Hoogopgeleide 65-plussers drinken vaak overmatig

Overmatig drinken komt het meest voor onder hoogopgeleide 65-plussers. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en het Trimbos-instituut.

Mannen drinken meer dan vrouwen

Onder hoogopgeleide ouderen is het percentage overmatige drinkers bijna twee keer zo hoog als onder hoogopgeleiden tussen 25 en 45 jaar. Bij laagopgeleide 65-plusser is het juist andersom. Zij drinken minder dan mensen onder de 65. In het onderzoek is de norm voor overmatig drinken voor de man vastgesteld op meer dan 3 glazen per dag en bij vrouwen meer dan 2 glazen per dag. Mannen drinker vaker overmatig dan vrouwen. Dit geld overigens in alle leeftijdscategorieën.

Oorzaak

Vroeger was een glaasje alcohol een uitzondering. In de jaren 60 dronken we in Nederland gemiddeld een half glaasje alcohol per dag. Het was iets wat gebeurde bij speciale gelegenheden. Tegenwoordig is dat ruim 2 glazen per dag. Dit is deels ingegeven door de toegenomen welvaart, maar alcohol is ook steeds ‘gewoner’ geworden. Maar ook eenzaamheid speelt een rol.

“Hoogopgeleide ouderen zijn actiever na hun pensioen en gaan bijvoorbeeld vaker wat drinken bij de tennisclub. Ook zijn ze over het algemeen gezonder en gaan ze er regelmatig op uit. Alcohol hoort vaak bij die uitstapjes”, aldus Richard Oude Voshaar, hoogleraar ouderenpsychiatrie. “Ouderen denken vaak dat alcohol geen kwaad kan en dat het juist goed is voor de gezondheid. En dat terwijl juist voor ouderen alcohol extra gevaarlijk is, omdat het langzamer wordt afgebroken.”

Gevolgen

De gevolgen van overmatig alcohol gebruik zijn groter dan gedacht. De symptomen zijn alleen niet altijd makkelijk te herkennen. De kwalen lijken bij 65-plussers veel op de zogenoemde ‘ouderdomskwalen’. Trillen, vermoeidheid, vergeetachtigheid en slechte concentratie. Erover praten is niet iets wat vanzelfsprekend gaat. Men durft vaak niet om hulp te vragen. “Je ziet bij deze generatie 65-plussers dat ze hun gebruik in de spreekkamer wat afzwakken. Als arts moet je dat alcoholgebruik dan geleidelijk problematiseren”, zegt Oude Voshaar. “Een glaasje alcohol per dag is voor ouderen de limiet.”

Unie KBO riep in februari 2016 ouderen op 40 dagen lang geen druppel alcohol te drinken om meer bewustzijn van overmatig alcoholgebruik te creëren.

(Bron: CBS/NOS/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Maak je niet zo druk over een oudere die een glaasje (te veel) drinkt. … Het zal mij m’n reet roesten, dat ik wat vergeetachtiger wordt. Ik heb al heel m’n leven een slechte concentratie. En trillende handen heb ik niet meer sinds ik gestopt ben met werken. Ik drink elke dag een glas wijn bij het eten en soms pik ik een terrasje met een glas bier. De enige kwaal die ik heb, is OCPD, opgelopen door de vervuiling (waar de regering niets aan doet). Maak je daarover maar druk, Nederland is het slechtste jongetje van de klas, op het gebied van de aanpak van luchtverontreiniging. Ik gebruik elke maand een Pulmicord inhaler (12 per jaar) die in Nederland 4x duurder is als in Belgie, die zelf moet betalen uit mijn eigen risico. En bovendien ga ik 10 jaar eerder dood. Dank je wel regering, dat je, je zo druk maakt over mijn gezondheid.