De prijsverschillen tussen crematoria zijn enorm groot. Daarom is het belangrijk om op tijd na te denken over een uitvaart.

Prijsverschillen bij crematoria tonen noodzaak om taboe te doorbreken aan: praat over uw uitvaart

We denken niet graag na over dit onderwerp. Toch is het belangrijk om op voorhand stil te staan bij de uitvaart van uzelf of een dierbare. Anders betaalt u straks honderden euro’s te veel aan uitvaartcentra die inspelen op uw emotie.

Bij de meeste mensen volgt na hun overlijden een begrafenis of crematie. Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, 2 op de 3 Nederlanders kiest hier tegenwoordig voor. De kosten van een crematie zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden. In 2022 kost een crematie gemiddeld 5.000 euro. In 2024 is dit gestegen tot 6.500 euro. Deze stijging komt door de inflatie en hogere personeelskosten. De kosten omvatten onder andere een afscheidsdienst, de kosten van het crematorium, het opbaren van de overledene, een uitvaartkist, rouwauto en urn.

Enorme prijsverschillen per crematorium

U betaalt echter lang niet overal dezelfde prijs voor een crematie, zelfs niet als de crematie identiek is. Uit onderzoek van Uitvaartland blijkt dat zelfs voor de goedkoopste vorm, namelijk een ‘technische crematie met asbestemming’, de prijsverschillen groot zijn. Zo kost dit op de goedkoopste plek in Nederland 395 euro, terwijl het op de duurste plek wel 1245 euro kost. Dit is 850 euro meer en daarmee ruim 3 keer zo duur. Bij andere crematievormen is het verschil eveneens groot. Het gebruik van de aula van een crematoria kost op de goedkoopste plek 920 euro voor 2 uur, op de duurste plek is dit met 2200 euro ruim 2 keer zo duur. Als u de prijsverschillen per provincie of gemeente wilt zien, klik dan hier.

Waarom zijn de prijsverschillen zo groot?

Deze prijsverschillen hebben gedeeltelijk te maken met de locatie, mogelijkheden en tijdsduur. Het komt echter ook voor een groot deel doordat crematoria inspelen op de emoties van een plotseling sterfgeval. De prijzen staan niet overal (volledig) op de website of zijn onoverzichtelijk. Het opvragen van meerdere offertes vergt veel tijd en energie, zeker in een emotionele tijd. Het kan ook spanningen binnen de familie veroorzaken, omdat sommige familieleden het ongepast vinden om bij zo’n situatie op de prijs te letten. Sommige crematoria maken hier dankbaar gebruik van door de prijzen onnodig hoog te maken.

65 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het loont echter ook voor hen de moeite om, in overleg met de verzekeraar of uitvaartverzorger, een goedkoper crematorium uit te kiezen. In enkele gevallen ligt het uitvaartcentrum al vast in de polisvoorwaarden, maar in de meeste gevallen kunt u deze zelf bepalen. Als er door het selecteren van een goedkoper crematorium (meer) geld van de uitvaartverzekering overblijft, kunt u dit bijvoorbeeld uitgeven aan een as-sieraad, een grafsteen of aan de huur van een urnentuin.

35 procent van de Nederlanders heeft geen uitvaartverzekering. In dat geval is het al helemaal de moeite waard om de kosten van de crematie binnen de perken te houden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de uitvaart

Het is verstandig om op voorhand de verschillende mogelijkheden voor een crematie te overwegen. Het is geen makkelijk onderwerp, maar probeer het bespreekbaar te maken. Op deze manier voorkomt u niet alleen onnodig hoge kosten, maar ook spanningen binnen de familie. Voor meer tips omtrent de voorbereiding van een uitvaart kunt u het volgende artikel lezen.

(Bron: RTL Nieuws, Uitvaartland, Overstappen, MAX Meldpunt, Uitvaartverzekering, DELA. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Hoe populair is U? Als je nooit visite kreeg en de Reunie van school komt de helft?
  Duur grapje!

  Ik stuurde zelf 0 kaarten, maar digitaal via E mail van overleden is in stilte …..
  Ik heb nog niet in Almere gekeken maar je loopt risico dat ophalen overleden persoon geld gaat kosten als je onder de €800 voor Technische gaat zoeken, zelf ging ik 3 maanden later de Urn opgehaald in familie graf bijzetten.
  Na telefoontje opgehaald en keurig gedaan.

  Maar gelijk weg?
  Als het buiten al 24 graden is wil ik niet te lang wachten en we hebben rust in huis.
  In de winter zou paar dagen prima kunnen, in de Serre maar niet zomers in de volle zon lijkt mijn.

  Plank of kist, werd niet aangeboden en zou plank met hoes voldoende vinden.
  Aankleden hoeft niet als niemand komt en het ziet.

  Als er tijdens leven vrijwel niemand kwam en vele tijdens laatste week langs kwamen is voldoende en ze kon nog iets zeggen.
  En dure drukwerk?
  Ik had gehele stapel en meer dan 50 van vele bekende maar nu de kachel mee aangemaakt.
  De foto bewaar ik wel maar rouw kaarten en je verplicht voelen iets terug te sturen of te komen?

  Na 3x afscheid en 2x herstel was dat voldoende bij ons thuis van mijn schoonmoeder!

  Maar als je elders kwam te overlijden, erg hoge kosten en een Urn met Brief kreeg je dan sneller dan 1 maand later.
  De Aula is vaak erg dure Horeca en of je daar op zit te wachten, alle die je wel eens ooit hebt gezien en soms niet eens weet wie dat nu weer is?

  Ik zag Pim Fortuyn en dat hoef ik niet.