Niemand in Nederland mag en hoeft ondervoed te zijn

Zelf koken is belangrijk. Weten wat u eet. Maar hoe kunnen we er zorg voor dragen dat iedereen niet alleen lekker, maar vooral ook volwaardig eet. Binnen ieders budget en mogelijkheden.

Lekker en afwisselend eten is  nog moeilijker wanneer je daarvoor afhankelijk bent van anderen, dat besef ik me maar al te goed. Maar mijn stelling is: “Als het zelf niet meer kan, dan moeten WIJ er voor zorgen dat iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft.” “Niemand in Nederland mag en hoeft ondervoed te zijn. Iedereen moet uit kunnen kijken naar een heerlijke maaltijd die alles bevat voor een verantwoord leven”.

Afwisseling is daarbij belangrijk. Net als smaak. Bij het ouder worden nemen de smaak- en geurpapillen af  dus is het extra belangrijk dat daar bij het koken rekening mee wordt gehouden. Niet door het toevoegen van extra zout (want dat moet juist minder), maar door te werken met specerijen en kruiden.  Eiwitten zijn belangrijk om de spiermassa op peil te houden, groenten zijn nodig voor de vitamines en vezels. Het is belangrijk dat groente niet alleen een bijgerecht is. Juist voor ouderen zijn (gepureerde) groentesoepen een ideaal hulpmiddel om meer groente te eten op een simpele manier.

En ook belangrijk: De maaltijd moet er aantrekkelijk uitzien. Misschien nog wel meer voor ouderen dan voor anderen. Want het is  belangrijk om sommigen daarmee ook over de streep te trekken en ‘zin’ in eten te laten krijgen.

Janny van der Heijden, culinair journalist

Geef een antwoord