0900-nummers

Extra toeslag op 0900-nummers klantenservice voortaan verboden

Wie naar een klantenservice belt via een 0900-nummer betaalt voortaan alleen nog de normale gesprekskosten. Eerder kon daar nog een toeslag boven op komen van maximaal 1 euro per gesprek, maar dat is per 1 juli 2017 verboden. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Tarieven nog niet overal aangepast

In de praktijk blijkt dat lang niet alle bedrijven hun tarieven al hebben aangepast. Klantenservicebedrijf VraagAlex.nl heeft dat gemerkt bij een inventarisatie waarbij de tarieven van 100 bedrijven gecheckt zijn. Zo rekent reisaanbieder TUI nog 70 cent per gesprek, fitnessketen Basic-fit het maximum van een euro per gesprek extra en webwinkel Alles4noppes.nl rekent 45 cent. TUI geeft aan dat binnen enkele dagen alsnog de toeslag wordt geschrapt. Bij energiemaatschappij Essent staat op de website dat er een toeslag wordt gerekend, maar wie belt, merkt dat deze is afgeschaft.

Klantenservice essentiële dienst

De tariefregels zijn veranderd naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof. Het Hof vindt dat klantenservice een essentieel onderdeel is van een product of een dienst. Bedrijven die zich niet aan regels houden, kunnen een boete krijgen van ACM.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    De Telecom bedrijven mogen doen wat ze willen, het zijn criminelen die consumenten oplichten. Consumenten worden aan de lopende band bestolen. De wetgever (overheid) doet niets, legt ze geen strobreed in de weg. Je kunt zelfs stellen dat de overheid, de Telecombedrijven ondersteund in hun criminele praktijken. Er gaan miljarden om per jaar, per land en de overheid profiteert mee van de binnengehaalde winsten.

    oosterwijck says:

    Probeert ACM nu reclame te maken voor: “VraagAlex.nl” ? … Het zal wel een of ander vriendje zijn uit kringen van uitverkorenen, waar de aandacht op gevestigd moet worden. Dan kraamt ACN nog een onzin uit: “Bedrijven kunnen een boete krijgen”. ACM heeft nog nooit, sinds de oprichting, een boete gegeven. En als ze zouden optreden, is het alleen tegen kleine particuliere bedrijven. De grote oplichters, zoals de (buitenlandse) Telecombedrijven, kunnen gewoon hun gang gaan, in Nederland, met het oplichten van klanten. Sterker nog, zelfs na een groot aantal meldingen van oplichting, weigert ACM op te treden.