zout

Nederlanders krijgen teveel zout binnen

Nederlanders krijgen dagelijks nog altijd teveel zout binnen. De hoeveelheid zout die we binnenkrijgen is nog net zo hoog als 10 jaar geleden. Daarmee ligt de inname nog steeds ruim boven de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek.

Bronnen van zout

Het instituut meet om de paar jaar bij volwassenen hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Volgens de onderzoekers eten mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Het zout wat we binnenkrijgen komt 79% van gekochte voedingsmiddelen. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Naar schatting wordt een vijfde deel van het geconsumeerde zout toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten thuis.

Verandering gedrag consument

De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond zeggen het te betreuren dat de zoutinname niet is gedaald. Zij stellen dat de hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen afkomstig is van bewerkte voedingsmiddelen. “Ondanks alle mooie woorden van de levensmiddelenindustrie om zout in voedingsmiddelen te verlagen, hebben deze inspanningen niet geleid tot een lagere zoutinname door de Nederlandse bevolking.”

Sinds 2006 zijn er allerlei initiatieven uit de voedingsmiddelenindustrie om de zoutconcentraties in levensmiddelen te verlagen, zodat de zoutconsumptie van de Nederlandse bevolking daalt. Volgens Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is het zoutgehalte in diverse levensmiddelen tussen 2011 en 2015 met bijna 7 procent gedaald. De koepelorganisatie is daarom ‘verrast’ door de uitkomst van het onderzoek: “Wellicht strooit de consument zelf zout bij”, aldus het CBL.
Een hoge zoutconsumptie verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten. Ook kan te veel zout zorgen voor nierschade.

Verlaag uw zoutinname

Uit het onderzoek is gebleken dat 15% van de Nederlandse bevolking wel een zoutconsumptie heeft die valt onder de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Het laat zien dat het mogelijk is om met het huidige voedingsmiddelenaanbod onder het maximum te blijven. Ook bleek dat personen met een hogere zoutconsumptie niet alleen meer eten, maar ook producten kiezen met een hogere zoutconcentratie vergeleken met personen met een lagere zoutconsumptie. Dit zou betekenen dat een hoge zoutconsumptie niet alleen ligt aan het feit dat men meer eet (ook meer energie), maar ook dat we dan zoutere producten kiezen.
Door uw voedingspatroon aan te passen naar een gezondere en evenwichtige voeding kan de zoutconsumptie worden verlaagd. Dit betekent dat er minder gegeten wordt van voedingsmiddelen die niet belangrijk zijn voor de voorziening van voedingsstoffen, en meer wordt gekozen voor producten met lage zoutgehalten. U kunt een test doen om te kijken hoeveel zout u ongeveer per dag binnenkrijgt.

(Bron: ANP, RIVM, de Nierstichting)

Geef een reactie

Reacties (3)

  RABE says:

  Het zoutgehalte in de voeding kan makkelijk omlaag, maar dan moet er vers gekookt worden.
  In mijn keuken zijn geen pakjes en zakjes.
  Ik maak alles vers en restjes gaan in de vriezer voor een makkelijke dag.
  Kruiden en specerijen zijn heel goede zoutvervangers.

  Wat me vandaag ook opviel tijdens de uitzending van Tijd voor MAX was het gebruik van suiker bij de appeltjes.
  Waarom kaneelsuiker als een zoete appel met kaneel ook lekker smaakt.

  Dus zout en suiker zijn niet noodzakelijk in onze voeding, als we maar wat brood of zeewier eten voor de jodium die we nodig hebben.

  oosterwijck says:

  Het (teveel) gebruik van zout en suiker, wordt gemanipuleerd door de voedselmaffia (voedingsindustrie). Een voorbeeld over suiker manipulatie: Als je suikerklontjes koopt, let je op de prijs. En kies je bijna vanzelfsprekend voor de grote afmetingen, die kosten €1,15 per pak van één kg. De kleine afmetingen kosten €2,95 per pak van 650 gram (dat is €4,50 per kg). Aan de buitenkant van het pak, is moeilijk het formaat van de klontjes te zien, dus koopt de prijsbewuste consument, het grote pak met de lage prijs. Het gevolg is dat je per klontje 150% suiker gebruikt t.o.v. het kleine klontje. Als je niet teveel suiker in de koffie of thee wilt gebruiken, ben je dus verplicht om 4x meer geld uit te geven, of uitsluitend losse suiker te gebruiken, die je met een lepeltje uit een pot schept. … Waarom kosten kleine suikerklontjes 4x meer als grote suikerklontjes? De productiekosten zijn gelijk. … Het antwoord is: De suikermaffia wil iedereen zoveel mogelijk suiker laten gebruiken. En welke politiek partij neemt het op, voor de consument? Niet één.

  WoundedWarrior says:

  Ik een nog steeds te zout!