lentekriebels

Voorjaarsmoeheid of lentekriebels?

Een eerste zonnige dag in de lente en je voelt je alweer beter. Misschien zijn het de zonnestralen die je huid verwarmen. Of omdat je weer zonder jas naar buiten kunt. Of het komt door tv-beelden van pasgeboren lammetjes? De voorjaarsmoeheid lijkt plaats te maken voor lentekriebels.

Vitamine D (tekort)

Voorjaarsmoeheid kwam vroeger vaak door bloedarmoede na maanden van winterkost zonder vitamines. Nu zijn verse groenten en fruit het hele jaar door beschikbaar. Vitamine-D-tekort aan het einde van de winter is nog steeds een probleem. De huid maakt vitamine D onder invloed van zonlicht, maar in de winter schijnt de zon half zo lang als in de zomer en met slechts een tiende van de lichtintensiteit.

Pleegzusterbloedwijn

Vitamine-C-gebrek op lange zeereizen leidde vroeger tot scheurbuik. In 1747 bleek in een van de eerste wetenschappelijke onderzoeken, dat citroensap het beste daartegen hielp. Later bleek houdbare zuurkool ook goed te werken, want dat zit ook vol vitamine C en bederft minder snel. In het begin van de vorige eeuw bestond de behandeling van voorjaarsmoeheid vaak uit een tonicum of pleegzusterbloedwijn, waarvan de alcohol waarschijnlijk de echte opkikker vormde.

Winterdip

Moeheid, somberheid, lusteloosheid, slechte concentratie, slecht slapen, prikkelbaar zijn: het kan ook duiden op een winterdip. Als die elke winter terugkomt en steeds langer dan 14 dagen duurt, spreken we van een seizoensgebonden depressie. Sommige patiënten hebben baat bij het gebruik van een daglichtlamp. Het hormoon melatonine kan soms helpen bij het herstel van een dag-nachtritme en zo de slaap te verbeteren.

Spring fever

Lentekriebels hebben ook met hormonen te maken. Vitamine D heeft invloed op de vorming van serotonine en dopamine, die een rol spelen bij het geluksgevoel. Je voelt je meer ontspannen, staat open voor nieuwe contacten. Maar ook verse lucht in huis doet wonderen. De ouderwetse lenteschoonmaak gaf ook daarom een lente-gevoel.

In het Engels worden lentekriebels wel ‘spring fever’ genoemd. Echte koorts krijg je er niet van, maar misschien is er wel een verband met hooikoorts. Bloeiende bomen brengen al vroeg in het voorjaar stuifmeelpollen in de lucht en op een zonnige dag blijven die zweven. En daar krijg je echte kriebels van, in je neus en in je ogen.

Als de voorjaarsmoeheid niet vanzelf overgaat in lentekriebels, dan zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen. Elke dag een half uur buiten bewegen helpt echt! Voldoende nachtrust nemen ook. En wees matig met koffie en alcohol. Probeer vooral van de lente te genieten!

Geef een reactie

Reactie

  1. zwemster says:

    Ik heb in september vorig jaar een bankstel besteld bij Practica in Almere en moest 20% aanbetalen i.p.v. 15%. Toen ik dit had gedaan kreeg ik 5 dagen voor bezorging te horen dat ik nog 2000 moest overmaken voordat ze de bank gingen leveren en tijdens de levering moest ik dan nog eens het restbedrag betalen.

    Ook bij de keukenkampioen in Almere willen ze dat je een week voor de levering het totale bedrag overmaakt anders wordt de keuken niet geleverd.

    Bij de Hema willen ze 25% aanbetaling als je daar gordijnen besteld.