Griepepidemie in Nederland

Het is officieel: in Nederland heerst een griepepidemie. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Afgelopen week gingen 72 op de 100.000 naar de huisarts met griepklachten. Het virus komt dit griepseizoen in verschillende varianten voor, maar als het virus blijft zoals het nu is, worden degene die het vaccin hebben gehad goed beschermd.

Epidemie

Er is sprake van een griepepidemie als er gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus bij hen wordt aangetoond. De afgelopen weken bezochten zelfs 72 op de 100.000 mensen de huisarts met klachten. In de praktijk ligt het aantal vaak veel hoger, maar niet iedereen meldt zich bij de huisarts met griepklachten.

Beschermd

Het virus type A wordt op dit moment het meest gevonden volgens het RIVM. Dit virus komt vooralsnog overeen met het virus dat in het vaccin (de griepprik) is opgenomen. Als dit zo blijft, zal het griepvaccin dit seizoen waarschijnlijk goede bescherming geven.De afgelopen 5 seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 12 weken.

Uitzieken

Het virus wordt verspreid door druppeltjes. Die druppeltjes zitten overal. Goede hygiëne is dus belangrijk. Probeer bijvoorbeeld niet in de open ruimte te niezen. De verschijnselen zijn koorts, hoofdpijn, pijn in de spieren en zelfs haarpijn. Het virus is de dag voor het naar buitenkomt en 5 dagen daarna besmettelijk. Tegen griep is geen medicijn, anders dan uitzieken. Neem rust, drink veel en eet gezond; kortom uitzieken.

Bent u al geveld door de griep?

Geef een reactie

Reacties (4)

  Evert Pierik says:

  Vierhouten

  RABE says:

  Waarom gaan mensen met griepverschijnselen naar de huisarts??? Je moet het toch gewoon uitzieken.
  En water heeft iedereen in huis, dus gewoon veel drinken en onder de wol.

  Louise van Blokland says:

  ja, dat lijkt me ook heel goed, gewoon uitzieken maar de mensen die om welke reden dan ook geen griepprik hebben gehad? ook gewoon uitzieken? dus die griepprik in je lijf laten spuiten heeft geen zin?? gr. L.

   RABE says:

   Naar mijn idee heeft de griepprik niet veel effect, maar ik ben geen arts.
   In mijn lijf komt in ieder geval geen griepgifprik.
   Ik krijg sinds ik de 60 voorbij ben wel een oproep, maar die verdwijnt bij het oud papier.
   Zonde van de administratie en verzendkosten.
   Veel frisse lucht, voldoende bewegen, gezond eten, genoeg slaap.
   Dit is volgens mij het beste recept tegen griep.
   Het gaat gewoon om een goede weerstand