bespaartips

Bespaartips: denk eens aan zegeltjes sparen, 65-pluskorting en vervang oude apparaten

De gas- en energieprijzen gaan omhoog, het eten in de supermarkt wordt duurder, maar ons inkomen blijft gelijk. Bespaartips komen aan alle kanten al voorbij, op alle vlakken. Maar welke zijn nou echt van toepassing op de 50-plusser? We vroegen het aan Renée Lamboo, oprichter van PorteRenee.

Van de 1 op de andere dag moest Renée veel geld gaan besparen doordat ze in de schulden kwam. In plaats van daarin te blijven hangen ging er een knop om en maakte ze er bijna een sport van om zo snel mogelijk de schulden af te lossen. Nadat dat haar gelukt is, gaat ze ermee door. Want ze merkt dat het leuk kan zijn om geld te besparen. Ze richt haar bedrijf op en is tegenwoordig wel bespaarexpert te noemen.

Ga weer zegeltjes sparen

Als eerste bespaartip geeft Renée om weer zegeltjes te gaan sparen. “De zegeltjes zijn weer helemaal terug van weggeweest. Je kan er zo’n 3 tot 6 procent rendement mee sparen.” Tegenwoordig gaat het vaak wel via een app en krijgt u geen fysieke zegeltjes meer. Voordeel daarvan is dat u niet meer aan de zegeltjes hoeft te likken en dat u ze niet meer kwijt kan raken. Nadeel is dat het misschien wat ingewikkelder is in het begin. Laat u dan informeren in de winkel of vraag familie of vrienden. Een extra tip van Renée hierbij: “Spaar de zegels het hele jaar en zet ze in december in. De boodschappen zijn dan vaak iets duurder of u heeft bijvoorbeeld meer boodschappen nodig als familie komt eten.”

Boodschappen doen

Aanvullend op de zegeltjes is het boodschappen doen. Voor 1 persoon koken is totaal niet voordelig. En zelfs met 2 is het soms lastig in de supermarkt. De tip van Renée daarom: koop de normale gerechten voor 4 personen. Kook het 1 keer en vries de overgebleven porties in. Zo hoeft u niet elke dag te koken, bespaart u op het gasverbruik of elektriciteit en eet u ook elke dag iets gezonds.

Gas- en energieverbruik

Bij veel 50-plussers staat de verwarming net een graadje hoger dan bij de jongere generaties. Een simpele manier zou zijn om de thermostaat dus wat lager te zetten. Maar als u veel thuis bent, kan het onbehagelijk worden. De bespaartip van Renée is daarom: “Kijk of er gaten in de kozijnen zitten en kit die dan dicht. Schakel een zoon, dochter of buurman in als u dat zelf niet meer kunt. Kieren dichten helpt, zo stookt u voor binnen in plaats van voor buiten.” Ook een gordijn voor de buitendeur hangen kan een hoop kou schelen, net zoals een rol foam onder de deur.

Verwarm uzelf en niet het hele huis

Aanvullend daarop: “Probeer uzelf te verwarmen in plaats van het huis. Dus pak een warme deken, doe pantoffels aan en een kamerjas. Een heel huis verwarmen voor maar 1 persoon is kostbaar. Zet verwarmingen in de andere ruimtes in huis uit. Tenzij het vriest, zet ze dan een beetje open om bevroren leidingen te voorkomen. Maar verwarm alleen de ruimte waar u in verblijft. Sommige oudere huizen hebben nog en-suite deuren. Gebruik deze en doe ze dicht.”

Kortingen en abonnementen

Niet alles is alleen maar negatief. Leuke dingen doen kan nog wel. Denk daarbij eens aan de 65-plus korting die bij verschillende locaties zijn. Zoals bijvoorbeeld korting in het OV, bij musea of in de bioscoop. “Maar denk ook eens aan een museumjaarkaart bijvoorbeeld. Zo kunt u bijvoorbeeld met de kleinkinderen betaalbaar leuke dingen blijven doen.” De kaart kost -uiteraard- wel geld, maar daarmee kunt u een jaar lang bij meer dan 400 musea gratis naar binnen.

65-plusser
Lees ook: 65-plusser krijgt veel korting, maar waarom eigenlijk?

Kijk ook eens naar de verschillende abonnementen die we tegenwoordig hebben, dat is de volgende bespaartip. Voor films en series en muziek bijvoorbeeld. “Neem ze niet allemaal tegelijk, maar neem er eerst 1, kijk daar een tijdje naar en zeg het dan weer op. Daarna kunt u weer een andere uitkiezen.” Delen met de (klein)kinderen kan ook nog, maar sommige abonnementen vereisen dat u op 1 locatie woont.

Oudere apparaten in huis

De mentaliteit van vroeger om apparaten pas weg te doen als het kapot is, is beter om los te laten. Een oude droger, wasmachine of vaatwasser kan namelijk heel duur in gebruik zijn. De bespaartip voor apparaten is dus: “Onderzoek welk energielabel het huidige apparaat heeft en zoek uit wat de kosten zijn om een nieuwere te kopen. In de aanschaf is het even wat duurder, maar over het algemeen zijn de verbruikskosten daarna minder.”

Check uw verzekeringen nog eens

Nog een bespaartip van Renée: bekijk eens welke verzekeringen u allemaal nog heeft. In sommige gevallen is uw situatie veranderd, waardoor de verzekering niet meer compleet van toepassing is of zelfs helemaal weg kan. Maar ook als u ooit uw auto all-risk verzekerd heeft en u rijdt nu weinig en de auto is inmiddels wat ouder, dan is die dekking niet meer nodig. Dat bespaart weer geld. “Kijk ook naar dubbele verzekeringen. Soms zit bij een autoverzekering hulp bij ongevallen, dan heeft u geen losse wegenwachtservice nodig.” Ook een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering is misschien niet meer nodig, als u veel minder op vakantie gaat.

verzekerd
Lees ook: Rogier de Haan: Dubbel verzekerd

Huurtoeslag en zorgtoeslag

Elk jaar blijft er een hoop geld liggen aan huur- en zorgtoeslag. Dit geld is er voor mensen die er recht op hebben, maar het niet gebruiken. Bij de Belastingdienst kunt u kijken of u hier recht op heeft. “Is dat ingewikkeld? Bij de gemeenten zijn vaak ook medewerkers die kunnen helpen. Of vraag het aan de kinderen of buren.”

zorgverzekering
Lees ook: Heb ik recht op zorgtoeslag?

Vakanties en weekendjes weg

Het klinkt misschien logisch, maar ga niet in het hoogseizoen op vakantie. Dat is de duurste periode en vooral als u niet meer gebonden bent aan de schoolvakanties is dit een goed alternatief. “En maak van een weekendje weg een paar dagen weg van maandag tot en met woensdag. Dat zijn goedkopere dagen dan in het weekend.” Sommige attractieparken werken met variabele prijzen, zo kunt u kijken op welke dag u met de kleinkinderen het beste een dagje op pad kan.

Feestdagen

Begin op tijd met het kopen van cadeaus voor de feestdagen. “Koop het hele jaar door cadeaus, als iets in de aanbieding is bijvoorbeeld. Leg het in de kast en pak in december alles in.” Zo verspreidt u de kosten voor cadeautjes en zijn kortingen ook echt nog kortingen (en niet verhoogde prijzen in december).

Koop kleding in de uitverkoop van het seizoen

En dan de laatste bespaartip: koop de kleding in de uitverkoop van het seizoen. Oftewel: “Ga anticyclisch kopen. Koop bijvoorbeeld een winterjas aan het einde van de winter, als het in de uitverkoop is. Het is even vooruitdenken, maar het bespaart wel geld.”

(Bron: PorteRenee. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

    kraatje says:

    De bespaartips van u vind ik nogal flauwtjes, we kunnen dit zelf wel bedenken.
    Met vriendelijke groet,
    Ria

    Anne Burm says:

    Tijdens de uitverkoop in een van de outlets kleding kopen bespaart nog meer!

    gerda1945 says:

    Wat een rare bespaartip, voor 4 personen koken als je alleen bent. Je kunt óók alles in 1 pan koken. En groente kun je ook los kopen b.v. 250 gram boontjes. Ik eet graag gevarieerd. Alles in de vriezer is ook niet altijd lekker. Je stopt het er ook gaar in en dan wordt het in de magnetron alleen nog gaarder.

    Dawied says:

    Heel fijn deze tips, Renée. Door mijn werk in het sociaal domein, weet ik dat veel mensen hier niet aan denken.

    Effievankinderdijk says:

    bij een auto verzekering met hulp bij ongevallen heb je nog steeds wegenwacht hulp nodig, die is nl. voor pech en dat is wat anders. Wel is het zo dat je bij sommige merkgarages pechhulp krijgt als je daar je beurten volgens het boekje laat uitvoeren.

    Lea A says:

    Bespaar tip: Staat uw wasdroger in de badkamer? Ga dan douchen als de wasdroger draait. 1.door de warme lucht uit de droger is het niet nodig om de verwarming hoger te draaien . 2. het warme water uit het reservoir kan direct gebruikt worden om de badkamer weer schoon te maken.

    Diaantje63 says:

    Denk ook eens aan het online spaarprogramma Ippies.nl. Zeer de moeite waard als je vaak online goederen koopt. Hoe het werkt? Je logt eerst in bij Ippies en gaat via hun website naar de website waar je iets wilt kopen. Je handelt de bestelling af bij die website en spaart op die manier gratis ippies! Er zijn veel websites aangesloten bij ippies en het bedrag dat je spaart kan aardig oplopen. Voor het gespaarde bedrag kan je cadeaukaarten kopen bij bijv. BOL.com. Als je het hele jaar je ippies opspaart kan je in december je gang gaan. Ik vind het echt de moeite waard!

    Margeaux says:

    Door e-mails te lezen kun je ook sparen. Ikzelf doe nu mee met 7 en de teller staat nu op totaal iets meer dan € 300,-. Hiervoor heb ik al meerdere keren bedragen laten uitbetalen, dit kan vaak al vanaf € 10,-. Door aankopen te doen in veel webshops kun je dan ook weer sparen. Voorbeelden hiervan zijn o.a Qassa, Ipay en Euroclics. Het kost je verder niks, alleen tijd en ongemerkt heb je zo een spaarpotje.

      Katje says:

      Hallo Margeaux,

      Kun je meer informatie geven over 7. Zou me hier ook graag aanmelden. Alvast bedankt.

    WimB te V says:

    Ik doe aan internet onderzoeken van Flycatcher en Teamvier mee. Hiervoor krijg je bij Flycatcher punten die je weer om kan zetten in bonnen (bijv. 10 euro bij Bol.com in te wisselen of voor een goed doel. Bij Teamvier bouw je geld op dat je vanaf 10 euro kan laten uitbetalen.
    Uiteraard hebben ze informatie van je nodig.
    Behalve het geld is het ook leuk om over allerlei onderwerpen je mening te kunnen geven.