 juni?

Deze groep weet nu waar het aan toe is. Want het kabinet heeft de beloofde tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming gepresenteerd. Voor de 1e helft van 2023 zijn er 4 standaardbedragen, afhankelijk van het type woning en aansluitingen. Woont u in een zelfstandige wooneenheid, dan krijgt u 786,45 euro voor uw gasaansluiting en/of 731,13 euro voor uw elektriciteit. Bewoners van een onzelfstandige wooneenheid (zoals een studentenkamer met gedeelde keuken) ontvangen 329,28 euro voor hun gasverbruik. De elektriciteitscompensatie voor deze doelgroep is 307,63 euro.

Contracttarief prijsplafond
Lees ook: Gasprijs blijft kelderen en lijkt onder prijsplafond te zakken: wat betekent dit voor uw rekening?

Hoe hoog is de tegemoetkoming blokverwarming ná 30 juni?

Voor de 2e helft van 2023 gelden weer andere tarieven. Maar hoe hoog die exact uitvallen, moet eind juni 2023 duidelijk worden. De energieprijzen zijn begin 2023 fors gedaald en het kabinet verwacht dat deze trend zich doorzet in de loop van het jaar. De tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming gaat daardoor ook omlaag. Bewoners van zelfstandige wooneenheden krijgen minimaal 276,76 (gas) en/of 183,92 (elektriciteit) euro. Voor bewoners van niet-zelfstandige wooneenheden zijn de minimale tarieven 116,18 (gas) en 77,33 (elektriciteit) euro. Let wel: het gaat hier dus om minimale bedragen, die nog hoger uit kunnen vallen. Mochten de energieprijzen in de loop van 2023 toch nog hoger uitvallen dan verwacht, dan stijgen de tegemoetkomingen mee. U kunt eventueel deze tegemoetkoming verrekenen met uw reguliere energiekosten.

Heeft u nog recht op een extra vergoeding?

190 euro per maand, veel huishoudens met een blokverwarming hebben het in november en december 2022 niet ontvangen. Want deze compensatie voor de gestegen energieprijzen is voor zogeheten kleinverbruikers en huishoudens met een eigen energiecontract. Is uw woning aangesloten op blokverwarming, dan valt u buiten deze regeling. Voor bewoners van een zelfstandige woonruimte is deze 380 euro opgenomen in de compensatie voor de 1e helft van 2023. Hetzelfde geldt voor bewoners van een onzelfstandige woonruimte. Maar dat bedrag komt uit op 160 euro, omdat het energieverbruik in onzelfstandige woningen doorgaans lager ligt.

Elektriciteit mogelijk tekort
Lees ook: Hoe zit het? Hebben we na 2030 nog genoeg elektriciteit?

Vanaf wanneer kunt u de tegemoetkoming verwachten?

De regeling voor tegemoetkomingen is nog niet helemaal af. Zo zijn de bedragen voor de 2e helft van 2023 dus nog niet definitief. Ook kijkt het kabinet naar specifieke gevallen, zoals huishoudens die nog een vast energiecontract met lage prijzen hebben. Zijn profiteren mogelijk dubbel van de tegemoetkoming voor blokverwarming en het kabinet wil dit soort overcompensatie voorkomen. Waarschijnlijk zijn de laatste details in de loop van februari 2023 bekend en kan de uitbetaling daarna beginnen. Om een tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming te ontvangen, dient de verhuurder of de vereniging van eigenaren (VvE) een aanvraag te doen. Via de website van Rijksoverheid vindt u een stappenplan voor het doen van een aanvraag.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Woonbond, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    muskie1960 says:

    het is mij niet geheel duidelijk, ik heb blokverwarming, maar heb ook elektriciteit en koken op gas van energie leverancier, hiervoor dus wel de 2x 190 euro ontvangen. de vraag is nu dus: heb ik ook nog recht op vergoeding voor de blok verwarming???

    Marianne_ says:

    Ondertussen nog steeds geen bedrag ontvangen maar wel naheffing over 2022, naheffing januari en februari 2023 en verhoging van gas-water-licht per maart. Maw er staat een flink bedrag open te wachten tot de tegemoetkoming komt.
    Geen eigen meters, wel eigen wooneenheden met huisnummer en registratie bij de gemeente. En buren die al lastig zitten en geen buffer hebben.
    Daarbij bijzonder dat nu achteraf blijkbaar de 190 verlaagt zou kunnen worden terwijl vorig jaar “iedereen” het wel kreeg die in een gewoon huis woonde.
    Nu dus hopen dat de verhuurder het heeft aangevraagd en mogen wij de betaling opschorten? Tenslotte is het blijkbaar het risico en verantwoordelijkheid van de verhuurder als die het ook aan moet vragen en het bedrag daar binnen komt. Wij hebben daarop geen controle – hoe hoog-wanneer?

      Cat says:

      Komt mij bekend voor. Ik heb in Amstelveen te maken met MHM Onroerend Goed en die beweerd dat ze nog geen aanvraag hebben gedaan omdat dit nog niet zou kunnen. De aanvraag kan volgens het ministerie gewoon gedaan worden. In mijn flatgebouw is ook een VVE en die wordt vertegenwoordig door een dictator die zegt dat het hem niet interesseert. De kans is groot dat ze de aanvraag wel hebben gedaan maar dat ze de huurders niet zullen compenseren, en het geld zullen gebruiken voor de renovatie van buitenmuren. Het is zelfs zo gek dat de verwarmingsmetertje die eind dit jaar vervangen worden, door de huurders zelf moet worden betaald. We hebben het hier over sociale huurwoningen en het lijkt mij dat die 48 euro door de verhuurder betaald moeten worden.

    Tulipanx3 says:

    Onze VVE heeft voor de 32 eigenaren in ons flatgebouw met blokverwarming de tegemoetkoming aangevraagd en gekregen. De VVE is contracthouder.
    Op de vergadering van de Vereniging is een voorstel in stemming gebracht en aangenomen, dat het bedrag per eigenaar aan de reserves wordt toegevoegd, en wel voor “toekomstige” energiegerelateerde uitgaven. Op dit moment is er geen tekort. Het voorstel is door de meerderheid aangenomen, maar mag dat zo maar?
    Ik kan dus niet controleren of de VVE voor mij het goede bedrag heeft ontvangen en het moet “volgens de verdeelsleutel” aan de reserves worden toegevoegd. Mag dat zo maar. Zou heel blij zijn met een antwoord.

    Jo de la Hietie says:

    Horror! Ontmoedigingsbeleid?! Zoveelste moeilijke digitale aanvraag voor subsidie.
    Deze week inmiddels opnieuw 3 keer geprobeerd. Resultaat: zie hierna:

    Heb in juli voor 3 huurders (zelfstandige appartementen) in 1 woning (1 adres dus onvrije woning) de tijdelijke subsidie blokaansluiting aangevraagd. Na een paar dagen belde een jonge man dat het goed was ontvangen maar hij snapte het niet en hij moest met z’n baas overleggen en wellicht moest aanvullende informatie worden gestuurd.
    Ik verwees hem naar gemeente voor inschrijvingen op het adres en naar het kadaster.

    Begin augustus een brief van het ministerie ontvangen: ze waren bezig maar hadden aanvullende informatie nodig.
    2 dagen later heb ik in hun eigen retourenvelop de 3 stukken opgestuurd.
    29 augustus lagen 2 brieven van het ministerie bij de post:
    1 brief d.d. 22 augustus met mededeling “niks ontvangen” nog 14 dagen de tijd het alsnog te doen.
    1 brief d.d. 29 augustus: “geen informatie ontvangen, uw dossiernummer is vervallen”.
    30 augustus meteen gebeld: jonge dame aan de telefoon die ging checken bij de afdeling die het behandelde. Resultaat: “nee er is niks ontvangen, nummer/aanvraag is inmiddels vervallen, probeer het voor 1 oktober nog een keer”.

    In september inmiddels diverse keren geprobeerd, echter: melding “dowloaden lukt niet, probeer later nog een keer”. En vandaag dus “pagina is niet te vinden, probeer het via de belastingdienst” wat mij in ieder geval niet lukt!
    Dood en doodmoe en geen idee hoe nu verder. Blijf het wel proberen! Speciaal voor de 3 huurders.