energiemaatschappij

Meldpunt: pas op met overstap naar goedkopere energiemaatschappij

Overstappen van energieleverancier klinkt voordelig, maar is dat lang niet altijd. Helemaal niet als het energiebedrijf daarna failliet gaat. MAX Ombudsman Jeanine Janssen pleit voor een garantiefonds om gedupeerden schadeloos te stellen bij zo’n faillissement.

MAX Opiniepanel

Uit een enquête onder 2000 mensen uit het MAX Opiniepanel blijkt dat 35 procent af en toe overstapt van energieleverancier. En 9 procent doet dit zelfs elk jaar. De belangrijkste reden (85 procent) om over te stappen is de lagere prijs. Wat vaak vergeten wordt, is bij de overstap te kijken hoe het energiebedrijf er financieel voor staat.

Garantiefonds

Binnen een half jaar tijd zijn 2 energiemaatschappijen failliet gegaan. Het gevolg? Duizenden klanten van Robin Energie en EnergieFlex kunnen hoogstwaarschijnlijk fluiten naar hun te veel betaalde voorschotten. Worden consumenten wel voldoende beschermd als stroom- en gasbedrijven failliet gaan? En is het niet veel te makkelijk om vandaag de dag een energiebedrijf te starten? MAX Ombudsman Jeanine Janssen wil dat er een garantiefonds voor de energiebranche komt, zodat klanten in elk geval altijd hun te veel betaalde voorschotten terugkrijgen.

Verder in Meldpunt

Nederland moet elektrisch gaan rijden om naar een duurzame mobiliteit te gaan. Maar de meerderheid koopt nog altijd de vervuilende brandstofauto, vooral omdat de aanschafprijs hoog is. Autobezitters die nu al elektrisch rijden zijn enthousiast over de auto zelf, al hebben ze ook dagelijks zorgen over het vinden van een beschikbare laadpaal. Marco van Eenennaam van de ANWB vertelt waar we staan met de electric vehicle. Jurjen de Jong van de vereniging van laadpaalexploitanten eViolin geeft antwoord op de vraag of Nederland wel is voorbereid op een sterkte toename van elektrische auto’s.

MAX: Meldpunt, vrijdag 22 maart 2019 om 19.10 uur op NPO 2. Wilt u meepraten over het programma of wilt u een klacht melden, dat kan op de website van Meldpunt.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Mensen zijn net schapen. Ze laten zich sturen door, wie ook maar een richting aangeeft. Ik ben nog nooit overgestapt van energiemaatschappij en ook niet van zorgverzekering. Ik geloof niet in die onzin, evenals in politiek. Prostitutie is het oudste beroep ter wereld, stelen is het tweede oudste beroep en een combinatie van die twee, noemt men politiek.

    oosterwijck says:

    De bevolking wordt gek gemaakt met stimulering tot overstappen van energieleverancier, zorgverzekering, hypotheekverstrekker, en kopen op internet. De nieuwste trend is levensmiddelen en maaltijden bestellen op internet en laten bezorgen. Een buitenkansje voor oplichters, die de klanten laten zitten met verlies van betalingen. Ik wil iedereen adviseren: laat je niet gek maken en blijf bij het oude. Er is echt geen voordeel te halen bij die andere energieleverancier en die andere zorgverzekering. Haal zelf je levensmiddelen in huis en ga zelf achter het fornuis staan. En heb je daar geen tijd voor? zeg je baan op, verkoop je huis. en begin met een relaxt leven.