tarieven crematoria

Grote verschillen in tarieven crematoria

Wie te maken krijgt met het regelen van een crematie kan voor grote verschillen in tarieven komen te staan. Al wordt lang niet altijd onderzoek gedaan door de nabestaanden, want die hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Plus Magazine heeft echter een prijsvergelijking gedaan bij 92 uitvaartcentra en is een wirwar aan tarieven tegen gekomen.

Onduidelijk

Niet alleen lopen de tarieven die crematoria in ons land hanteren enorm uiteen, het is bovendien vaak onduidelijk wat er voor een crematie en voor extra zaken als ‘koffie met cake’ na afloop moet worden betaald concludeert Plus Magazine. Volgens het onderzoek kan een eenvoudige crematie kan bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij het andere.

Sterk uiteenlopende tarieven

Het duurste van de 92 onderzochte crematoria in Nederland staat in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1.650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket 1.098 euro kwijt. Ook voor cremeren zonder gebruik van aula of koffiekamer moeten sterk uiteenlopende prijzen worden betaald. Zo komt dat bij Schifferheide in Kerkrade op 470 euro, terwijl hier bij Duin- en Bollenstreek 1100 euro voor neergeteld moet worden. Crematorium Duin- en Bollenstreek heeft in een reactie aan Plus Magazine laten weten dat de prijs klopt bij de service die zij bieden.

Extra’s

Het valt redacteur Erik Bogaards op dat de kosten voor een crematie soms veel hoger uitvallen dan vooraf ingeschat: “Zo is er vaak een soort boete voor ‘niet-gereserveerde overschrijding van de tijd’. Als is afgesproken dat de nazit in de koffiekamer 3 kwartier duurt, maar het loopt uit, dan moet er soms flink worden bijbetaald. 125 euro per kwartier is niets bijzonders. Er was zelfs een uitschieter van 500 euro. Ook wordt er vaak extra gerekend voor bijvoorbeeld het gebruik van het orgel, een CD/DVD, een draagbaar en meer van dat soort zaken.” Wie wat zaken op een rij zet, kan dus een hoop geld besparen op een uitvaart concludeert Bogaards. “Probleem is natuurlijk dat je bij een onverwacht overlijden niet op je gemak crematoria gaat vergelijken,” zegt hij.

Transparant

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt dat er sprake is van een wirwar van tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: “We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen.” Blaak is voorstander van eenvoudiger tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een vooraf afgesproken periode.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    De gehele uitvaartwereld zal van een voetstuk vallen. … Iedereen is eraan gewend, om een leven lang te sparen voor zijn begrafenis of crematie. Als je uitrekent wat iedereen heeft bijeengebracht voor zijn terugkeer naar aardse stof, schrik je, dat loopt in de tienduizenden euro’s. Terwijl de werkelijke kosten €800 euro bedragen. En dan heb ik het nog niet over de bijkomende kosten, van bloemen, een monument en verzorging van de innerlijke mens. De uitvaartverzekeringen beschikken dan ook over miljarden reserves, waarmee bankier gespeeld wordt en geinvesteerd wordt in onroerend goed beleggingen. Tel eens op wat een gemiddeld mens in 50 jaar heeft betaald voor zijn verzekering, daar kun je 100 mensen voor begraven of cremeren. Gelukkig zijn er nu budget tarieven voor mensen, die hun afscheid niet op een theaterstuk willen laten lijken. Gelukkig zien mensen in, dat een tegel op de grond, voldoende is, om de rustplaats terug te kunnen vinden, of zelfs dat niet eens, begraven in een bos, tussen de planten en de bomen. … Het wordt tijd, dat er openheid van zaken gegeven wordt over de werkelijke kosten en dat mensen wordt voorgehouden dat het anders kan. God zal je er niet minder om beoordelen.

    Hanneman says:

    Ten dage dat ik oud zal zijn,
    Hoop ik in vrede dood te gaan,
    Zonder daarna verplicht te worden,
    In een vreemde, buitenaardse orde,
    Als een ontheemde ziel te moeten voortbestaan.
    Want sterven ook de bloemen niet,
    En gaan zelfs niet de vogels dood?
    Hoe zal het mij dan zijn gegeven,
    Eindeloos maar door te blijven leven,
    Totaal van alle ruimte en van tijd ontbloot?
    o dat ik in vrede weer kan keren,
    Een zijnde met het al waaruit ik eens ontstond.

    Jules de Corte.

    En zoals Jules het wilde, zo is het gegaan.

      Hanneman says:

      Met excuus voor wat hierboven niet goed ging.

      Ten dage dat ik oud zal zijn,
      Hoop ik in vrede dood te gaan.
      Zonder daarna verplicht te worden,
      In een vreemde buitenaardse orde,
      Als een ontheemde ziel te moeten voortbestaan.
      Want sterven ook de bloemen niet,
      En gaan zelfs niet de vogels dood?
      Hoe zal het mij dan zijn gegeven,
      Eindeloos maar door te blijven leven,
      Totaal van alle ruimte en van tijd ontbloot?
      Ten dage dat ik dood zal zijn,
      Leg mij dan in de koele grond.
      Liefst zonder kist en zonder kleren,
      Zo dat ik in vrede weer kan keren,
      Een zijnde met het al waaruit ikeens ontstond.

      Jules de Corte.

      En zo als Jules het wilde, zo is het gegaan.

    spooky says:

    het is altijd een heel gepuzzel wat je op dat moment niet kunt gebruiken ! maar wat ik wel heel raar vind dat als je al jaren voor een uitvaart verzekerd bent ,dat je nooit genoeg hebt aan wat je in a die jaren betaald hebt. beide schoonzusjes en zus werden weduwe hadden een gewone crematie zonder veel poespas koffie met broodjes en moesten nadien allemaal heel veel bijbetalen tot 1000 euro toe . ik vraag me dan af hoe kan dit?? je hebt er toch voor gespaard al 40 of 50 jaar ? en dan nog moet jezoveel bijbetalen?????