Blokverwarming

Heeft u blokverwarming? Dan heeft u recht op deze tegemoetkomingen

Is uw woning aangesloten op blokverwarming? Dan krijgt u in 2023 een tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen, net zoals huishoudens met stadsverwarming en reguliere energieaansluitingen. Het kabinet heeft de opzet van deze regeling bekendgemaakt, wij leggen uit wat dit voor u betekent.

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming vindt u het vaakst in studentenhuizen, flats en woongroepen. Het kenmerk van deze verwarmingsmethode is dat 1 centrale energiebron meerdere woningen van energie voorziet. De aangesloten huishoudens hebben dus geen eigen aansluiting en energiecontract. Hierdoor is het lange tijd onduidelijk geweest of ze mee kunnen profiteren van het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dit is namelijk niet afgestemd op huishoudens met een collectief contract en een gedeelde aansluiting. De cijfers over het aantal huishoudens met blokverwarming in Nederland lopen uiteen van 450.000 tot 600.000.

Hoe hoog is de tegemoetkoming blokverwarming vóór 30 juni?

Deze groep weet nu waar het aan toe is. Want het kabinet heeft halverwege januari 2023 de beloofde tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming gepresenteerd. Voor de 1e helft van 2023 zijn er 4 standaardbedragen, afhankelijk van het type woning en aansluitingen. Woont u in een zelfstandige wooneenheid, dan krijgt u 786,45 euro voor uw gasaansluiting en/of 351,13 euro voor uw elektriciteit. Bewoners van een onzelfstandige wooneenheid (zoals een studentenkamer met gedeelde keuken) ontvangen 329,28 euro voor hun gasverbruik. De elektriciteitscompensatie voor deze doelgroep is 147,63 euro.

Contracttarief prijsplafond
Lees ook: Gasprijs blijft kelderen en lijkt onder prijsplafond te zakken: wat betekent dit voor uw rekening?

Hoe hoog is de tegemoetkoming blokverwarming ná 30 juni?

Voor de 2e helft van 2023 gelden weer andere tarieven. Maar hoe hoog die exact uitvallen, moet later in het jaar duidelijk worden. De energieprijzen zijn begin 2023 fors gedaald en het kabinet verwacht dat deze trend zich doorzet in de loop van het jaar. De tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming gaat daardoor ook omlaag. Bewoners van zelfstandige wooneenheden krijgen minimaal 276,76 (gas) en/of 183,92 (elektriciteit) euro. Voor bewoners van niet-zelfstandige wooneenheden zijn de minimale tarieven 116,18 (gas) en 77,33 (elektriciteit) euro. Let wel: het gaat hier dus om minimale bedragen, die nog hoger uit kunnen vallen. Mochten de energieprijzen in de loop van 2023 toch nog hoger uitvallen dan verwacht, dan stijgen de tegemoetkomingen mee.

Heeft u nog recht op een extra vergoeding?

190 euro per maand, veel huishoudens met een blokverwarming hebben het in november en december 2022 niet ontvangen. Want deze compensatie voor de gestegen energieprijzen is voor zogeheten kleinverbruikers en huishoudens met een eigen energiecontract. Is uw woning aangesloten op blokverwarming, dan valt u buiten deze regeling. Maar het kabinet wil alsnog een vergoeding uitkeren aan degenen die deze 380 euro niet gekregen hebben. In welke vorm dat gebeurt, bijvoorbeeld verrekend met uw termijnbedrag, is nog niet duidelijk.

Elektriciteit mogelijk tekort
Lees ook: Hoe zit het? Hebben we na 2030 nog genoeg elektriciteit?

Vanaf wanneer kunt u de tegemoetkoming verwachten?

De regeling voor tegemoetkomingen is nog niet helemaal af. Zo zijn de bedragen voor de 2e helft van 2023 dus nog niet definitief. Ook kijkt het kabinet naar specifieke gevallen, zoals huishoudens die nog een vast energiecontract met lage prijzen hebben. Zijn profiteren mogelijk dubbel van de tegemoetkoming voor blokverwarming en het kabinet wil dit soort overcompensatie voorkomen. Waarschijnlijk zijn de laatste details in de loop van februari 2023 bekend en kan de uitbetaling daarna beginnen. Om een tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming te ontvangen, dient de verhuurder of de vereniging van eigenaren (VvE) een aanvraag te doen.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Woonbond, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord