alcohol

Alcoholgebruik kost de samenleving 2,5 miljard

Ons alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden euro’s. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend in opdracht van de Tweede Kamer. In 2013 kwam het saldo van baten en lasten uit op 2,3 tot 2,9 miljard euro in de min. Dit stond in het onderzoek van het RIVM dat maandag 3 oktober 2016 is gepubliceerd.

Alcohol levert op

Onze regering krijgt elk jaar ongeveer een miljard euro aan accijns binnen en ondernemers verdienen aan de verkoop van alcohol. Er zijn verschillende redenen waarom alcohol ons geld zou opleveren. Alcohol speelt ook een belangrijke rol bij verschillende activiteiten, denk aan een festival, concert of een restaurant. Mede dankzij de alcohol gaat er veel geld om in deze branches.

Er zijn zelfs nog meer baten aan alcohol, bijvoorbeeld in de vorm van consumentensurplus. Dit wordt niet werkelijk betaald door consumenten, maar het is wat ze bereid zouden zijn te betalen om hun behoeften te bevredigen.

Teveel kosten

Maar alcohol kost de Nederlandse samenleving dus (te) veel geld. De kosten van de verslavingszorg alleen al bedragen 293 miljoen euro. Het meeste geld, ruim 2 miljard euro, gaat op aan vroegtijdige sterfgevallen. Elk jaar overlijden bijna 3000 mensen aan kanker door alcohol. En het alcoholgebruik kost bedrijven geld; werknemers zijn minder productief als ze gedronken hebben. Daarbij brengt de inzet van politie en justitie volgens het RIVM ook behoorlijk wat kosten met zich mee.

Drink met mate

Om mensen minder te laten drinken en daarmee de kosten te drukken zijn er volgens het RIVM een aantal maatregelen mogelijk. Een aantal voorbeelden daarvan zijn accijnsverhogingen, een beperking van het aantal verkooppunten en een totaalverbod op alcoholreclame en -sponsoring.

Een accijnsverhoging van 50 procent (over een periode van 50 jaar) levert tussen de 14 en 20 miljard euro, als 10 procent van de verkooppunten wordt gesloten levert dat 3 tot 5 miljard op en als er een reclameverbod zou komen kan dit circa 7 miljard opleveren.

Met zulke maatregelen kan de samenleving forse bedragen besparen en daarmee hebben deze een positief effect op de Nederlandse samenleving. Voorbeelden van die positieve effecten zijn minder sterfte en betere kwaliteit van leven doordat ziekten die met alcoholgebruik samenhangen worden voorkomen, een hogere arbeidsproductiviteit, minder verkeersongevallen en minder inzet van politie en justitie.

(Bron:ANP/RIVM)

Geef een reactie