Zonnepanelen Nederland wereldkampioen

Nederland is wereldkampioen zonnepanelen, maar hoelang blijft dit nog zo?

Niet het grote Australië, maar het kleine Nederland is wereldkampioen zonnepanelen. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2024 van DNE Research, gepubliceerd in opdracht van Techniek Nederland. Met gemiddeld 3,5 zonnepaneel per inwoner staat Nederland wereldwijd bovenaan op het gebied van zonne-energie. Maar blijft dat ook zo?

Nederland: na Europees kampioen ook wereldkampioen zonnepanelen

Europees kampioen is Nederland al langer. Bij de vorige wereldwijde meting in 2022 moet het alleen Australië nog voor zich dulden. Maar na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis is de belangstelling voor zonne-energie fors toegenomen. Inmiddels zijn de rollen dus omgedraaid en is Nederland het land met de meeste zonnepanelen per inwoner, voor Australië. De gemiddelde Nederlander heeft er 3,5 op het dak liggen, geen enkel land ter wereld kan ons dat navertellen. Het aantal woningen met zonnepanelen is in 2023 gestegen van 2 miljoen naar 2,6 miljoen, meldt Netbeheer Nederland begin 2024.

35 jaar zonnepanelen in Nederland

Deze cijfers zijn tekenend voor de ontwikkeling van zonnepanelen in Nederland. In 1989 heeft het echtpaar Sjoerdsma uit Castricum nog de primeur, inmiddels kunt u overal in Nederland zonnepanelen tegenkomen. Tijdens piekuren (tussen 12.00 uur en 15.00 uur) kan er zelfs zo veel zonne-energie vrijkomen, dat het stroomnet onder druk komt te staan. Juist de huishoudens zonder zonnepanelen hebben al het advies gekregen om op dat moment een wasje te draaien. Ook het uiterlijk van de panelen heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Naast de traditioneel donkere zonnepanelen zijn er inmiddels feller gekleurde exemplaren beschikbaar, zoals we in dit artikel uitleggen.

Zonnepanelen in de winter
Lees ook: Zonnepanelen in de winter: wat brengen ze op? En hoe kunt u ze optimaal benutten?

Toch afnemende belangstelling voor zonnepanelen

Maar wereldtitel of niet, al in de loop van 2023 is er een kentering ingezet. “In december waren de verkopen van zonnepanelen 45 procent lager dan in de gemiddelde maand in de 1e helft van 2023”, citeert het ANP onderzoeker Daan Jansen (DNE Research). In een eerder artikel schrijven we al over een afnemende interesse bij de consument. Dit heeft mede te maken met maatregelen die energieleveranciers hebben genomen. Zo kunnen zonnepaneelbezitters vaak geen meerjarige contracten afsluiten en kost het terugleveren van zonne-energie extra geld. Nu zonnepanelen zo populair zijn geworden, lijken leveranciers juist de groep zonder zonnepanelen tegemoet te willen komen.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Daarnaast speelt de voortdurende onzekerheid over het afbouwen van de salderingsregeling een rol. Dat deze gunstige regeling tussen 2025 en 2031 dreigt te verdwijnen, is al langer bekend. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de afbouw, maar de Eerste Kamer gaat er later in februari 2024 nog over stemmen, na jaren van discussie over de regeling. Volgens Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) heeft deze onzekerheid gezorgd voor twijfel bij de consument, met name over de terugverdientijd bij aanschaf van zonnepanelen.

Warmtepomp milieu F-gassen
Lees ook: Hybride warmtepomp wordt na 2026 verplicht: maar hoe zit het met de vervuilende F-gassen?

Zonnepanelen in Nederland: is de piek al bereikt?

Het is dus de vraag of Nederland zijn pas veroverde wereldtitel gaat behouden. “De groei die de Nederlandse zonne-energiesector de afgelopen jaren heeft meegemaakt is niet vanzelfsprekend”, stelt onderzoeker Jansen dan ook. Ook als er eenmaal duidelijkheid is over de salderingsregeling, is het de vraag hoeveel groeiruimte voor zonnepanelen er nog is, in het toch al volle Nederland. Dat vraagt om innovatieve maatregelen en andere slimme oplossingen, zoals een thuisbatterij om zelf opgewekte energie in op te slaan. Maar als die uitblijven, waarschuwen de onderzoekers van DNE Research voor een verdere krimp in de komende jaren. En dan blijft die wereldtitel niet lang meer in Nederlands bezit.

(Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2024, De Volkskrant, De Telegraaf, Dagblad van het Noorden, NU.nl, Trouw, Netbeheer Nederland, ANP, Installatietotaal.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    salderingsregeling 2024 says:

    Nou ben blij dat de saldering doorgaat. Omdat ik jaren gespaard heb geen subsidie heb gekregen. En de hoofdprijs 7500 eu heb betaald in 2023 voor 12 panelen. Heb nog niets terug gezien afrekening in mei. Ga nou niet zeggen dat alleen de rijken dit kunnen betalen. Zuinig zijn met alles zou ons gewoon werknemer een verdiende. Belooft was ons binnen 5 jaar terug verdienen. Wat een leugens allemaal. Had ik nou maar ruimer geleefd. En niet meegedaan had ik veel bespaard. Nu afwachten maar ben nu al teleurgesteld. Mensen met een laag inkomen koop geen zonnepanelen we woorden zoals altijd besodemietert.