kant-en-klaar

Kant-en-klaar nog steeds ondermaats

2 jaar geleden zat ik in een MAX testpanel dat kant-en-klaar maaltijden testte. Onze conclusie was toen niet heel positief. Op de MAX Vandaag kunt u lezen dat de Consumentenbond de test onlangs herhaalde en concludeerde dat er in de tussentijd niet zo heel veel veranderd is aan de kwaliteit. Nu weet ik vanuit mijn deelname aan de taskforce Ouderen en gezond eten van het ministerie dat er door velen echt heel hard gewerkt wordt aan betere maaltijdvoorzieningen en aan alternatieven en innovaties. Die zouden zeker een bredere belangstelling verdienen.

Grote variatie

Maar nu was ik deze zomer in Frankrijk op vakantie. Een land dat goed en lekker eten hoog in het vaandel heeft staan. Ik vroeg me af hoe het er daar voor stond. Zouden ze tegen dezelfde problemen aanlopen? Allereerst is de familieband op het platteland nog hechter. Ouderen blijven langer in de beschermde familieomgeving. Maar ook daar verandert de samenleving. De maaltijdbezorging voor ouderen bestaat in Frankrijk minder lang dan bij ons maar, hij is er wel degelijk. Ik ben door de menu’s gegaan van de grootste leverancier die door heel Frankrijk bezorgd met levering vanuit 60 verschillende vestigingen. In samenspraak met een diëtiste wordt het menu naar aanleiding van de behoefte van de cliënt vastgesteld. Er kan gekozen worden voor een menu standaard,  een menu simple (die dat bepaald niet is), een gepureerde versie, een maaltijd voor mensen met diabetes, een zoutbeperkte maaltijd en een ‘gourmand’ waarbij het niveau omhoog getild is en het toetje bestaat uit kaas met een ‘origine’ label én een bijzonder dessert of taartje toe. Een menu dat hier onder de categorie ‘kerst’ zou worden geclassificeerd, zo uitgebreid  en gevarieerd is het. Bij alle maaltijden wordt, zoals in Frankrijk gebruikelijk is, brood geserveerd en is er een ruime menukeuze door de grote variatie.

Betaalbaar

Behalve die ruime keuze en variatie viel me nog iets anders op. De prijzen variëren weliswaar enigszins per vestiging en beginnen zo rond de  11-12 euro bruto, maar ze worden betaalbaar voor diegenen die het financieel wat minder hebben door een zinnige belasting aftrek. Dat kan 30 procent van de prijs schelen, waardoor de maaltijd ineens nét iets meer dan 8 euro kost. Een kop soep extra kost een euro.

We kunnen er wat van leren

Misschien een idee voor een aantal maaltijdvoorzieners hier om daar eens een poosje in het proces mee te draaien en te kijken hoe wij daar hier in Nederland van kunnen leren, want vooral ook die diëtiste die de intake doet (en contact houdt) spreekt mij erg aan net als de vrijheid van een ruime keuze uit lekker en verantwoord eten, om van die belastingaftrek maar niet eens te spreken.

Geef een reactie

Reacties (2)

    peveco99 says:

    Misschien zou Jannie eens kunnen af reizen naar Zeeland en wel naar Middelburg. Daar verzorgt Tafel Thuis
    de maaltijden voor ouderen, onder de titel de Zeeuwse keuken. Ik ben met mijn 79 jaar nog steeds vrijwillig
    bezorger en doe dit met veel plezier en het fijne is dat we vrijwel allemaal tevreden klanten hebben op Walcheren.
    Tafel thuis is een onderdeel van Zorgstroom zorg voor ouderen.
    Dit moet mij even van mijn hart omdat ik weet dat TT er alles aan doet om de ouderen goed en gezond eten
    voor te zetten.

    germuij says:

    Mijn moeder woont in een verpleeghuis en daar is het eten ook niet te pruimen, het komt uit een fabriek en wordt daar ter plaatse opgewarmd in een stoomoven, de groente is vies en papgaar, je kunt het zo wegzuigen, het vlees veel te droog en de jus smaakt chemisch. Ik vind het erg dat op het eten bezuinigd wordt voor de bewoners, het is gewoon een sluitpost geworden.