huurtoeslag

Loop geen huurtoeslag mis!

De regels om in aanmerking te komen voor huurtoeslag zijn in 2020 veranderd. Er is geen ‘harde’ inkomensgrens meer. Vroeger verloor u in één klap uw huurtoeslag als uw inkomen ook maar 1 euro boven deze grens uitkwam. Nu is dat niet meer zo. Hoe dit zit, leggen wij u graag uit.

Het belangrijkste om te weten is dat u zelf in actie moet komen. U moet dus zelf uw toeslag aanvragen. Wat u aan huurtoeslag kunt krijgen hangt af van uw inkomen en uw huurprijs, maar ook uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden tellen mee. Deze factoren bepalen tot aan welk inkomen u huurtoeslag ontvangt. Er is feitelijk dus nog wel sprake van een grens, maar de ‘nieuwe’ huurtoeslag heeft als voordeel dat u bij een beetje meer inkomen niet direct het recht op huurtoeslag verliest; dit wordt alleen geleidelijk minder. Als u toch te veel ontvangt, moet u het verschil wel terugbetalen, maar niet meer de volledige toeslag.

Grens voor huur en vermogen

Voor uw vermogen geldt nog wel een harde grens. U mag maximaal een bedrag van 30.846 euro aan vermogen hebben, samen met uw toeslagpartner is dit 61.692 euro. Dus als u meer geld op de bank heeft staan, krijgt u geen huurtoeslag. Uw maandhuur mag ook niet hoger zijn dan 737,14 euro. Dit geldt voor huurders vanaf 23 jaar. Voor huurders tussen de 18 en 23 jaar is dit bedrag 432,51 euro. Let op, als iemand in het laatste geval al een kind heeft dat bij hem of haar woont, dan mag de huur ook 737,14 euro zijn.

U moet verder een zelfstandige woning huren, met een eigen voordeur die zowel van binnen als van buiten op slot kan en een eigen woon(slaap)kamer, keuken en toilet. Ook moet u ingeschreven staan op dit adres.

Komt u in aanmerking?

De verruiming van de regels betekent dat meer mensen recht hebben op huurtoeslag. Bekijk goed waarop u recht heeft. Wellicht komt u dit jaar wel in aanmerking voor de huurtoeslag, terwijl dat in 2019 nog niet het geval was. U kunt gebruikmaken van de proefberekening op de website van de Belastingdienst. Dan weet u precies waar u aan toe bent. Ook staan hier alle uitzonderingen en overige regels vermeld.

Vraag desnoods hulp

Voor informatie kunt u ons bellen. Voor het invullen van een aanvraag kunt u wellicht terecht bij de bibliotheek, bij vrienden, kennissen of familie of bij ouderenbonden die hier soms ook hulp bij bieden. Een financieel adviseur of boekhouder kan u uiteraard ook helpen.

Mocht u  in 2019 al huurtoeslag ontvangen, dan ontvangt u vanzelf toeslag en hoeft u niets te doen. Uiteraard moet u wijzigingen, bijvoorbeeld als u bent gaan samenwonen, wel altijd doorgeven.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Nellyveneberg says:

    Ik zit met probleem voor huurtoeslag ik krijg het niet ik ben alleen komen te staan moet iedere maand 864 ophoesten hen gevraagd voor huurtoeslag mijn inkomen is ongeveer 20000 per jaar ik zit boven de 731 maar nu komt het heb bij de bouwver gevraagd voor huurverlaging krijg ij ook niet maar nieuwe bewoners krijgen huurverlaging dan krijg te horen u bent de 1bewoners die al van het begin hier woont krijgt u het niet mag ook niet meer binnen flat reageren als er een flat leeg komt en maak ik nu mee

      Lilomahe says:

      Rechtsonder zit de punt. Kunt u niet op andere woningen reageren? U zou ook een urgentieverklaring kunnen vragen als het financieel echt niet lukt.