besparen

Tips om lekker te blijven eten, maar ook geld te besparen

In tijden waarin alles duurder wordt, kijken we waar we op kunnen besparen. Eten en drinken is van essentieel belang, elke week moeten de boodschappen toch gedaan worden. Met deze tips kunt u lekker blijven eten en toch ook geld besparen.

Ga maar 1 keer per week naar de winkel

Het klinkt heel simpel, maar veel mensen doen het toch niet: ga maar 1 of 2 keer in de week boodschappen doen. Zo doet u minder snel impulsaankopen, bijvoorbeeld als u met honger in de supermarkt staat. Om boodschappen voor de hele week te doen, is het bijna noodzakelijk om vooraf al een weekplanning te maken. Hierbij kunt u ook rekening houden met wat u nog in huis heeft (in de voorraadkast, vriezer of koelkast) en daarop te anticiperen. Volgens het Voedingscentrum gooien mensen die met een boodschappenlijstje op pad gaan jaarlijks tot wel 9 kilo minder voedsel weg. Scheelt in de portemonnee én voor het milieu.

Boodschappen doen in de supermarkt
Lees ook: Wie in de supermarkt geld wil besparen, moet zich niet laten afleiden

Bekijk vooraf waar u heen gaat

Vooraf uitzoeken waar u het goedkoopst uw belangrijkste producten kan halen helpt ook met besparen. Dit kan bijvoorbeeld de markt zijn of de goedkoopste supermarkt. Probeer al uw boodschappen ook op 1 plek te halen en ga niet meerdere winkels af omdat daar dat ene product goedkoper is. Want het heen en weer gaan kost u meer tijd en energie dan dat het geld oplevert (al helemaal als u met de auto gaat).

Groenten van het seizoen

Probeer ook te eten wat er in het seizoen is. Verse producten zijn goedkoper en lekkerder als ze in het seizoen zijn. Wat soms ook een besparing kan zijn, is groenten uit de vriezer te kopen. Die zijn net zo gezond, maar soms wel een stuk goedkoper dan verse groenten. Groenten uit pot of blik zijn doorgaans ook goedkoper dan vers, maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Het beste is om dit niet te vaak te eten.

Aanbiedingen

Rondneuzen voor aanbiedingen kan helpen om te besparen, maar koop dan wel alleen wat u echt nodig heeft. Anders geeft u alleen maar meer geld uit. Veel supermarkten leggen producten die de houdbaarheidsdatum naderen in een aparte bak met afgeprijsde producten. Dit is wel een goede aanbieding. Let er dan wel op dat u het snel opeet, anders is het wel weggegooid geld.

Huismerk kiezen

Wat ook kan helpen bij het besparen, is voor het huismerk te kiezen in plaats van het A-merk. Vaak is de smaak net zo lekker, maar kost het product een stuk minder. De kiloprijs van producten vergelijken is ook nog een tip. Sommige blikjes en potten hebben verschillende hoeveelheden. Door naar de prijs per kilo te kijken is het vergelijken makkelijker.

Drinken

Kijk ook eens naar wat u drinkt. Frisdrank en alcohol kan best prijzig zijn. Water, thee en koffie drinken kan volgens het Voedingscentrum honderden euro’s per jaar besparen.

Wilt u verder besparen zoals we dat vroeger deden? We hebben een paar tips op een rijtje gezet.

(Bron: AD.nl, Voedingscentrum, PorteRenee. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Wilma Slingerland says:

    Een keer in de week boodschappen doen is alleen al door het gewicht van yoghurt, kwark en fruit/groente voor velen niet te doen. Als je daar ook nog brood, halvarine en beleg of bijvoorbeeld muesli bij rekent wordt ook het volume teveel om te dragen. Om nog maar niet te spreken over dingen als toilet- en keukenpapier wat op zichzelf niet zwaar maar wel onhandig mee te nemen is bij een paar volle tassen.