energiemeters

‘Geprepareerde’ energiemeters alsnog vervangen

Ruim 1500 slimme energiemeters die de afgelopen maanden zijn gerepareerd omdat zij een te kort schroefdraad hebben, moeten alsnog vervangen worden. Er is verkeerde lijm gebruikt bij de reparatie, waardoor het niet duidelijk is of de meters nog veilig zijn.

Onveilig

In oktober 2017 wordt duidelijk dat ruim 44.000 slimme meters die zijn geplaatst tussen juni en augustus 2016, een te kort schroefdraad hebben. Hierdoor bestaat de kans dat er gas lekt en dat kan op den duur erg gevaarlijk zijn. Ook is het duidelijk dat de meters door dit korte schroefdraad de minimale levensduur van 20 jaar niet halen.

Verkeerd gerepareerd

Van de 44.000 zijn er inmiddels 17.000 gerepareerd, maar bij zeker 1500 exemplaren is dit niet goed gebeurd. De fabrikant van de meters heeft de verkeerde lijm geleverd en daarom kan er volgens Staatstoezicht op de Mijnen, de overheidsinstantie die zich bezighoudt met de veiligheid van dergelijke meters, niet worden gegarandeerd dat de meters nu nog veilig zijn. De 1500 verkeerd gerepareerde meters worden direct verwijderd. Dit geldt overigens ook voor de 26.000 meters die nog een kort schroefdraad hebben en de 15.500 meters die wel op een correcte manier zijn gerepareerd. Voor 1 april 2018 wordt iedereen bij wie nog een dergelijke meter hangt, op de hoogte gebracht van de vervanging. Daarna wordt deze zo snel mogelijk verwijderd. Heeft u een slimme meter en wilt u weten of deze vervangen moet worden? Kijk dan of deze van het type Landis+Gyr G4/G6 (DSMR 4.2 generatie) is, want dit is het soort waar het om gaat. U kunt dit zien op de buitenkant van het apparaat.

Wat is een slimme meter?

Een slimme energiemeter is een apparaat dat automatisch de meterstanden doorgeeft aan de energieleverancier. Zodoende hoeft u dit zelf niet meer te doen. U kunt ook gelijk een energieverbruiksmanager in huis laten installeren. Dit is een beeldscherm waarop u kunt zien hoeveel energie u verbruikt en waaraan dit opgaat.

Niet alleen maar handig

Zo’n slimme meter kan erg handig zijn, maar er zijn ook nadelen. Zo is er bijvoorbeeld al aangetoond dat kwaadwillenden gemakkelijk bij de informatie van anderen kunnen komen, helemaal als de energieleverancier een app heeft waarmee er door klanten contact kan worden gemaakt met de meter in huis. Als zo’n app wordt gehackt, dan kan een inbreker makkelijk zien wanneer er weinig energie verbruikt wordt en iemand dus waarschijnlijk niet thuis is.

Wilt u meer weten over de slimme energiemeter? Lees dan de volgende columns van onze MAX Ombudsman.
Slimme energiemeter

Controleer altijd uw meterstanden, ook als u een ‘slimme meter’ heeft

Slimme meter: accepteren of niet?

Geef een reactie