65-plusser

65-plusser krijgt veel korting, maar waarom eigenlijk?

65 jaar worden heeft zo zijn voordelen. Want vanaf die leeftijd profiteert u van veel kortingen. Korting op bijvoorbeeld museumkaartjes, het openbaar vervoer en verschillende uitstapjes. Een initiatief bedacht in de jaren 70 bedoeld om de 65-plusser actief te houden. Maar is dat ook gelukt? En wie maakt van deze kortingen gebruik? 

Actief in de samenleving blijven

De kortingen is bedacht in de jaren 70 met als doel om ouderen met lage inkomens gebruik te laten maken van voorzieningen als bibliotheek, theater, musea en openbaar vervoer. Ouderen blijven op deze manier actief in de samenleving en komen ze minder snel in een isolement terecht. Maar van echte arme ouderen zijn er niet heel veel meer over sinds in 1956 het staatspensioen (de AOW) is ingevoerd. Toch bestaat er nog altijd een risico op armoede onder ouderen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben berkend dat eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben. Van de groep tot 65 tot 80-jarigen heeft 2 à 3 procent een inkomen onder de armoedegrens. Bij de 80- tot en met 89-jarigen gaat het om 3,5 à 5 procent, maar bij de 90-plussers 9 procent. Bij deze ‘oudste ouderen’ speelt vermoedelijk mee dat zij relatief vaak van alleen AOW moeten rondkomen. Daarnaast, stelt het CPB, spelen hoge zorgkosten binnen deze leeftijdsgroep wellicht een rol.

Niet door het Rijk bepaald

In 2013 roepen economen Barbara Baarsma en Henriëtte Prast op tot het afschaffen van de seniorenkortingen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 65-plussers met hogere inkomens meer gebruikmaken van kortingen dan ouderen met een laag inkomen. Die kortingen, dat zijn gewoon leuke cadeautjes voor ouderen, zegt Renée de Vries van de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO). Volgens De Vries heeft koopkracht niet zo veel te maken met leeftijd. Ook zij vinden een inkomensafhankelijke korting veel logischer. De seniorenkortingen worden overigens niet door het Rijk bepaald. Culturele instellingen, attractieparken en andere commerciële aanbieders bepalen zelf welke kortingsmethoden ze hanteren en voor wie. Door senioren korting te geven in de middag zit een theater bijvoorbeeld ook overdag vol. Dat is ook de reden waarom de NS korting geeft in de daluren.

Inkomensafhankelijke korting

Inkomensafhankelijke kortingen bestaan in verschillende gemeenten al naast de 65-pluskorting. De Ooievaarspas in Den Haag of de U-pas in Utrecht zijn daar volgens De Vries goede voorbeelden van. Deze kortingspassen zijn alleen nogal hoogdrempelig. Om in aanmerking te komen is een inkomensverklaring nodig en moet  veel persoonlijke informatie uitgewisseld worden. “Daar haken veel mensen met een laag inkomen op af en dat is jammer. ”

Welke korting krijgt u als 65-plusser?

  • Iedere 65-plusser met een persoonlijke ov-chipkaart krijgt altijd 34 procent korting op de bus, tram en metro. Let op! Niet op de trein. Daarvoor geldt een andere regeling.
  • 65-plussers krijgen vaak korting op een regulier bioscoopkaartje. Daarnaast zijn er speciale 50-plusvoorstellingen, waar u met korting naar de film kunt.
  • Ook diverse musea in Nederland geven korting aan 65-plussers.
  • Dierenpark Amersfoort heeft een speciaal abonnement voor 65-plussers die met een kind naar de dierentuin willen. Wildlands in Emmen en vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn hanteren ook een korting voor de 65-plusser. Daarnaast geven attractieparken als de Efteling, Movie Park Germany, Walibi een paar euro korting op een toegangskaartje.
  • Center Parcs heeft een seniorenkorting van 15 procent voor vroegboekers. Maar ook sommige reisorganisaties hanteren speciale kortingen. Dat kan ook gelden voor de bestemming waar u naar toe gaat. Elk land heeft zo zijn eigen regels. Vraag dit na bij uw reisbureau.
  • Wordt u lid  van een ouderenbond, zoals de ANBO en de KBO-PCOB, dan kunt u rekenen op kortingen op tal van zaken. Van benzine tot verschillende uitstapjes. Alle ouderenbonden bieden bovendien goedkope rijbewijskeuringen, collectieve ziektekostenverzekeringen en energieleveranciers en korting bij sportverenigingen.

(Bron: Nu.nl, Plus Online)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Jo 43 says:

    Ik moet zeggen dat ik er weinig van merk .
    Het mag geen naam hebben.

      Kessel45 says:

      Zie hieronder Jo

    Kessel45 says:

    Nee Jo 43 ik merk er ook héél weinig van.

    simon55 says:

    Ik wil korting bij de supermarkten , wanneer komt die pas

    Jan Coenraats says:

    Sedert 2000 is het aantal 65+’ers enorm gestegen in de “ranking” bij winkel diefstal, en dan gaat het met name om dag-dagelijkse boodschappen.
    Dat “leger” van senioren gaat onder het zwaar toegenomen afbraak beleid ingezet in het einde van de vorige eeuw onder Kwak I alléen maar groeien…
    Wie bouwt er vandaag de dag nog een pensioen op in de huidige “arbeidsmarkt”??
    En zo ja: wat ziet men er dan thans maar zeker over pakweg dertig, veertig jaar van terug??

    B.Harmsen says:

    (Dat is ook de reden waarom de NS korting geeft in de daluren.)

    Dit heeft niks met ouderen te maken iedereen kan een kortingspas kopen om bij de NS (overige trein vervoerders)in de daluren met korting kan reizen.

      Eize says:

      Tot 65 jaar DAL VRIJ abonnement NS € 105,– per maand. Vanaf 65 jaar is dat € 45,– per maand. Ik maak gebruik van dit abonnement en zodra ik dit jaar 65 wordt zal het bedrag verlaagd worden van 105 naar 45 . Da’s toch mooi. Ik moet sinds ik deels met pensioen ben jaarlijks honderden euro’s inleveren. De 65 jaar kortingen zijn zeker zinvol! Voordeel is ook dat zodra je in de daluren bent ingecheckt je gewoon tijdens de spits mag blijven doorreizen. Bij de bussen ontvang ik dan 34% korting zodra ik 65 bent, omdat ik een geregistreerde Ov-chipcard heb.